Autor Wątek: Nasze rowery na wyprawie  (Przeczytany 231715 razy)

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Odp: Nasze rowery na wyprawie
« 23 Mar 2020, 11:09 »
Przede wszystkim nie ma sensu mówić o modelach, tylko rocznikach.
Też podejrzewam, że miało to wielkie znaczenie. Ja kupowałem pod koniec żywota tej fabryki.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 23 Mar 2020, 11:09 »
To ja Pasata miałem a nie Orkana
Mistrale i Orkany (ale widywałem tylko ciemnoniebieskie) też bywały z bagażnikiem i błotnikami. Pasat mojego brata miał dość wiotką ramę i wieczne problemy z trzymaniem koła przez tylny hak.

Talon na rower pamiętam, że walał się po domu, ale swoje Wigry 3 kupowałem bez tego, za gotówkę.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 23 Mar 2020, 13:07 »
Już niedługo takie czasy mogą wrócić...

W sumie... konsumpcjonizm osiągnął już takie rozmiary, że i wycinarka plazmowa w każdym garażu mnie nie zdziwi.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 23 Mar 2020, 13:12 »
Mistrale i Orkany (ale widywałem tylko ciemnoniebieskie) też bywały z bagażnikiem i błotnikami.
Mistrala (niebieskiego) miał kolega i był on przedmiotem zazdrości. Mój był taki jakiś rudawy o ile pamiętam. Zresztą miał dwa kolory, bo z jednej strony wypłowiał od stania na balkonie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 23 Mar 2020, 15:13 »
opowy turystyk to Passat 2×5, z błotnikami i bagażnikiem
O ja głupi. To ja Pasata miałem a nie Orkana  :icon_redface:
Musicie wybaczyć starszemu panu.

Wydaje mi się, że wszystkie Orkany były wyposażone w błotniki i bagażnik. Sam miałem ciemnoniebieskiego Orkana właśnie tak wyposażonego. Napęd - Favorit 2x5.

Online Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 23 Mar 2020, 15:23 »
Czemu nie piszecie o czerwonych Wagantach - rowerach na podróże?
Wspominane miękkie klinki wyrabiały się jak miedź lub ołów, dorabiane, blaszane podkładki sprawy nie ratowały. Z 2 kolegów takimi właśnie eksplorowaliśmy świat nam najbliższy. Sakwy były zielone, z materiału, te mocowało się na paski przez szlufki, jakie nie trzymały.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 23 Mar 2020, 15:48 »
Czemu nie piszecie o czerwonych Wagantach - rowerach na podróże?
Eh Wagant. To był rower :) Ostatni, jaki rozbierałem co roku do ostatniej kulki. Łącznie z wolnobiegiem. Te kliny to był super wynalazek, miał człowiek zajęcie :) Mój egzemplarz miał przerzutkę ZZR, serwisowanie tego, to było przeżycie metafizyczne. Rozpadła się na przełęczy Dukielskiej, kupiłem u Czechów Favoritkę.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 23 Mar 2020, 15:55 »
opowy turystyk to Passat 2×5, z błotnikami i bagażnikiem
O ja głupi. To ja Pasata miałem a nie Orkana  :icon_redface:
Musicie wybaczyć starszemu panu.

Wydaje mi się, że wszystkie Orkany były wyposażone w błotniki i bagażnik. Sam miałem ciemnoniebieskiego Orkana właśnie tak wyposażonego. Napęd - Favorit 2x5.

A Orkany to z barankiem były? Do dziś mam ramę kolegi (czerwono-czarną bez napisów z końcówki lat '90) w rozmiarze 60 (a chłopina 164 cm) właśnie ze stalową kierownicą barankową. Kolega jeździł po to cudo z Pionek aż do Rzeszowa a i tak upolował nadwymiar z wygiętą do góry rurką poziomą. Ten model miał napęd 2x6, suport był na kwadrat ale z konstrukcją konusową jak piasty. Do przekładki w mniejszą ramę Cr-mo poszły manetki na rurze skośnej i chromowane błotniki. Służą do dziś.

Online Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 23 Mar 2020, 16:03 »
Dzięki, Waldic, :) - odetchnąłem.
Wolnobiegu, łożysk kulki i my z nabożeństwem w towot (?) wgniataliśmy.
Łańcuch nurzaliśmy w rozgotowanej mazi towotu, czegoś ołówkowego (?), chyba kaczki łoju - piachu nic nie brał.

Pamiętasz ile było rzędów (tył/przód)?
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 23 Mar 2020, 16:07 »
Cro-mo miały tylko Sporty, niektóre nawet były na Reynoldsie i były rozdysponowywane wyłacznie do klubów. Rowery turystyczne były ze zwykłej stali węglowej, ale lutowane na mufkach.
Temat z klinami - należało podeprzeć korbę (by nie zbrinellować łożysk) i solidnie trzasnąć młotem w klin. Sruba była tylko zabezpieczeniem. Kto próbował dociągnąć polski klin śrubą nie miał na to szans, bo  stal była  celowo bardzo miękka i gwint zrywał się przed osiągnięciem właściwego zacisku.

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 23 Mar 2020, 16:32 »

A Orkany to z barankiem były? Do dziś mam ramę kolegi (czerwono-czarną bez napisów z końcówki lat '90) w rozmiarze 60 (a chłopina 164 cm) właśnie ze stalową kierownicą barankową. Kolega jeździł po to cudo z Pionek aż do Rzeszowa a i tak upolował nadwymiar z wygiętą do góry rurką poziomą. Ten model miał napęd 2x6, suport był na kwadrat ale z konstrukcją konusową jak piasty. Do przekładki w mniejszą ramę Cr-mo poszły manetki na rurze skośnej i chromowane błotniki. Służą do dziś.

Orkany miały baranka, Passaty zresztą też. W Wagantach natomiast była prosta kierownica.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 23 Mar 2020, 16:56 »
Na wspominki nam się wzięło, jakbyśmy mieli zaraz kojfnąć na koronkę.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 23 Mar 2020, 17:18 »
Gdy jestem u rodziców, to czasem śmigam ZZR Maraton z '67 r. - w kolorze "bianchi".
Foto poglądowe/koloryzowane: https://imged.pl/zzr-maraton-oryginal-z-lat-60-24777332.html

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Bitels

• Gość
« 23 Mar 2020, 17:27 »
Orkany miały baranka, Passaty zresztą też. W Wagantach natomiast była prosta kierownica.
W '85 roku ojciec kupił mi passata.
Chociaż kupił to za dużo powiedziane. Na zapleczu sklepu załatwił sprawę, bo w dostawie były tylko 2 takie rowery.
Pierwszy mój rower z przerzutkami z cudną seledynową ramą.

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 23 Mar 2020, 17:40 »
To był zakup na talon motywacyjny ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....