Autor Wątek: Przyczepka rowerowa do przewozu dzieci  (Przeczytany 166612 razy)

Offline Mężczyzna Sebastian

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.03.2015
    • Dzieciaki w Plecaki
To akurat bardzo zła wiadomość - o jakie części dokładnie chodzi? Kurczę, 5 kafli za przyczepkę i co, po 4 latach trzeba nową kupować, bo nie ma wsparcia? :/
Thule to nie Patek za 40 tys. żeby wymagać części po x latach... Co to jest te 5 tys.? Różne elementy mocowania bagażnika, osie, poszycia itp. Akurat serwisujemy różne przyczepki, więc czasami odbijamy się z powodu braku.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Po prostu znalazłem fajną przyczepkę w dobrej cenie - no a że dwuosobowa, to cóż poradzić :D
Lepiej poszukaj czwórki. Nigdy niewiadomo, a w najgorszym przypadku jeśli dzieci będą zbyt dużo jadły, to przynajmniej nie będzie im ciasno
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Hej ho!

Dwa pytanma dla lepiej zorientowanych w temacie:
1. Czy z przyczepką dwójką, w której jest tylko jedno dziecko, jeździ się trudniej/mniej stabilniej? Bo się zastanawiam, czy póki co kupować jedynkę, a po urodzeniu się drugiego dziecka ją sprzedać i kupować dwójkę, czy nie prościej/taniej od razu kupić dwójkę? Jak byście zrobili?
2. Czy Thule Chariot CX2 rocznik 2016, podobno bardzo malo uzywany, to dobry wybór w cenie 2500? Czy też cena trochę za wysoka i można dostać coś równie dobrego trochę taniej (albo lepszego w tej samej cenie)? A może jednak lepiej wziać coś tańszego (np Queridoo), ale nowego? Przeznaczenie - jak najszersze, tzn. bieganie po parku/lesie na codzień, weekendowe wycieczki za miasto i wakacje z sakwami, również terenowe.

Tutaj ta przyczepka:
https://www.olx.pl/oferta/przyczepka-rowerowa-wozek-thule-chariot-cx1-CID767-IDERqsc.html

Witaj!

Miałem przyczepkę rowerową Qeridoo Sportex 2 z 2016 roku i woziłem w niej zarówno dwójkę dzieci jak i jedno i nie odczuwałem różnicy przy jeździe. Nie wiem kiedy planujesz drugie dziecko, ale weź pod uwagę, że jeżeli model, który pokazałeś ma już około 4 lat, to będzie musiał przejechać minimum 4 kolejne jeżeli niebawem spodziewasz się dziecka. Dla przyczepki to już dużo a jak napisano wcześniej robi się problem z częściami. Druga sprawa, ta cena według mnie dość spora jak na tę przyczepkę (na bikster.pl nowa Thule Chariot CX2 w promocji jest w cenie 3 379 zł).

Weź pod uwagę, że takie przyczepki mało schodzą z ceny. Moją Qeridoo Sportex 2 z 2016 roku kupioną za 1 650 zł po 3 sezonach, gdy przyczepka była używana praktycznie do wszystkiego (na codzienne spacery także), sprzedałem w zeszłym roku za 1 200 zł.

Ponieważ dwójka dzieciaków ma już swoje rowery a najmłodsza córka nadaje się już do jazdy w przyczepce pod koniec zeszłego roku robiłem porównanie przyczepek z zamiarem kupna jedynki, która spełni moje oczekiwania. Pierwotnie zastanawiałem się nad Thule i Qeridoo. Thule niestety ma bardzo małe bagażniki (poza wersją CAB, ale ta jest tylko dwuosobowa), a my przy wyjazdach z sakwami jakie planujemy oraz trójce dzieci, które jeszcze sakw nie wożą będziemy potrzebowali miejsca. Qeridoo ma dobrą cenę do jakości i naprawdę dobrze nam się sprawdzał pierwszy model, jednak jest trochę cięższa. Ostatecznie zakupiłem w Black Friady nowego Croozer Kids Plus 1 na 2019 w promocji za 2 800 zł  i jest bardzo dobra - amortyzacja działa super, mała śpi w niej godzinę do półtorej dzięki czemu zrobienie z dzieciakami trasy 30 km z przerwami nie stanowi problemu.

Poniżej wkleję podstawowe informacje jakie jesienią 2019 zebrałem na temat przyczepek, które mnie interesowały. Podobnie jak Ty potrzebowałem przyczepki praktycznie do wszystkiego poza bieganiem, czyli: codzienne spacery, jednodniowe wycieczki i wyjazdy z sakwami. Jeżeli miałbyś jakieś pytania pisz śmiało w tym wątku lub na prywatną skrzynkę.

CROOZER KID PLUS 1 (NEXT GENERATION 2018 - jest jeszcze model na 2019, ale droższy 3 800):

cena: 3 500 zł
waga: 15,7 kg
rozmiar rozłożony: 112x76x87
rozmiar złożony: 106x72x28
nośność: 35 kg

+ w skład zestawu wchodzi: spacerówka, jogger, (zagłówek, korytko w zestawie chyba od wersji 2019)
+ duży bagażnik
+ dobre materiały
+ dwa zaczepy do roweru
+ samoregulujące zawieszenie
+ przyczepka zamykana na klucz
+ światło tylne w zestawie

- brak regulacji rączki (do samochodu pewnie trzeba by zdejmować rączkę)
- klapa zamykana na rzepy
- cena
- kółko do spacerówki chowane w bagażniku (nie jak w Thule)

---------------------------------------------------------------------------

THULE CHARIOT CROSS 1:

cena: 4 100 zł (3 300 zł wózek, 300 zł wkładka, 500 zł jogger)
waga: 13,8 kg
rozmiar rozłożony:
rozmiar złożony: 87x65x37,5
nośność: 34 kg

+ łatwo demontowane o chowane kółka spacerowe
+ łatwa regulacja pochylenia siedzenia
+ estetyczna
+ otwory wentylacyjne zamykane
+ mała szerokość zestawu

- cena
- brak w zestawie spacerówki i joggera
- mały bagażnik (torba o małej nośności)
- dość mało miejsca w kabinie

QERIDOO KIDGOO 1:

cena: 2 100 zł
waga: 21 kg (gdzieniegdzie piszą o wadze 19 kg)
rozmiar rozłożony:
rozmiar złożony: 113x68x42
nośność: 29 kg

+ w skład zestawu wchodzi: spacerówka, jogger, zagłówek
+ duży bagażnik 45 litrów o udźwigu 10 kg z twardą wkładką pod spodem
+ dużo miejsca dla dziecka (w kabinie można coś jeszcze wsadzić)
+ mocne materiały, wygląda na trwałą
+ gęsta siatka zapobiegająca wpadaniu paprochów
+ klapa zamykana na zatrzaski
+ tanie akcesoria
+ kółko spacerowe pompowane
+ możliwość kupienia zestawu wspinaczkowo spacerowego (700 zł)

- waga
- kółko do spacerówki chowane w bagażniku (nie jak w Thule)
- mała ładowność 29 kg przez dużą wagę przyczepki (całość nie może przekroczyć 50 kg)

BURLEY SOLO 1:

cena: 2 800 zł (2 350 zł wózek, 450 zł jogger) (350 zł spacerówka z dwoma kółkami)
waga: 12,2 kg
rozmiar rozłożony: 86x70x97
rozmiar złożony: 95x70x32
nośność: 34 kg

+ jest wkładka dla mniejszego dziecka
+ możliwość użycia jako przyczepki towarowej
+ pojemny bagażnik 38 litrów
+ waga
+ jeżeli wzięłoby się tylko jedno kółko spacerowe jest chowane na dyszlu
+ możliwość kupienia zestawu wspinaczkowo spacerowego (580 zł)

- dołączona spacerówka montowana jest na dyszlu przez co wydłuża długość zestawu
- materiały słabsze niż u konkurencji
- mniej sprawdzona firma
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

• Dzieciaki w Plecaki
Minus dla Burleya za najmniej sprawdzoną firmę? To zdecydowanie pomyłka. Mówię to z perspektywy sprzedawcy i serwisanta przyczepek. To najmniej awaryjna marka w moim sklepie, chciałbym mieć tyle problemów z innymi markami, w dodatku to marka obecna od ponad 30 lat w USA i na świecie. Thule i Croozer także bardzo porządne, najmniej sprawdzony i najbardziej awaryjny niestety Qeridoo. M.in. ze względu na liczne zmiany wprowadzane każdego sezonu...

Cross 1 - mało miejsca w kabinie? Także się nie zgodzę. Jest wystarczająca nawet dla 5-6 letniego dziecka.

Offline Mężczyzna Felek

Sebastianie, nie wiedziałem o Burley tego co piszesz, a też poważnie brałem go pod uwagę. Jednak z wyglądu nie wzbudził mojego zaufania, cena po dokupieniu akcesoriów, jest podobna do ceny Croozer’a.

Oglądałem w środku Thule Cross 1 no i wydawał mi się dość mały. Takie są moje subiektywne odczucia, każdy z pewnością patrzy w nieco inny sposób. Wybierając przyczepkę cena nie była pierwszym kryterium wyboru. Dość długo zastanawiałem się nad tym Thule, ale ten worek z tyłu zamiast bagażnika po prostu odjął sporo punktów. Jest tez Thule Cab z super bagażnikiem, ale z tego co szukałem to w produkcji wyłącznie w wersji 2 osobowej, a kolejnego dziecka raczej nie planujemy:)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
OK, faktycznie ten CX2 za 2600 to kiepska cena... Tutaj jest za 1500, to już chyba lepszy deal? Btw sprzedający ma sporo innych przyczepek, może widzicie tam coś innego godnego uwagi (jedynka lub dwójka)?

https://www.olx.pl/oferta/chariot-cx-2-amortyzacja-wysylka-CID88-IDA8LJc.html

Offline Mężczyzna Felek

Poproś o zdjęcia w pełnym formacie, w kilku miejscach widać już rdzę (przy osiach kół), rzepy pod przyczepką napinające materiał też już mocno przetarte no i ogryzione gripy. Sprzęt wygląda trochę jakby był zimowany w ogródku. Cena w miarę niska, ale należałoby się zastanowić ile jeszcze taka przyczepka pojeździ.

• Dzieciaki w Plecaki
Odpuść sobie ten model. Jak Ci ośki polecą to nie dokupisz, mam podobny rocznikiem egzemplarz w serwisie i nijak ją naprawić bo osi brak u producenta :( I tak kombinujemy już ze 2 miesiące...
Przyczepkę to jednak lepiej obejrzeć przed zakupem lub od zaufanej osoby kupić. Poszukaj Cougara, najlepiej już z linii Thule - ma bardziej aktualne części i lepszą dostępność, jest nowszy a i Cougar bardziej uniwersalny, lżejszy.
« Ostatnia zmiana: 2 Cze 2020, 07:32 Sebastian »

Offline Mężczyzna Rolf

A to widomo, że obejrzeć, akurat ten gościu mieszka w zasięgu "niedzielnej wycieczki rowerowej" :-)

A porady w stylu "nie kupuj tego, bo w tym modelu psuje się to i to, czego nie dostaniesz jako części zamiennej" - są na wagę złota. Dzięki wielkie :)

Aha, jeszcze jedna rzecz - tak uparcie szukam czegoś jak najtańszego nie tylko ze względu na chęć zaoszczędzenia paru plnów - przyczepka będzie stać w blokowej piwnicy, więc dobrze, żeby nie kusiła złodzei zanadto...

• Dzieciaki w Plecaki
Chariot, a później Thule są mało awaryjne ale mam ostatnio trochę historii z nimi. Patrząc na to jak statystyk, czyli na dużą populację tych przyczepek i liczbę awarii to są niewielkie liczby ale im starszy rocznik tym trudniej z ew. częściami i ryzyko awarii jednak rośnie.

Offline Mężczyzna Rolf

Jeszcze jedno pytanie - odnośnie ostatniego akapitu - czy orientujecie się, czy istnieje jakaś możliwość na ubezpieczenie trzymanej w piwnicy przyczepki od kradzieży?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Kup sobie łańcuch motocyklowy i kotwę do ściany. Chyba, że planujesz zarobek 8)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Dzieciaki w Plecaki
Jeszcze jedno pytanie - odnośnie ostatniego akapitu - czy orientujecie się, czy istnieje jakaś możliwość na ubezpieczenie trzymanej w piwnicy przyczepki od kradzieży?
Nie ma :( Może w ramach ubezpieczenia domu jako rzeczy ruchome ale to w mieszkaniu/piwnicy chyba musi być - zależy od OWU.
Ale dedykowanych, takich jak rowerowych nie ma. Jak próbowałem zainteresować znajomych z ubezpieczeń tym tematem to nie byli tym zainteresowani.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Piwnica w bloku jest traktowana jako pomieszczenie gospodarcze przynależne. Można w ramach ubezpieczenia mienia w mieszkaniu ubezpieczyć mienie ruchome, obejmuje też ruchomości w piwnicy, z reguły z jakimś limitem co do sumy ubezpieczenia. Piszę na przykładzie ubezpieczenia pzu dom.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Ja mam ubezpieczone rzeczy tak jak pisze Tomzoo. Do bodajże 30000zł. Ale jest to połączone z ubezpieczeniem mieszkania, warunek był tylko taki, że w drzwiach muszą być dwa zamki.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum