Autor Wątek: Przyczepka rowerowa do przewozu dzieci  (Przeczytany 166760 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Dziecko wyrosło i sprzedajesz?  ;)

Offline Kobieta Anna.1981

• Miasto: Arbon
  • Na forum od: 21.01.2012
 witam
od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem przyczepki rowerowej
Mam trzy modele Croozer, Chariot, Burley, oczywiście cena Croozera jest najbardziej przyzwoita.
Jeśli macie znajomego w Szwajcarii to jest jeszcze taka  możliwość:
osoba zameldowana w Szwajcarii może do 300 euro zrobić zakupy w Niemczech- na granicy podbija otrzymany dokument, potem można odebrać w sklepie zapłacony podatek - na art. typu przyczepka to pewnie 18 %. Jeśli natomiast kwota przekracza 300 euro - tak będzie w przypadku przyczepki to na granicy trzeba opłacić cło ok 12% więc w kieszeni zostaje 6%. Co do tych artykułów powyżej 300 euro muszę się jeszcze dokładnie dowiedzieć.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Anna.1981 parasz się takim procederem?

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

od 2 lat mieszkamy w Szwajcarii, blisko niemieckiej i austriackiej granicy. Pewnie wiesz,że życie tu jest bardzo drogie-zwłaszcza jedzenie, więc każdy, niezależnie czy Szwajcar czy Polak jeździ na zakupy zagranicę. Poza tym często jest tak,że sprzęty turystyczne,obuwie górskie w Niemczech są tańsze niż w Polsce.

Offline Mężczyzna masaaj

• Miasto: okolice Wro
  • Na forum od: 25.01.2012
hej,
pozwólcie forumowego nowicjuszowi na garść uwag.
Od wiosny jestem szczęśliwym posiadaczem cougara 2. Kupiłem używkę na niemieckim ebayu.

Trwałość
Jedno mogłem od razu powiedzieć po otrzymaniu - przyczepka jest z 2003 albo najdalej 2004 roku i nic się w niej nie zepsuło od tego czasu - nawet wszystkie szyby i kondonik deszczowy nie są zniszczone, wszystkie szwy trzymają a była dość mocno eksploatowana. To chyba najlepszy dowód na trwałość tego sprzętu. Jedyny mankament to niewielkie pęknięcie z boku pianki uchwytu - z tego co widziałem oglądając wiele używek na ebayu, często występujący mankament łatwy do zaradzenia kawałkiem izolacji czy powerstripe'a.

Ergonomia
Przyczepkę eksploatuję w cyklu mieszanym. Podwożę dzieciaki do przedszkola i żłobka, jeżdżę z nimi na niedługie wycieczki "sakwowe" zarówno po asfaltach, jak i szutrach, czy nawet przejezdnych górskich drogach.

Odnośnie ergonomii wożenia dzieci - nigdy już nie wrócę do fotelika. Komfort podróży samego dziecka (albo dzieci) jak i "osiołka" jest o niebo lepszy w przyczepce, a i ładowność zestawu jest dużo lepsza. Starsze (3 lata) jeździ na siedzisku (wzbogaconym o baranicę - świetnie sprawdza się i latem i zimą) a młodsze (1 rok) do niedawna w łupce Webera, a teraz przymierzam się do zestawu pośredniego (ze stabilizatorem głowy - znajomi mają i bardzo sobie chwalą). Resorowanie działa świetnie, co chyba może poświadczyć m.in. szybkie zasypianie dzieciaków na trasie żłobek - dom.

Dodatkowo łażę z nią po górach (jeśli ktoś mi opowiada, że ciężko się kręci z przyczepką polecam by spróbował ciągnąć ją za sobą pod górę, a zmieni zdanie ;) ) a obecnie patentuję zestaw narciarski. Widziałem nawet osoby ujeżdżające te przyczepki na stokach narciarskich, ja jednak wolę backcountry - spokojne turystyczne szlaki narciarskie w Sudetach.
Ogromną zaletą tej przyczepki jest jej stabilność, w tym szczególnie w przechyle poprzecznym - parę razy w górach miałem okazję to sprawdzić i nigdy nie udało mi się jej wywrócić na normalnym szlaku turystycznym, dopiero jakieś pozatrasowe głazowisko raz spowodowało niebezpieczny prawie dachowanie ;)

Odnośnie użytkowania w trakcie wędrówek z zestwem trekingowym, muszę jednak przyznać, że ustępuje wygodą dla "osiołka" dobrym nosidełkom (polecam deuter kid comfort II i III - z tymi można uprawiać nawet lekkie wspinaczki), ale nie ma nosidełek na dwójkę dzieci... Za to na wyrypy narciarskie lepiej nadaje się przyczepka - stabilna i dziecko można dobrze chronić przed zimnem. Poza tym na nartach wolę coś ciągnąć niż mieć przeniesiony w górę punkt ciężkości.

