Autor Wątek: Czy dziś rower sklepowy mtb / cross da się przystosować do długich wyjazdów?  (Przeczytany 1753 razy)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
W moim czteroletnim rowerze MTB z tarczówkami dwa razy (a może nawet tylko raz) były wymieniane klocki hamulcowe. Na tym polegał cały serwis; żadnych problemów z hamulcami nie miałam. Tarcze nie rysują obręczy jak V-brake i chyba lepiej działają w ciężkich warunkach, a wspominałeś o Islandii czy Nepalu. Skrzywiona tarcza? Jeśli miałbyś wypadek, w którym skrzywiłaby Ci się tarcza, pewnie skrzywiłaby się i obręcz, więc wyszłoby na to samo...

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
W moim czteroletnim rowerze MTB z tarczówkami dwa razy (a może nawet tylko raz) były wymieniane klocki hamulcowe.

Masz rower 26" czy 29", no i dlaczego właśnie taki wybrałaś do turystyki? Mocowałaś bagażnik z przodu? Jak to się odbywa w przypadku roweru MTB, amortyzatora i hamulca tarczowego. No chyba, ze masz pivoty V-brake.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Mam rower z kołami 26". Gdy szukałam roweru na podróż po Szwecji, nie wiedziałam nawet, że istnieje coś takiego jak hamulce tarczowe albo rower trekkingowy :) Kupiłam więc taki rower, na jakim wygodnie mi się jeździło i jaki polecił mi sprzedawca polecony przez brata.
Jedyną wadą, o czym przekonałam się rok później, była trudność z zamontowaniem low-ridera. Sporo osób z forum montuje na widelcu z amortyzatorem bagażnik Crosso, ja po prostu wymieniłam w serwisie widelec na sztywny. W terenie nie jest to może najwygodniejsze rozwiązanie, ale wolę trochę się pomęczyć niż rozwalić na jakimś pustkowiu obciążony sakwami amortyzator. Z mocowaniem tylnego bagażnika (Tubusa Cargo) nie było problemu.
Więcej o moim pięknym rowerze pisałam tutaj.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Zdarzyło mi się też pogiąć tarczę od nierównomiernego dokręcenia śrub...
Moje cantilevery są słabe, źle hamują na mokrym, w śniegu się zapychają, ale jedyne co przy nich robię, to wymieniam klocki...
A z hamulcami tarczowymi sam już nie wiem ile miałem problemów (i raczej nie dam się przekonać do powrotu do nich w wyprawówce).
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
No i własnie w takim miejscu zaczyna się dramat. Ja też sobie zawsze wyobrażałem "rower rzucony na pakę jakiegoś auta w Azji" (nie zawsze mamy wpływ jak to się odbędzie) i pyk, tarcza zgięta. Co się robi potem z czymś takim to nawet nie wiem.

Jak w ten sam sposób zacentruje się obręcz to jednak mamy większe pole do popisu.

Z drugiej strony, znam wiele przykładów wypraw prawie wokół świata gdzie tarcze nie zawiodły. Może jak pech to pech...

W takim razie w zasadzie nie da się już kupić roweru w sklepie na dobrym osprzęcie bez tarcz. To mnie własnie bardzo boli. Bo tarcze to nie tylko powyższy dyskomfort. To także zwykle widelec amortyzowany, który nawet nie ma dodatkowych otworów na przykręcenie błotnik (w przypadku crossa), a tym bardziej pivotów na vbrake by jakoś pokombinować z przykręcenie przedniego bagażnika.

Czy każdy z Was ma oddzielny rower na wyprawy czy jednak da się jakoś poskromić tą technikę? Widziałem wymieniony widelec na sztywny u Janus, link wyżej. Nie do końca podobała mi się wyraźnie zmieniona geometria roweru:/

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Widziałem wymieniony widelec na sztywny u Janus, link wyżej. Nie do końca podobała mi się wyraźnie zmieniona geometria roweru:/
Do zmiany geometrii (jeśli dobrze rozumiem to pojęcie:) sama się przysłużyłam odwracając mostek, by kierownica była jeszcze niżej - tak mi wygodniej. Z mostkiem ustawionym normalnie różnica nie była aż tak duża.

blondas

• Gość
Do zmiany geometrii (jeśli dobrze rozumiem to pojęcie:) sama się przysłużyłam odwracając mostek, by kierownica była jeszcze niżej - tak mi wygodniej. Z mostkiem ustawionym normalnie różnica nie była aż tak duża.
Odwracajac mostek zmienilas tylko pozycje  ;)

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Powoli tracę nadzieję, że w sklepie znajdę rozwiązanie. Popatrzyłem od czapy na ofertę rowerów trekkingowych.

Firma Kross:
http://www.kross.pl/pl/2014/trekking/trans-solar
TRANS SOLAR przeznaczony jest do pokonywania długich i trudnych tras.
To jest topowy model. Patrzę na ten rower i zastanawiam się jak mam do tego przymocować przedni bagażnik. Ma ktoś pomysł? Żaden model z serii nie ma otworów montażowych w przednim widelcu. Ten ma za to 30 biegów...

Firma Unibike:
http://www.unibike.pl/globetrottergts.html
Sytuacja się powtarza praktycznie 1 do 1

Czy nie mogą choć zgapić części rozwiącań z zachodu... Nie mówię nawet o takim oldschoolu http://surlybikes.com/bikes/long_haul_trucker/bike_specs

Albo coś bardzie wymuskanego od CUBE - http://www.cube.eu/bikes/tour/delhi/delhi-rf/

Topowy rower nie ma amora, ale otwory na przedni bagażnik są...

Taka różnorodna oferta. Chyba pomarudziłem po kolejnym dniu bez rozwiązania...

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
chodzi ci o dojście do tej prawdy, że współcześnie żaden amortyzator nie ma otworów lowridera? No niby tak, ale to nie problem, jeśli są pivoty vbrake. Jak nie ma to też są sposoby.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna slavy

• Ochlejski Pleban.....
  • Miasto: Ochle
  • Na forum od: 03.03.2012
Powoli tracę nadzieję, że w sklepie znajdę rozwiązanie......  Chyba pomarudziłem po kolejnym dniu bez rozwiązania...
Tak się zastanawiam, czy nie szukasz jakiegoś rowerowego ideału, bo to trochę jak w bajce:" osiołkowi w żłobie dano, w jednym owies, w drugim siano"
Nie da rady chyba, bo jak znajdziesz jakiś model w którym Ci coś się spodoba, to nie będzie Ci pasowało co innego. Też się przymierzałem, ale po przejrzeniu różnych opcji w rozsądnych granicach cenowych oczywiście, dałem sobie spokój i poskładałem rower pod siebie, taki jaki chciałem i z czego chciałem i teraz mam i taki pod bagażnik, błotniki, V-b, z otworami na lowridera i niezmienioną geometrią ramy.
Teraz cieszę się z jazdy i z tego, że jest tylko jeden taki egzemplarz(chyba)  ;)
Jak pisali przedmówcy: zawsze coś możesz wymienić, najważniejsza jest baza na której zbudujesz resztę, np: kupić trans solara i wymienić amora na odpowiedniej długości sztywniaka z uchwytami itd, albo dokupić obejmy do mocowania bagażników i innych dupereli:) odrobinę kreatywności potrzeba.....
Masz już 45 lat....nie uważasz, że już najwyższy czas dorosnąć??....

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
globalbus, slavy

Macie rację ;) Jeśli znalazłbym solidny sposób na zamocowanie lowridera na widelcu amortyzowanym bez piwotów to byłbym w domu i już bym nie marudził ;) Widziałem, że ludzie montują lowridera na samych obejmach wszelkiej maści, ale nie wiem czy to pewne rozwiązanie. Brakuje mi tu jakiejkolwiek blokady zsuwania się tego ekwipunku...

Dodatkowo: http://www.cyklotur.com/akcesoria/bagazniki-rowerowe/przednie/p,bagaznik-przedni-ergo-lowrider-czarny-tubus,12157.html
Bagażnik nie może być mocowany na widelcu amortyzowanym, nawet ze specjalnymi obejmami !
Dziwne, że eliminują obejmy, inny też pod V-break.

Zastanawiałem się nad zakupem roweru z amorkiem i na wyprawy wymianą widelca na sztywny pod bagażnik. Przeszukałem na razie dwa duże sklepy i allegro. SŁABO!

A rozwiązanie wydaje się takie proste i banalne i aż szkoda, że nasze polskie Crosso jeszcze tego nie produkuje ;)

http://www.axiomgear.com/products/gear/racks/lowrider/

Nawet nie wiem czy pałąk potrzebny, ale bym go dodał dla pewności. Proste i działa z każdym widelcem :D Dobrze wiedzieć, że jest.

Możecie mnie nakierować na miejsce gdzie ten temat był już tłuczony i są sprawdzone sposoby? Na razie nie znalazłem.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Jeśli znalazłbym solidny sposób na zamocowanie lowridera na widelcu amortyzowanym bez piwotów to byłbym w domu i już bym nie marudził  Widziałem, że ludzie montują lowridera na samych obejmach wszelkiej maści, ale nie wiem czy to pewne rozwiązanie. Brakuje mi tu jakiejkolwiek blokady zsuwania się tego ekwipunku...
w tym temacie dawałem link do rozwiązania, żaden high-tech, każdy bagażnik można tak przystosować idąc do metalowego i skręcając wszystko na klej do gwintów (dużo śrubek, które mogą się wykręcić od wibracji)
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=596.msg216798#msg216798

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum