Autor Wątek: Przyczepka rowerowa do przewozu dzieci  (Przeczytany 166764 razy)

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Można jeszcze ewentualnie w BikeTrip w Krakowie (Croozery).
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Janek13

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.05.2011
Czy ktoś używał w Cougarze albo CXie gondoli dla niemowlaków i może się podzielić wrażeniami ?

Używaliśmy Cougara od około 7msca czyli już w hamaku ale teraz dla drugiego dziecka myślę żeby już trochę wcześniej spróbować :)

Offline Lady_Bird

• Na forum od: 10.01.2011
Janek13, chodzi Tobie o nosidło dla niemowlaka?
Bo jeśli tak to ja używałam, ale tylko do spacerów. Moje dziecko szczerze tego nienawidziło i darło się wniebogłosy. Myślałam, że nie będę musiała kupować zwykłego wózka, ale okazało się, że musiałam.  :lol: Ale wiadomo, dzieci są różne, może u Ciebie się sprawdzi.  :D

Offline Janek13

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.05.2011
Janek13, chodzi Tobie o nosidło dla niemowlaka?
Bo jeśli tak to ja używałam, ale tylko do spacerów. Moje dziecko szczerze tego nienawidziło i darło się wniebogłosy. Myślałam, że nie będę musiała kupować zwykłego wózka, ale okazało się, że musiałam.  :lol: Ale wiadomo, dzieci są różne, może u Ciebie się sprawdzi.  :D

O tym samym myśleliśmy ale wychodzi na to że bez klasycznego wózka z gondolą chyba sie nie obejdzie..

Zastanawiamy się jeszcze czy jest sens wymieniac Cougara 1 na 2 lub dokupić druga pojedynczą przyczepę.

Córka ma teraz niecałe 4 lata czyli teoretycznie jeszcze następny sezon pojeździ w przyczepce na dłuższych dystansach. 

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Przy różnicy wieku ok. 4 lat zamiast kupować(od biedy można)/wymieniać (krótkoterminowa przydatność/trwoga o los młodszej w środku  :icon_twisted: /konieczność ostrożnej jazdy) przyczepkę lepiej skupić się u starszej córki na nauce jazdy na rowerze. I kupić jakiś sztywny hol do rowerka - wyjdzie taniej i efektywniej.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
Też bym w większą/drugą przyczepkę nie wchodziła.
Podwójna ma swoje wady, szczególnie gdy wozisz w niej maluszka i większe dziecię, bo tak naprawdę nigdy nie wiesz kiedy to starsze nie wpadnie na jakiś głupi pomysł. U nas w 2-osobowym Cougarze jest już ciasnawo i chłopaki (4l i 2,5l) się pchają na siebie. Przy małym niemowlaczku bym się bała, że młodsze zostanie zgniecione (szczególnie gdy starsze przykimie: https://picasaweb.google.com/rodzina.nawrockich/24Maja2014DoKryspinowaPociagiemIRowerami#6018934643216376562).
W tym roku jak (po wieku młodszego) sądzę i tak mega-tras robić nie będziecie. Za rok 5-cio latka już powinna fajnie jeździć. Można jeszcze pomyśleć o foteliku, jak nie wierzysz w możliwości córki:-), albo używasz do jazdy po mieście.
Hol wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.
Jakkolwiek sama widzę, że 4-ro latek samodzielnie na 12-calowym rowerku, to cudów nie zdziała.

Offline Lady_Bird

Nas czeka wymiana na podwójną przyczepkę. Pewnie znowu Cougar. Mam nadzieję, że tym razem mniej wadliwy model mi się trafi.  :icon_twisted:
Różnica między dziećmi to będą 2.lata, więc raczej mus. (Jeździmy cały rok, a auta nie chcemy mieć w mieście). Jakby w Polsc cały rok była wiosna, to nie wymieniałabym i została przy pojedyńczej przyczepie i foteliku.

• foty na flickr.com
Ja po mieście używam w 90% fotelika (do przedszkola chodzi na razie tylko jedno dziecię). Fakt, że gdy ulice śliskie i przy temperaturach poniżej -10C dowozi go mąż samochodem, ale to maksymalnie wypada miesiąc-dwa.
Udaje się Wam sprawnie po Krakowie poruszać przyczepką? Bo my o ile jedziemy trasą znaną i przebadaną to jest ok, ale jak sobie jadę spontanicznie, albo w nowe miejsce, to zawsze jakaś wtopa się trafi (schody, wąskie przejście).
No i gdzie zostawiacie przyczepkę, gdy już dziecię dowieziecie gdzie trzeba? Przypinacie, czy wracacie z nią? Ja boję się ją zostawiać na cały dzień np. przy przedszkolu, bo albo ktoś ukradnie, albo zdemoluje.

Offline Lady_Bird

wilhelminaslimak, dziecko odwozi mąż do żłobka (ja teraz w ciąży nie mam siły na ciągnięci przyczepki, jedynie wożę ją w przednim foteliku, o ile nie leje). W żłobku przyczepkę zostawiamy, bo jest miejsce na wózki i przypinamy. Trasę mamy przyjemną, bo albo przez Zakrzówek, albo ścieżką tyniecką. Osobiście po mieście wolę w foteliku, zwłaszcza jak jest milion spraw do załatwienia, bo to praktyczniejsze. Z przyczepką też nie mam problemów jakoś po mieście, staram się wcześniej planować trasę. Ostatnio jeżdzimy i z jednym i drugim, bo córka zdecydowanie  woli fotelik, ale na drzemkę i cały majdan to przyczepka się bardziej przydaje.
Z dwójką dzieci zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym to jednak przyczepka będzie u mnie konieczna.

• foty na flickr.com
Lady_Bird, to widzę, że przemieszczamy się w tym samym rejonie Krakowa. Z Ruczajem jest faktycznie OK.

Offline Mężczyzna SEBO

• Miasto: Rydułtowy
  • Na forum od: 03.07.2014
Zależy w jakim wieku jest dziecko. Takie ,które samo już stabilnie siedzi powiedzmy 3-7 lat na  polskie warunki uważam, że najlepsza jest weehoo-i-go zwłasnym napędem dzięki czemu dziecko się nie nudzi tylko już może samo pedałować. Jest jednokołowa co jest b.dużym plusem. Bardzo dużym minusem jest natomiast cena  :D ,ale jeśli ktoś często jeździ albo wybiera się na rowerowe wakacje to jest idealna.

Offline Mężczyzna szczepan

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.12.2011
jakby ktoś chciał kupić charioit Cougar:
http://allegro.pl/chariot-cougar-idealny-stan-niecaly-rok-przebiegu-i4450887884.html
od mojego znajomego
pesymista to ten, który z dwojga złego wybiera oba...

www.halawojtowicz.pl

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Udało mi się w weekend przewrócić Cougara z załadunkiem!
Na szczeście jak stanąłem na zboczu mijając błoto i oprócz nakablowania mamie ,że "tata przewrócił Milenkę" nie było żadnych negatywnych emocji :)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Jedynke czy dwojke?  ;D

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
jedynke  :icon_cool:
było wesołe plask w błotku

Tagi:

Organizujemy