20 calowe koła rządzą na nierównościach i schodach - nawet w śniegu wychodzą z opresji, pod warunkiem że przyczepkę się ciągnie, a nie pcha. Ale na śnieg polecam raczej płozy.

Wreszcie jest świetnie wyważona na tylnej osi co procentuje podczas użytkowania jej jako wózka. Łatwo jest podbić przód do góry i utrzymywać przez dłuższy czas w tej pozycji. Od wszystkich kobiet doświadczonych wózkami dziecięcymi, które w mojej obecności używały setu wózkowego słyszałem to samo: pcha się lepiej niż nawet wypasiony wózek "outdoorowy". W dodatku przednie kółka czynią tę bestię mimo długości bardzo skrętną. W Niemczech znowu widziałem wielu biegaczy z zestawem joggerowym, a przede wszystkim rolkarzy...

Techniczne
Jestem bardzo zadowolony z systemu składania - do małego kombi potrafię obok niej upchać w bagażniku jeszcze sakwy lub plecaki i psa. Rozkłada się dziecinnie prosto - szczególnie nowsze modele z zatrzaskami zamiast bagnecików i śrub.

Na porządne, wielogodzinne ulewy polecam jednak dokupienie przeciwdeszczowego kondonika. Inaczej wskutek długiego działania wiatru i deszczu w trakcie jazdy może delikatnie przesiąkać do środka woda pomiędzy klapą a kaltką oraz przez szwy w cordurze (nawet w nowej przyczepce tak się zdarzało - ale po kilkugodzinnej jeździe).

Hamulec nożny to chyba jedyny poważny mankament cougarów. Zaciąganie go przy pełnej torbie to mordęga, a  nie zawsze rower stoi na tyle stabilnie, by z niego rezygnować.

Jeśli już jesteśmy przy częściach - należy pamiętać o jednym mankamencie. Jest to mało prawdopodobne, ale jeśli zgubicie jakąś śrubę albo nakrętkę, nie będzie zawsze łatwo dokupić taką samą. To wyrób kanadyjski, a więc wszystko jest w systemie calowym (przynajmniej w mojej). Dodatkowo niektóre gwinty są nietypowe - zgubiłem niestety nakrętkę od kółek wózkowych (w starszych modelach były przykręcane do wingów - moja wina, nie przykręciłem jej wystarczająco mocno podczas jazdy po leśnych duktach) i była nie do odtworzenia nawet przez dobrego fachowca. W tej sytuacji pozostaje przejście w danym komplecie śruba-nakrętka na odpowiednik metryczny.

Coś dla majsterkowiczów.
Dla użytkownika końcowego bardzo irytująca jest polityka marketingowa firmy, każąca za poszczególne sety cts dokupowane do wózka płacić wygórowane sumy.
Dotyczy to np. setu trekingowego czy narciarskiego. Po "oblataniu" oryginałów zacząłem się zastanawiać na zrobieniem ich samemu. Nie ma problemu ze zrobieniem dyszla i to za umiarkowaną cenę. Rura aluminiowa dł. ok. 3 metrów o odpowiedniej sprężystości to wydatek ok. 20 PLN, niezbędne śruby itp. to ok. 10 PLN (incl. wypas nakrętki z kołnierzami zapobiegającymi odkręcaniu się). Dogiąć rurę można u ślusarza czy kowala, albo w domowych warunkach, jeśli posiada się np. wystarczająco stabilne imadło (wiem, że w skisecie dyszle mają regulowaną długość, ale wersja beta domowych dała mi pogląd na to, jaką długość musżę mieć na stałe - ok. 150 cm przy 180 cm wzrostu do łażenia na nartach). Pozostaje kwestia pasa biodrowego - otóż ten oryginalny jest wygodny, ale w niczym nie różni się od pasów plecakowych. Ja podebrałem pas od starego plecaka wyprawowego VauDe (jest odłączany od reszty systemu nośnego) - kuśnierz zrobił po bokach dwa otwory na śruby zabezpieczone metalowymi oczkami i super pas gotowy. Mocowanie do wingów w oryginale jest za pomocą metalowych bolców zabezpieczanych sprężynowymi zawleczkami (u mnie takie są na wyposażeniu przyczepki, więc kłopot z głowy), ale w innym przypadku można spokojnie zastąpić je śrubami. Cena zestawu to w maksie jakieś 50 PLN (bez pasa biodrowego) zarówno do treku jak i narciarstwa. Warto się zastanowić, czy koniecznie trzeba zawsze płacić za ewidentnie przedrożone elementy.
Gorzej z płozami od skisetu - trudno jest dorobić zestaw osi, zwłaszcza zatrzask w gnieździe. Tutaj pomysłowością wykazali się bracia Czesi - po prostu wykorzystują koła, do których mocują płozy (przycięte narty biegowe). Zestaw jest w prawdzie przez to cięższy, ale niewiele i zachowuje do tego podwójną funkcjonalność ;), jak zabraknie śniegu...

chariot vs Croozer
Dwie uwagi o których mało było mowy we wcześniejszych postach.
Nie spodobało mi się w croozerze usadowienie dziecka, które siedzi niemal na płasko - uważam, że pozycja ze zgiętymi nóżkami w kolanach, tak jak w chariocie jest znacznie wygodniejsza.
Za to nikt nie wspomina o dodatkowym secie do croozera - amortyzatorze. Widziałem go w czeskich górach i muszę przyznać, że również pracował znakomicie na turystycznych szlakach za rowerem. W przeciwieństwie do chariota nie jest to resor ale rodzaj chyba wachacza, gdzie absorberem jest okrągła guma w oplocie jaką można kupić w każdym markecie budowlanym do mocowania bagaży (tzw. "od expandera") przeplatana przez rodzaj hamulca (jak w starych zestawach absorberów na ferraty) i przez to dająca szeroki zakres modulacji. Być może jest to czeski patent, a nie samego producenta - w każdym raze jest to u naszych południowych sąsiadów popularne pośród górskich kolarzy (zupełnie inaczej wybiera nierówności niż chariot). Niestety set ten podraża znacznie koszt croozera.

z tego co widzę, Czesi mają jeszcze inne zawieszenie do roozera.
A tutaj o wszystkich zawiechach do croozera tej firmy.
« Ostatnia zmiana: 26 Sty 2012, 11:17 masaaj »

Witam
mam jeszcze pytanie odnośnie przyczepki LEGGERO VENTO.
czy ktoś coś wie na ten temat?

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
Wydaje mi się, że u nas (w Polsce) taka przyczepka nie występuje w sprzedaży. Ja pierwszy raz słyszę.

Leggero jest produktem  szwajcarskim. mam prośbę czy ktoś może "rzucić fachowym okiem"www.fahrradanhaenger-direkt.de/.../Leggero-Ven...
Wiadomo,że wizualnie nie da się określić, ale może komuś się coś od razu rzuci w oczy , że jest nie bardzo albo wręcz przeciwnie raczej bardzo....

yoshko:  link nie działa
« Ostatnia zmiana: 25 Sty 2012, 22:33 yoshko »

Offline AMMAJ5

• Miasto: Trójmiasto
  • Na forum od: 05.06.2011
Jeśli już jesteśmy przy częściach - należy pamiętać o jednym mankamencie. Jest to mało prawdopodobne, ale jeśli zgubicie jakąś śrubę albo nakrętkę, nie będzie zawsze łatwo dokupić taką samą. To wyrób kanadyjski, a więc wszystko jest w systemie calowym (przynajmniej w mojej). Dodatkowo niektóre gwinty są nietypowe - zgubiłem niestety nakrętkę od kółek wózkowych (w starszych modelach były przykręcane do wingów - moja wina, nie przykręciłem jej wystarczająco mocno podczas jazdy po leśnych duktach) i była nie do odtworzenia nawet przez dobrego fachowca. W tej sytuacji pozostaje przejście w danym komplecie śruba-nakrętka na odpowiednik metryczny.
W nowych wózkach już nie ma tego problemu. Made in China i wszytko metryczne.
Co do zgubionych części to odpadły mi oba gumowe dekielki przy kołach zabezpieczające ośkę przed dostaniem się syfu na łożyska. Musze je sprowadzić z Niemiec bo u lokalnego "dystrybutora" we Wrocławiu nawet nie odpowiedziano na maila.

Offline Mężczyzna masaaj

• Miasto: okolice Wro
  • Na forum od: 25.01.2012
Hej,
no to nowe mają lepiej z metrycznymi!
Co do dekielków gumowych na osiach - stare ich nie mają i nic się nie dzieje :)

A tutaj foto skisetu dla majsterkowiczów  ::)

« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2012, 22:00 masaaj »

Offline AMMAJ5

• Miasto: Trójmiasto
  • Na forum od: 05.06.2011
Super temat. akurat dla mnie na przyszłą zimę. :o

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
Znajomy (spoza forum) znalazł dość ciekawą cenowo ofertę sprzedaży Chariotów - tutaj.
Na razie ustala cenę kompletu i koszty przesyłki.

Offline holden1000

• Miasto: Gryfino
  • Na forum od: 20.05.2010
Czy ktoś ma namiary na grega albo wie gdzie kupił tą przyczepkę https://picasaweb.google.com/GrzegorzA04

Offline Kobieta Monday

• Miasto: Radom
  • Na forum od: 23.02.2012
Przyłączam się do powyższego pytania. Chciałabym się lepiej przyjrzeć tej przyczepca, porozmawiać z jej wykonawcą.
Greg nic nie pisał od długiego czasu...może nie ma co pisać o tej przyczepie...

Teraz euro drogie, ceny przyczepek poszybowały w górę :(

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum