Autor Wątek: Przyczepka rowerowa do przewozu dzieci  (Przeczytany 166773 razy)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Ze sprzedażą myślę, że nie powinno być problemów - zresztą, jak nie będzie zajechana do upadłego, to spadek ceny nie jest tak dramatyczny w przypadku Chariotów.
A co do zalet dwójki dla 1 dziecka:
- nie czuje się jak w izolatce, może rozprostować ręce na boki;
- mieści się dużo zabawek, książeczek itd...
- mieści się dużo bagaży - torba z tyłu przyczepki jest naprawdę pojemna - z powodzeniem zastępuje przednie sakwy - jesteśmy w stanie spakować się na 3 osoby w 2 komplety Ortliebów a waga przedniego bagażnika + komplet sakw to właśnie te kluczowe 2 kg różnicy wagi przyczepki 2 vs 1 os.;
- przyczepka jest bardziej stabilna na szybkich zakrętach;
- przyczepka z racji większego rozstawu kół lepiej niweluje jednostronne dziury/uskoki itd...
- możliwość zabrania przygodnego pasażera/ki - np. dziecka sąsiadki na wycieczkę :P

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Jeszcze dodam "drobnostkę": większe dzieci mają więcej miejsca na nogi, po prostu mogą siąść trochę bokiem.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline MUGOL

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 25.02.2010
Dla 2 dzieci nie musi być koniecznie Cougar 2, są jeszcze Corsaire i Captain. Każdy z nich jest szerszy i dzieci mają więcej miejsca na nogi i głowę.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Ok jedno pytanie do właścicieli 2 - jaką dokładnie ma szerokość?
bo drzwi przez które musi przejść bym sobie jej wygodnie używał mają 80 wewnątrz i jest to tyle samo co podaje producent...

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
Nie wiem ile dokładnie 2-ka Chariota ma szerokości (pewnie na stronie producenta jest), ale pomierzyłam drzwi i nam przechodzi przez te o szerokości 90 cm (wewnątrz), a nie przechodzi przez 80cm.
Innymi słowy trzymamy je w korytarzu, ale do pokoi się nie zmieści.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
ZTCP to 83, ale jak się odczepi kółka to chyba powinna się w 80-ki zmieścić ;-)
Mam weryfikować?

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
Ja potwierdzam, jak się wyjmie koła, to przejdzie przez 80-tki.
Ale jest to bardzo uciążliwe i ja np. nie jestem w stanie sama przenieść przyczepki bez kół przez te drzwi.

Offline vooy.maciej

bardzo dziękuje, jeszcze sie zastanowię ale chyba niestety 2 odpada- może się mi nie zmieścić ani do piwnicy ani na balkon a trzymać ja przy drzwiach wejściowych to kiepski pomysł

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
kup 2 sztuki jedynek i zrób pociąg...  ;D

to co zrobisz w końcu? Może 2 foteliki i przyczepki extrawheele? Wtedy oboje jeździcie z dwójką dzieci.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
bardzo dziękuje, jeszcze sie zastanowię ale chyba niestety 2 odpada- może się mi nie zmieścić ani do piwnicy ani na balkon a trzymać ja przy drzwiach wejściowych to kiepski pomysł
Macieju, większość przyczepek się składa do płaskiej paczki. Jak nie służy jako towarowa, to nawet łatwiej w stanie złożonym łatwiej ją wnieść do domu
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Dokładnie - moja dwójka (Corsaire) wisi złożona nad drzwiami i tylko troche straszy ze spadnie ;-)

Offline vooy.maciej

tylko to jest kwestia jak się jej używa- nasza będzie głownie używać zona na przejażdżki i  nie będzie 12kg dźwigać/składać rozkładać codziennie czy dwa razy dziennie w sezonie
Uznaliśmy, ze przy ew. sprzedaży (co będzie nie wcześniej niż za dwa lata patrząc realnie ) stracimy parę stówek  tyle jestem w stanie dać za to aby korzystać z przyczepki wygodnie.

dziękuję za rady i punkty widzenia wzięliśmy prawie wszystkie pod uwagę.

1 mieści mi się do piwnicy na balkon i każdego pokoju, 2 wejdzie tylko do przeładowanej i niezbyt bezpiecznej wózkowni oraz na przedpokój - w zasadzie  to rozwiązało problem - jakbyśmy mieli dom to pewnie 2 byłaby idealna

Offline vooy.maciej

no więc jesteśmy po pierwszej wycieczce - +/- 10km  - do parku i z powrotem i trochę po bocznych uliczkach co by pospała :)

jeśli każde 10 km ma mijać w takiej atmosferze to będzie super. Jak szybciej jechaliśmy to se nawet śmiała.

Wątpliwości mam tylko do pasów bo szurają jej po głowie i uszach - chyba źle zamontowaliśmy.
Acha i czy da się kupić samo gniazdo żeby mieć w obu rowerach? Czy trzeba płacić ponad 300zł za cały CTS?

EDIT
dobra pierwsza wątpliwość zniknęła. Cóż rodziców się nie wybiera- na szczęście nie posadziliśmy jej buzią do tyłu ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Sie 2013, 21:16 vooy.maciej »

Offline AMMAJ5

• Miasto: Trójmiasto
  • Na forum od: 05.06.2011
zy da się kupić samo gniazdo żeby mieć w obu rowerach?
Tak. Zaczep można kupić sam. Kosztuje coś ok 120 pln.
Link poniżej
http://www.dwaplusdwa.pl/akcesoria/czesci-zapasowe-i-inne.html

Offline vooy.maciej

podsumuje moje wrażenia z przyczepki coguar 1

- przyczepka mieści sie w cieniu moim i bagażu i najprawdopodobniej w środku prawie nie wieje
- pojemna torba z tyłu
- siateczka jak jest wypchana to popycha głowę dziecka do przodu
- całe siedzenie jest zbyt pionowe, powinna byc choćby dwustopniowa regulacja lub bardziej leżeć- główka jak dziecko siedzi pionowo i ma podciągnięty dolny pas szybko opada, szczególnie w trakcie jazdy z góry
- niezbyt wygodne dociągaie górnych pasów
- dla niemowlaka duzo miejsca - w nogach mieści sie troche bagażu
- amortyzacja ponoć dobrze działała - ja nie widziałem

- przyczepka lekko chodzi fajnie mocowana - tutaj widać jakość wykonania
- dobrze się składa w aucie

Oghólnie jestem zadowolony z 1 natomiast kwestia opadania głowy powina być przewidziana i kąt oparcia powiniene byc bardziej rozwarty

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum