Autor Wątek: Przyczepka rowerowa do przewozu dzieci  (Przeczytany 166748 razy)

Offline Mężczyzna szczepan

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.12.2011
szczepan, dałeś mi do myślenia.  Prawie się zdecydowaliśmy na Cougara2, ale teraz kminimy nad tym Captainem lub Crosairem. Ma ktoś na forum toto? Nie wiem czy te gabaryty mnie nie przerażą. :)Tymczasem idę puścić totka. ;-)
Witam, 'od paru dni jestem posaidaczem Captain II. Mogę puścić parę fot na priva jak ktoś chce.
Jest na pewno większy wewnątrz  niż Cougar II, ale zewnętrzne obrysy nie są szokujące i nie mam wrażenia że kupiłem TIRa do domu ;) twarda podłoga wydaje się być dobrym pomysłem. Wagowo miłe zaskoczenie :D
udało mi się kupić używkę z niemiec po dość rozsądnej cenie (1700pln z przesyłką, zestawem do roweru i przednimi kółkami). Rok produkcji to 2012 (widać zapis na tabliczkach znamionowych. Mogę podesłać namiary na osobę od której to kupiłem. Rzetelna i pewna firma :)
pesymista to ten, który z dwojga złego wybiera oba...

www.halawojtowicz.pl

Offline Mężczyzna Elovelo

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 28.03.2013
    • Wolny Rower
Sprzedaję używanego Chariota Cougar 1. Gdyby ktoś coś, zapraszam. Sprzęt sprawny technicznie i jestem przekonany, że jeszcze kilka lat posłuży, choć estetycznie już widać na nim zużycie. Nie poeeim, że używany od święta przez kobietę ;-)

Dołączam zestaw rower, wózek, hamak dla niemowlaka, dodatkowy hak do drugiego roweru.

Aukcja na alledrogo: http://allegro.pl/przyczepka-rowerowa-dla-dziecka-chariot-cougar-1-i5535148850.html

Offline Mężczyzna piet

• Miasto: Tu i tam
  • Na forum od: 25.12.2014
Też właśnie szukam jakieś przyczepki do przewozu 3 latka. Mamy koło domu kilku kilometrową ścieżkę rowerową i głównie na niej będziemy jeździli. Więc raczej po bezpiecznej trasie.
Szukam czegoś co nie będzie stawiało zbyt dużego oporu - możecie rzucić okiem na tą przyczepkę: http://www.bikeovo.pl/produkty/przyczepka-wielofunkcyjna-nordic-cab-explorer ??

Będę wdzięczny za opinie.

Offline Mężczyzna Sebastian

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.03.2015
    • Dzieciaki w Plecaki
Z moich obserwacji, które wynikają z jazd różnymi przyczepkami wynika, że ta różnica jest raczej minimalna, o ile w ogóle wyczuwalna. Najbardziej chyba czuć ew. szarpnięcia na dyszlu, ale to przy przyczepkach ze sprężyną.
Używam nordic cab dla 2 dzieci – jedno 4 lata, drugie (obecnie) 3 miesiące i jestem bardzo zadowolony. M.in. z uwagi na spory bagażnik, możliwość rozkładania i podzielenia siedzeń, przesuwanie siedzenia, osłony przeciwsłoneczne z 3 stron + możliwość użycia zestawu trekkingowego itp. Pytanie czy nie jest to trochę strzelanie z armaty do muchy – tzn. jeśli chcesz jeździć głównie po ścieżce rowerowej, może warto pomyśleć nad czymś tańszym ale też funkcjonalnym. Chyba, że planujesz drugiego malucha, zabieranie przyczepki na wakacje zamiast wózka dla tychże dzieciaków itp. to wtedy świetny wybór  :) My na początku naszej przygody z przyczepkami (dla córki) używaliśmy croozera kid 1 - bez amortyzacji, sporo z nią jeździliśmy w różnych warunkach i byliśmy z niej zadowoleni.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
do jeżdżenia z 3 latkiem po ściezce kolo domu lepszy będzie chyba... rower niz przyczepka.
dla naszej córki 2 i 3/4 przyczepki używamy tylko na dalsze wyjazdy- do kiku km po mieście wystarcza rower biegowy.

najpierw trzeba odcierpiec swoje ale potem spokojnie mozna sie poruszac z predkoscia ok 10 km/h średnio :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
A jako ciekawostkę dodam,  że z trzylatkiem po DDR jeździć nie wolno (dziecko do lat 10 pod opieką osoby dorosłej jezt pieszym)

Offline vooy.maciej

znam tą ciekawostkę i z dzieckiem jeżdżę po chodniku  8)

Nie zmienia to faktu że przyczepka dla 3 lata do jeżdżenia koło domu to kojarzy mi się z jechaniem SUVem czy jeepem na zakupy do Biedronki
Jeśli dziecko trzeba gdzieś wozić na krótkie dystanse, a czasem trzeba, to polecam fotelik- ja czasem żałuje ze nie mam bo montaz przyczepki itp powoduje że już wolę jak oboje jedziemy rowerem

Offline Mężczyzna Sebastian

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.03.2015
    • Dzieciaki w Plecaki
Zgadzam się Maciek, 3 latek już nie zasypia tak łatwo jak mniejsze dzieci i na krótkie odcinki może być wystarczający fotelik - ja tak robiłem. Ale jeśli ktoś ma dom (łątwiej wyjść z domu niż z bloku) i te kilka km ścieżki to jest kilkanaście i wycieczki mają być dłuższe, niezależnie od pogody, to przyczepka może być ok. - czy to przesada? Chyba ciężko nam to ocenić nie będąc w skórze "piet".

Offline vooy.maciej

jeśli kilak to kilkanaście albo dziesiąt to wiadomo ze trzylatek tego nie przejedzie.
Wydaje mi się jednak że przyczepka u 3latka to schyłkowe rozwiązanie i nie zostanie tka dobrze wykorzystana jak wcześniej.

sa jeszcze hole.

Offline Mężczyzna Popiel

• Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
Na krótkie trasy z 3 latkiem to tak jak przedmówcy podają bym sobie odpuścił przyczepkę. Fotelik, hol będą zdecydowanie lepszym rozwiązaniem. U mnie fotelik po mieście, DDRach i tak ogólnie do 20km. Powyżej młody przesiada się na przyczepkę.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Kobieta lavinka

• Miasto: Żyrardów
  • Na forum od: 04.03.2014
    • lav stats
My zamiast przyczepki mamy używane Weehoo I-go. Nowe jest ciut drogie, ale da wyłapać używki na Alle czy Olxie. Trafiłam za poniżej tysiąca. Dla dziecka powyżej drugiego roku życia jest i bodaj 86cm wzrostu. Wozimy się tak od czerwca i dziecię jest zachwycone. Do ciasnej przestrzeni miejskiej nadal używamy fotelika, toto na dłuższe wyprawy. Niestety nasz śpioch w tym czasem uśnie, ale mamy na tę okoliczność parę kocy i chustę jako osłonę. Dystanse dzienne 30-70km (zazwyczaj postój pośrodku, kilkugodzinny, na wybieganie).

Offline Mężczyzna szczepan

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.12.2011
https://www.facebook.com/ecobicycle/videos/1040273155997355/
przyczepki już są na rynku od dłuuuugiego czasu ;)
pesymista to ten, który z dwojga złego wybiera oba...

www.halawojtowicz.pl

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com

Offline vooy.maciej

W czym to Weehoo I-go jest lepsze od przyczepki ?

bo w czym jest gorsze to widze bez problemu :)

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
W czym to Weehoo I-go jest lepsze od przyczepki ?
Wprawdzie Weehoo nie mam, ale tak na szybko widze przewagę nad przyczepką:
- dziecko może pedałować
- dziecko więcej widzi (siedzi wyżej, nie ma bariery w postaci ścian przyczepki)
- mniejsze opory toczenia, mniejsza waga
- lepszy kontakt z rodzicem, czy to tym ktory ciągnie, czy tym który jedzie obok
Jakkolwiek nie widzę dużej przewagi Weehoo (jak i innych jednokołowych doczepek) nad holem. Pewnie się tak nie krzywi jak hol (chociaż my już nad tym zapanowaliśmy) i dziecko wygodniej siedzi, jednak jest ogromny minus w postaci niemożności puszczenia dziecka samopas.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum