Hej ho!
Dwa pytanma dla lepiej zorientowanych w temacie:
1. Czy z przyczepką dwójką, w której jest tylko jedno dziecko, jeździ się trudniej/mniej stabilniej? Bo się zastanawiam, czy póki co kupować jedynkę, a po urodzeniu się drugiego dziecka ją sprzedać i kupować dwójkę, czy nie prościej/taniej od razu kupić dwójkę? Jak byście zrobili?
2. Czy Thule Chariot CX2 rocznik 2016, podobno bardzo malo uzywany, to dobry wybór w cenie 2500? Czy też cena trochę za wysoka i można dostać coś równie dobrego trochę taniej (albo lepszego w tej samej cenie)? A może jednak lepiej wziać coś tańszego (np Queridoo), ale nowego? Przeznaczenie - jak najszersze, tzn. bieganie po parku/lesie na codzień, weekendowe wycieczki za miasto i wakacje z sakwami, również terenowe.
Tutaj ta przyczepka:
https://www.olx.pl/oferta/przyczepka-rowerowa-wozek-thule-chariot-cx1-CID767-IDERqsc.html
Witaj!
Miałem przyczepkę rowerową Qeridoo Sportex 2 z 2016 roku i woziłem w niej zarówno dwójkę dzieci jak i jedno i nie odczuwałem różnicy przy jeździe. Nie wiem kiedy planujesz drugie dziecko, ale weź pod uwagę, że jeżeli model, który pokazałeś ma już około 4 lat, to będzie musiał przejechać minimum 4 kolejne jeżeli niebawem spodziewasz się dziecka. Dla przyczepki to już dużo a jak napisano wcześniej robi się problem z częściami. Druga sprawa, ta cena według mnie dość spora jak na tę przyczepkę (na bikster.pl nowa Thule Chariot CX2 w promocji jest w cenie 3 379 zł).
Weź pod uwagę, że takie przyczepki mało schodzą z ceny. Moją Qeridoo Sportex 2 z 2016 roku kupioną za 1 650 zł po 3 sezonach, gdy przyczepka była używana praktycznie do wszystkiego (na codzienne spacery także), sprzedałem w zeszłym roku za 1 200 zł.
Ponieważ dwójka dzieciaków ma już swoje rowery a najmłodsza córka nadaje się już do jazdy w przyczepce pod koniec zeszłego roku robiłem porównanie przyczepek z zamiarem kupna jedynki, która spełni moje oczekiwania. Pierwotnie zastanawiałem się nad Thule i Qeridoo. Thule niestety ma bardzo małe bagażniki (poza wersją CAB, ale ta jest tylko dwuosobowa), a my przy wyjazdach z sakwami jakie planujemy oraz trójce dzieci, które jeszcze sakw nie wożą będziemy potrzebowali miejsca. Qeridoo ma dobrą cenę do jakości i naprawdę dobrze nam się sprawdzał pierwszy model, jednak jest trochę cięższa. Ostatecznie zakupiłem w Black Friady nowego Croozer Kids Plus 1 na 2019 w promocji za 2 800 zł i jest bardzo dobra - amortyzacja działa super, mała śpi w niej godzinę do półtorej dzięki czemu zrobienie z dzieciakami trasy 30 km z przerwami nie stanowi problemu.
Poniżej wkleję podstawowe informacje jakie jesienią 2019 zebrałem na temat przyczepek, które mnie interesowały. Podobnie jak Ty potrzebowałem przyczepki praktycznie do wszystkiego poza bieganiem, czyli: codzienne spacery, jednodniowe wycieczki i wyjazdy z sakwami. Jeżeli miałbyś jakieś pytania pisz śmiało w tym wątku lub na prywatną skrzynkę.
CROOZER KID PLUS 1 (NEXT GENERATION 2018 - jest jeszcze model na 2019, ale droższy 3 800):
cena: 3 500 zł
waga: 15,7 kg
rozmiar rozłożony: 112x76x87
rozmiar złożony: 106x72x28
nośność: 35 kg
+ w skład zestawu wchodzi: spacerówka, jogger, (zagłówek, korytko w zestawie chyba od wersji 2019)
+ duży bagażnik
+ dobre materiały
+ dwa zaczepy do roweru
+ samoregulujące zawieszenie
+ przyczepka zamykana na klucz
+ światło tylne w zestawie
- brak regulacji rączki (do samochodu pewnie trzeba by zdejmować rączkę)
- klapa zamykana na rzepy
- cena
- kółko do spacerówki chowane w bagażniku (nie jak w Thule)
---------------------------------------------------------------------------
THULE CHARIOT CROSS 1:
cena: 4 100 zł (3 300 zł wózek, 300 zł wkładka, 500 zł jogger)
waga: 13,8 kg
rozmiar rozłożony:
rozmiar złożony: 87x65x37,5
nośność: 34 kg
+ łatwo demontowane o chowane kółka spacerowe
+ łatwa regulacja pochylenia siedzenia
+ estetyczna
+ otwory wentylacyjne zamykane
+ mała szerokość zestawu
- cena
- brak w zestawie spacerówki i joggera
- mały bagażnik (torba o małej nośności)
- dość mało miejsca w kabinie
QERIDOO KIDGOO 1:
cena: 2 100 zł
waga: 21 kg (gdzieniegdzie piszą o wadze 19 kg)
rozmiar rozłożony:
rozmiar złożony: 113x68x42
nośność: 29 kg
+ w skład zestawu wchodzi: spacerówka, jogger, zagłówek
+ duży bagażnik 45 litrów o udźwigu 10 kg z twardą wkładką pod spodem
+ dużo miejsca dla dziecka (w kabinie można coś jeszcze wsadzić)
+ mocne materiały, wygląda na trwałą
+ gęsta siatka zapobiegająca wpadaniu paprochów
+ klapa zamykana na zatrzaski
+ tanie akcesoria
+ kółko spacerowe pompowane
+ możliwość kupienia zestawu wspinaczkowo spacerowego (700 zł)
- waga
- kółko do spacerówki chowane w bagażniku (nie jak w Thule)
- mała ładowność 29 kg przez dużą wagę przyczepki (całość nie może przekroczyć 50 kg)
BURLEY SOLO 1:
cena: 2 800 zł (2 350 zł wózek, 450 zł jogger) (350 zł spacerówka z dwoma kółkami)
waga: 12,2 kg
rozmiar rozłożony: 86x70x97
rozmiar złożony: 95x70x32
nośność: 34 kg
+ jest wkładka dla mniejszego dziecka
+ możliwość użycia jako przyczepki towarowej
+ pojemny bagażnik 38 litrów
+ waga
+ jeżeli wzięłoby się tylko jedno kółko spacerowe jest chowane na dyszlu
+ możliwość kupienia zestawu wspinaczkowo spacerowego (580 zł)
- dołączona spacerówka montowana jest na dyszlu przez co wydłuża długość zestawu
- materiały słabsze niż u konkurencji
- mniej sprawdzona firma