Autor Wątek: bagaznik do 29er.  (Przeczytany 2039 razy)

Offline Mężczyzna bobiko

• blog.bobiko.pl | bobiko.bikestats.pl
  • Miasto: Września
  • Na forum od: 04.03.2014
    • BobikoPL
bagaznik do 29er.
« 6 Mar 2014, 11:46 »
Hej!

Mógłby ktoś podzielić się z informacjami na temat bagażników do 29er?:) szukając po świecie, znalazłem takie coś: http://www.dobrerowery.com/comusbagaznik29hamtarcz-p-12991.html. Jestem skłonny to kupić do Kross b4 Level ale zanim podejmę ostateczna, chciałem poznać opinie ;)

Ja wiem, ze bagażnik średnio pasuje do MTB ale planuje trochę wypraw  w tym roku a nie toleruję bagazników na sztycę. Tym bardiej ze jestem zwolennikiem Crosso :-)
blog.bobiko.pl | bobiko.bikestats.pl

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: bagaznik do 29er.
« 6 Mar 2014, 13:03 »
Można też po porostu przełożyć pręt zacisku przez oczka bagażnika i też powinno działać równie dobrze. (osobiście nie testowałem)

Jak z długością prętów bagażnika? Czy ze względu na duży balon nie ma problemu z typowymi bagażnikami?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 6 Mar 2014, 13:12 »
Ja wiem, ze bagażnik średnio pasuje do MTB

Sądzę, że większość osób tutaj tak jeździ. :)

Poza tym warto zorientować się czy ten bagażnik przyjmie Twoje sakwy.

« 6 Mar 2014, 13:21 »
Napisałem, że wystarczy dokupić oczka.. i skasowałem. Nie wiem gdzie miałby je przykręcić.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna faja

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2013
« 6 Mar 2014, 13:59 »
Ja mam taki:
http://topeak.com/products/Racks/explorer_29er
Służy mi dobrze. Z tym ze używam sakw topeaka.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 6 Mar 2014, 19:54 »
Wystarczy stary, dobry Crosso.
Czemuż waść Kross-a kupił? Są marki które przemyślały możliwość dokręcenia bagażnika.

Offline Mężczyzna bobiko

• BobikoPL
« 6 Mar 2014, 21:42 »
@kolega_na_fullu:

Generalnie Krossy mi się bardzo spodobały, no i nie ukrywajmy - dobry stosunek jakości do ceny z tej klasy. a potem, wiadomo apetyt rośnie  ;).

Pytałeś się o możliwość montowania. generalnei sprawdziłem

Mam miejsce do wkręcania ale po dłuższym zastanowieniu jestem raczej za rozwiązaniem z zaciskiem, które przedstawiłem wyżej.  Napisałem do sklepu z prośbą o nieco dokładniejszą dokumentację graficzną, by nie kupować kota w w worku.

@faja:
Też myślałem o tym ale tu 2 argumenty przeciw: standard niezgody z crosso oraz montaż na śrubki.

@up:
Możecie mi pokazać zdjęcia, jak to u was z tymi bagażnikami jest? Chodzi o to czy rzeczywiście adaptery są na tyle mocne, że nie przeszkadza im obecność tarczy i nie pękają?

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 7 Mar 2014, 06:38 »
Nie wiem czy ten pokazany otwór nada się do montaż bagażnika. Od strony tarczy nie dostaniesz się tam, a od strony kasety śruba mocująca musi być bardzo krótka żeby nie gryzła się z najmniejszą koronką kasety.
Ja używałem kilka kilka rodzajów adapterów. Najprostsze to takie metalowe blaszki. Sporo możliwości ustawienia i naprawdę solidne mocowanie. Nie jest to drogie, a konstrukcja prosta i spotkałem się z osobami, które same sobie wykonywały takie cudo. Chyba nawet na tym forum ktoś robił sobie szablon tekturowy i potem wycinał z blachy.

Drugi typ jest bardziej skomplikowany bo zawiera tuleję, która odsuwa ramiona bagażnika od tarczy. Też to działa, mocne jest ale wolałem używać tych pierwszych. Mniej możliwości regulacji jest, w zasadzie żadnych.

No i na koniec to większy wydatek ale fajna rzecz. Adapter Tubusa. To kompletny zacisk z uchwytami. Całość sprawia bardzo dobre wrażenie, solidne i dobrze wykonane. Kupiłem to ostatniej jesieni i jeszcze nie używałem ale chyba osiągnąłem to co zamierzałem. Główna zaleta to łatwość montażu i demontażu. Zwykłe adaptery sprawiają pewne problemy, wymagają trochę zabawy. W tym przypadku montaż jest łatwy i szybki. No ale jak już napisałem jeszcze tego nie używałem więc dopuszczam możliwość jakiejś niedogodności, która uaktywni się po zamontowaniu tegoż.
« Ostatnia zmiana: 7 Mar 2014, 06:49 furman »
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 7 Mar 2014, 12:26 »
nie wspomniano o najprostszym rozwiązaniu, obejmach do rur hydraulicznych.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 7 Mar 2014, 14:17 »

Jest jeszcze taki bagażnik Massloada, sporo tańszy, montowałem go ostatnio do Krossa 29' dało drade.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 7 Mar 2014, 14:38 »
Zdecydowanie za dużo połączeń śrubowych co mocno osłabia stabilność oraz wytrzymałość konstrukcji bagażnika.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

« 7 Mar 2014, 19:12 »
Niestety gdy rower jest załadowany wszelkie śruby w bagażniku są wyczuwalne. Mój bagażnik miał mniej, a i tak strach było jechać z górki ponad 50 km/h, bo tył pływał.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 7 Mar 2014, 19:57 »
@kolega_na_fullu:
Pytałeś się o możliwość montowania. generalnei sprawdziłem

Mam miejsce do wkręcania ale po dłuższym zastanowieniu jestem raczej za rozwiązaniem z zaciskiem, które przedstawiłem wyżej.  Napisałem do sklepu z prośbą o nieco dokładniejszą dokumentację graficzną, by nie kupować kota w w worku.

Chodziło mi o takie rozwiązania:

Z tym że to ostatnie rzadko jest spotykane. No i obowiązkowo okrągłe profile rurek tylnego trójkąta bo bez otworów można sobie poradzić.

Offline Mężczyzna bobiko

• BobikoPL
« 12 Lip 2014, 01:21 »
Hello

Podzielę sie z opiniami nt rozwiązania, jakie zastosowałem w 29er'ze: http://blog.bobiko.pl/2014/07/bagaznik-29er-testach/

Myślę, że komuś przyda się owa recka. POzdrawiam

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 12 Lip 2014, 10:37 »
Co to jest "recka"?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum