Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
22 Gru 2024, 06:04
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Wyprawy i wycieczki rowerowe
»
Podróże z dziećmi
»
Sprzęt i sprawy techniczne
»
Przyczepka rowerowa do przewozu dzieci
Strony:
<< Poprzednia
1
...
32
33
34
35
[
36
]
37
38
39
40
...
49
Następna >>
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Przyczepka rowerowa do przewozu dzieci (Przeczytany 166716 razy)
wilhelminaslimak
Miasto: Kraków
Na forum od: 25.03.2011
Odp: Przyczepka rowerowa do przewozu dzieci
«
24 Lip 2016, 18:41 »
Patrz.... a ja właśnie sprzedałam Chariota w (jak to kupujący określił) bardzo dobrym stanie.
Jak dla mnie jak kupować dla dziecka to tylko coś sprawdzonego, dobrego, bezawaryjnego i bezpiecznego dla dziecka.
Ja w tej chwili żałuję, że poszliśmy w tańszy hol, bo raz przypiętego roweru nie chce mi się odpinać i w efekcie syn jedzie tylko na holu.
Kupna drogiego Chariota, mimo że go dużo nie używaliśmy (bo my nie jesteśmy "rowerowa rodzinką", tylko raczej ja jestem "rowerową mamą" - a to trochę ogranicza :-)) - zupełnie nie żałuję.
A jak Ci się uda kupić używkę, to jest w ogóle szansa, że na niej nie stracisz :-), bo za parę lat sprzedasz w podobnej cenie.
AsiaNLG
Miasto: Tczew
Na forum od: 16.04.2016
«
24 Lip 2016, 20:28 »
Tak mi się jeszcze przypomniało, że widziałam ostatnio w sklepie rowerowym nowość - przyczepkę od Giant. Kosztowała ok. 1000 zł, ale wyglądała wg mnie słabo jakościowo (w porównaniu z Chariotem). Ale może to taki produkt pośredni między wysoką półką a chińszczyzną?
Sebastian
Miasto: Warszawa
Na forum od: 22.03.2015
«
25 Lip 2016, 23:53 »
Księgowy,
w kwestii tego, co wybrać: polecam mój artykuł
http://www.dzieciakiwplecaki.pl/artykul/6056/jak-wybrac-przyczepke-rowerowa-dla-dziecka-cz-1-sprawdzone-pytan
Od kiedy - jeśli chcesz wozić na siedząco, to jeśli już porządnie siedzi - konsultowałem z chirurgiem-ortopedą. Z mniejszymi dziećmi sprawa trudniejsza i bardziej skomplikowana (poczytaj art.
http://www.dzieciakiwplecaki.pl/artykul/6228/szymek-nie-badz-zyla-daj-pojezdzic-czyli-od-jakiego-wieku-zaczac
oraz wskazane w nim linki i dyskusje na FB)
holden1000
Miasto: Gryfino
Na forum od: 20.05.2010
«
26 Lip 2016, 09:03 »
Kup używanego, starego croozera i dorób zawieszenie. Ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony.
https://goo.gl/photos/ndtck16tnwrrZh3cA
Projekt bardzo łatwy tylko trzeba mieć spawarke
Wzorowałem się na tym :
http://www.bike-forum.cz/forum/vylepseni-voziku-croozer-odpruzeni.html
«
Ostatnia zmiana: 26 Lip 2016, 10:46 holden1000
»
mh
Miasto: Gdańsk
Na forum od: 23.05.2016
«
26 Lip 2016, 10:05 »
Przy odrobinie cierpliwości Croozera można dostać za naprawdę rozsądne pieniądze. Podzielam opinię, lepiej kupić coś używanego niż nowe ale gorszej jakości.
Mógłbyś, holden1000, poprawić link do galerii - jestem ciekawy tej robionej samodzielnie amortyzacji.
jubudubul
Kołodziej
Miasto: Pyrlandia
Na forum od: 14.11.2011
«
31 Lip 2016, 02:04 »
Myślę że trochę jestem w temacie - o jakieś 0,5 roku do przodu
Na forum jest sporo wiedzy ale faktem jest że brakuje zbiorczego wątku który by to systematyzował - trzeba się naczytać/naszperać.
U nas padło na Cougara 2. Zadecydowała waga i amortyzacja. Jak będziesz czytał parametr "waga" we wszelkich opisach to szczególnie zwróć uwagę że (tak jak przy wózkach dziecięcych) waga często podawana jest w różnych wariantach - np. bez kół, waga szkieletu, waga ramy, bez rączki itp. Najlepiej poszperać realnej wagi na forach co ludzie piszą bo można się przejechać (tam też są hejterzy;).
Jeśli chciałbyś wykorzystywać przyczepę jako wózek to może Thule Chinook(?). Nie wiem czy można w nim położyć oparcie bo myślę że ta funkcja byłaby przydatna dla dziecka do 1 roku życia. Chinook ma fajne skrętne przednie kółko i plastikową podłogę. Niestety trudno go upolowac na rynku wtórnym i jest ładne pare kg cięższy. Brałem go pod uwagę, ale jego waga przesądziła.
Przyczepa 2 osobowa - bowiem widziałem już jedynki które były po wywrotkach. Pewnie i 2kę też da sę wywalić ale pewnie ciężej - jest szersza, pozatym dziecię może zabrać zabawki.
Cougara 2 jako wózek dziecięcy narazie jakoś słabo widzę. Mam hamaczek ale uważam go za totalnie nie trafiony patent. Wisi on pod sporym kątem a dziecko (np. 3-4 miesięczne dziecko które ma problemy z trzymaniem główki) opiera się w nim na kroczu. Z kolei 5-6 miesięczne wystaje poza obrys nogami - o zapięciu plandeki można zapomnieć.
W przypadku nosidełka włożonego do Cougara udało się wybrać na kilka spacerów,
ale niestety dziecię szybko urosło i teraz nóżki tak jak z hamaczka wystawały by jej ponad obrys więc znowu przyczepy nie da się zamknąć :\
Porównując Cougara do wózka dziecięcego.... cóż - jeden i drugi pojazd ma swoje plusy i minusy. Wózek dziecięcy to nie przyczepka rowerowa, ale w kontekście funkcji wózka dziecięcego (do czego też Chariot aspiruje) - myślę że są na tym samym poziomie. Nie rozumiem tylko dlaczego Chariot jest jakieś... 5x droższy.
Gdybyś celował w używanego Cougara - polecam starszy model z plandeką zapinaną na rzep. Po lewej i prawej stronie. Nowsze modele mają tylko zaciąganą i zaczepianą plandekę. Niestety w nowszych modelach użyte materiały są wyraźnie cieńsze. Np. pasy zapinające (te srebrne) są wyraźnie mniej miłe w dotyku :\ Szkoda że Thule podejmuje takie działania - zobaczymy jak będzie ze zużyciem w czasie eksploatacji.
Wszystko wygląda tak samo - dopiero jak się pomaca jedną i drugą wersję to można odczuć różnicę. CX2 nie macałem - ciekawe czy tam użyli lepszych materiałów (?) ale dla mnie cx2 odpadł bo jest cieższy.
Jest jeszcze taki model jak Corsair i też jest amortyzowany.
Osobiście ciekawy jestem sportexa - bo czytałem różne opinie że niby zawieszenie poprawili, niby już działa perfekcyjnie itd.. - ale są też i głosy że działa na 3+. Jak jest - trudno dociec.
rmk
Miasto: Poznań
Na forum od: 12.01.2013
«
31 Lip 2016, 10:48 »
Ze swojej strony POLECAM ci gorąco Sebastiana. Masz do niego rzut beretem, podjedź, pogadaj i dowiesz się co i jak. My kupiliśmy od niego nowego Croozera i był to strzał w dziesiątkę. Mały przyczepkę uwielbia, nieważne czy jedziemy nią kilometr czy ponad osiemdziesiąt dziennie.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.
jubudubul
Kołodziej
«
6 Sie 2016, 02:30 »
A może świeżynkę od Qeridoo - KidGoo ?
http://www.qeridoo.de/index.php/de/produkte/fahrradanhaenger/kidgoo-2-2016-deu
Zawieszenie piórowe
(takie samo jak Cougar)
Trochę szersza niż Cougar, długość zbliżona.
Wreszcie jedno przednie kółko skrętne i pompowane(lepiej amortyzuje)
Cena nowej w okolicach używki Cougara
Jestem bardzo ciekawy - chętnie bym obejrzał (tylko gdzie?)
tomzoo
Miasto: Poznań / Niepruszewo
Na forum od: 19.08.2009
«
6 Sie 2016, 21:55 »
Nie dopatrzyłem się do końca amortyzacji, ale coś tam wygląda jakby piórko amortyzatora było? To by był bardzo ciekawy model.
Edit - nie doczytałem do końca jubudubul Twojego posta
Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko
Trochę słowa pisanego
jubudubul
Kołodziej
«
7 Sie 2016, 01:43 »
Tutaj prezentacja:
Widziałem już wcześniej - ze dwa lata temu jak szukałem przyczepy jakiś stary model tej firmy - który też miał amortyzację taką jak Thule. Generalnie była to taka "trochę kopia"
Ale model zniknął i pojawił się Sportex.
Miło że wracają do koncepcji
Zawieszenie takie samo - choć patentowo może inne - z osłoną
(żeby Thule nie widziało?)
Sebastian
Miasto: Warszawa
Na forum od: 22.03.2015
«
8 Sie 2016, 09:22 »
W zeszłym roku Qeridoo wprowadziło model Jumbo (
http://www.dzieciakiwplecaki.pl/artykul/6187/test-przyczepki-rowerowej-qeridoo-jumbo-kid-1---wrazenia-z-uzytk
), który miał amortyzację wzorowaną na Chariotach, nie było to jednak dokładnie takie samo rozwiązanie. M.in. w kwestii regulacji siły, czy połączenia jej (amortyzacji) z konstrukcją przyczepki. Z różnych względów (nie znam wszystkich powodów, części się tylko domyślam) Jumbo został wycofany. Jego następcą jest właśnie KidGoo. Ma być także dostępna wersja 2 osobowa.
A Sportrex jest starszym modelem niż Jumbo i Kidgoo, tyle, że cały czas usprawniany.
AsiaNLG
«
12 Sie 2016, 12:33 »
Mnie się marzy:
http://www.bobowozki.com.pl/wozki-trojkolowe/p/taga-rower-ze-spacerowka-2w1-w-komplecie-folia-p-deszczowa-i-daszek-p-sloneczny-1717.php
pawelpodroznik
Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
Na forum od: 18.04.2014
«
22 Sty 2017, 11:23 »
Cześć,
jest już stary wątek o przyczepkach:
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=1166.0
ale od dawna nikt w nim nie pisał.
Postanowiłem otworzyć nowy, jeżeli moderator uzna, że trzeba połączyć, to poproszę.
W tym roku planuję zakupić przyczepkę rowerową dla nowego członka rodziny.
Thule jest fajne, ale strasznie drogie.
Moją uwagę zwrócił niemiecki Qeridoo. Mam budżet do 3 tys. max z hamakiem dla niemowlaka (jak zaczniemy powoli jeździć w marcu, to będzie miał 3,5mc).
Fajny jest Kidgoo:
https://www.qeridoo.de/produkte/kidgoo-2-kinderfahrradanhaenger-qeridoo-scheibenbremse/
ale jego cena jest spora. Do tego hamaczek za ~500-600 zł i przekraczam budżet.
Myślałem bardziej o:
https://www.qeridoo.de/produkte/speedkid-2/
Plany są jeżdżenia dość często - po Polsce i Europie zachodniej. Oczywiście mały je zweryfikuje, ale założenia muszą być
Od razu większa przyczepka, bo rodzina pewnie się jeszcze powiększy.
Czy ktoś miał styczność z marką Qeridoo? Jak wypada jakościowo? Z testów w necie wynika, że to rozsądny stosunek jakości do ceny.
Używek oczywiście brak
Na ebay też mało co jest, a jak jest to ceny i tak wysokie.
--
Rower to moja wielka pasja
Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki
AsiaNLG
«
22 Sty 2017, 12:46 »
Nie znam modeli, które Cię interesują, ale dorzucę swoje trzy grosze, jeśli chodzi o zakup używanego Chariota:
Nam na niemieckim ebay kleinanzeigen udało się kupić wózek z zestawem rowerowym, joggingowym i hamaczkiem za ok. 3 tyś zł. Sprzedawca nawet pokrył koszty transportu (koło 50 euro z ubezpieczeniem).
Warto tam zaglądać. Nasza przyczepka była jak nówka, bo kupiliśmy od rowerzystów miejskich, a wiadomo jak się jeździ po niemieckich drogach rowerowych
Popatrz sobie na przykład tu:
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/thule-chariot-cheetah-neuwertig/588559542-25-2045
Nie każdy sprzedający zgadza się na wysyłkę, ale nam akurat się udało. Po przelaniu kasy przyczepka była u nas trzeciego dnia!
voit
Miasto: Częstochowa
Na forum od: 11.02.2012
«
22 Sty 2017, 14:37 »
Paweł zostawiłem Ci wiadomość na PW.
Pozdrawiam
Drukuj
Strony:
<< Poprzednia
1