Autor Wątek: Przyczepka rowerowa do przewozu dzieci  (Przeczytany 166579 razy)

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Jeżeli myśli się o drugim dziecku ma to sens, jeżeli chce się pozostać przy jednym to kupiłbym jedynkę. Na początku miałem Qeridoo Sportex 2, woziłem nią Maryśkę i Leona. Teraz jeżdżą już na własnych rowerach, po 4 sezonach sprzedałem ją 400 zł taniej niż kupiłem.

Obecnie mam Croozer kid 1, w której wozi się najmłodsza córka. To prawda, że dwójki przeważnie nie są dużo cięższe i droższe. Jednak szerokość też ma znaczenie. Qeridoo ledwo wchodziło do windy, mieszkania itp, rysowały się drzwi i w ogóle trzeba było uważać na drodze. Single tracki odpadały. Mając Croozer’a jedynkę, węższą o kilkanaście centymetrów mogę zapewnić, że wygodniej tym operować i jako wózkiem i jako przyczepką rowerową.

Co ciekawe, ładowność przy dwójkach i jedynkach masz przeważnie taką samą, wolałbym w takim przypadku dołożyć do lepszej jedynki. No chyba że kwestia drugiego dziecka nie jest jeszcze przesądzona:)
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Na drugie dziecko na razie się nie zanosi, ale mamy w rodzinie i po sąsiedzku bobasy w podobnym wieku, więc gdyby była podwójna przyczepka, można by zabrać jakieś na wycieczkę na stopa :).

W singletracki raczej nie będziemy wjeżdżali, a wiesz może czy przy bieganiu jest jakaś różnica między jedynką i dwójką?

Offline Mężczyzna Sebastian

• Na forum od: 22.03.2015
    • Dzieciaki w Plecaki
Bardzo rzadko biegam a z przyczepką szczególnie, ale gdy biegłem, nie widziałem różnicy między 1 a 2 os. Oczywiście poza faktem, że jest szersza.
Na co dzień używam 1 os., ale na wyjazdy biorę 2 os. - bo gdy starsze dziecko się zmęczy lub pada deszcz, wsiada do przyczepki, mieści mi się tam także namiot i śpiwory. Przy 1 dziecku nie brałbym 2, dużo więcej komplikacji (zakupy w sklepach - wąskie przejścia w kasach, drzwi) itp. A w 1 os. dziecko i tak ma dużo miejsca. Na szczęście mam komfort posiadania sklepu z przyczepkami i mogę wykorzystywać różne przyczepki w zależności od potrzeby.

Offline Mężczyzna Felek

Nie biegałem z przyczepką. Jeżeli chciałbyś to robić często to na pewno warto by w przyczepce był dodatkowy hamulec ręczny. To uwaga mojego kolegi, który biegał maratony z przyczepką (zresztą Sebastian go chyba zna, też ma 3 dzieci, nazywa się Janek).

No i z dwójką dzieciaków bieganie nie byłoby pewnie za komfortowe chyba, że w terenie poza miejskim lub z długimi prostymi. Tu na pewno z jedynką byłoby łatwiej.

Co do przewozu dzieci znajomych musisz się zastanowić jak często chciałbyś to robić. Jeżeli raz na Ruski rok to chyba nie ma sensu wchodzić w dwójkę.

Offline MariaMaria

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 03.07.2021
My mamy Queridoo Sportrex 2, edycja 2020, mamy ją od zeszłego roku.  Wybraliśmy ją ze względu na cenę i małą dostępność innych modeli rok temu. Trochę się jej bałam,  bo ponoć to awaryjna marka. Po roku używania nic się nie podziało złego, poza małymi przetarciami. Niestety nie mam porównania z poprzednimi edycjami,  wiem, że ta jest węższa,  co może jest fajne kiedy wjeżdża się do sklepu czy drzwi bloku, ale na pewno wpływa na ilość miejsca w środku. Moje dzieci (2 i 4 lata) nie narzekały.  Trochę drażni mnie brak odchylenia oparcia, ale może to też jest tylko moje postrzeganie, bo dzieci nic nie mówiły,  spały tam itd.  Zagłówki są wyłącznie "dla picu", można je wyrzucić.  Teraz plusy: jest lekka, stabilna i materiały wydają się być dobrej jakości. W środku miękko, pasy obłożone poduszeczkami.  Dużo wywietrznikow,  są nawet po bokach. Jest też płachta UV,  na deszcz, są schowki na drobiazgi. Bagażnik ma 30 litrów,  ale zaskakująco duzo mieścił, przyczepka woziła też namiot.  Amortyzatory działają jak należy, przyczepka jest też miła dla oka. Ogólnie polecam.

Offline Mężczyzna Rydzu

• Miasto: Wieliczka & Bieruń
  • Na forum od: 22.09.2021
Mam tą samą przyczepkę i sprawuje się wyśmienicie. Co prawda starszy syn śmiga już na swoim rowerze, ale awaryjnie mieszczą się obaj (6 i 3 lata). W tym roku starszy złapał zatrucie, więc drogę Kuźnica - Władysławowo pokonali obaj w przyczepie + romet 20" przytroczony do dachu.

Co do zagłówka - spełnia swoją funkcję jak mały przytnie komara - główka nie lata mu na boki.

Offline Mężczyzna Felek

Te Qeridoo to jednak są mocne kowadła, 2 dzieciaków plus na oko ponad 10 kg rower i pewnie jeszcze graty w bagażniku i zestaw pojechał.

• Dzieciaki w Plecaki
Ja bym jednak uważał z czymś takim w Qeridoo. Wersje z amortyzacją płytkową mają ten feler, że płytki amortyzacji lubią pęknąć... A taki ciężar, zapewne ponad ładowność całkowitą im nie pomaga. A jest to poparte doświadczeniem z wymiany lub organizowaniu płytek na wymianę.
Widzę, że ten Kross ma hamulce tarczowe, ze 12 kg waży pewnie?

Offline Mężczyzna Rydzu

Nie miałem za bardzo wyboru, nawet pchać za bardzo nie mógł bo taki był osłabiony - ewidentnie się czymś zatruł. Jadąc do Kuźnicy wszystko było OK, potem na plaży go rozłożyło :(  Jedyne wyjście jakoś doczłapać się do stacji PKP. Po negocjacjach po kilku kilometrach młodszy przesiadł się do fotelika, więc około 12 kg mniej w przyczepie.

• Dzieciaki w Plecaki
Nie krytykuję bo sam tak robię. Uprzedzam tylko, żeby uważać, częste używanie przyczepki w taki sposób może źle się skończyć. Sam nadwyrężyłem swoją przyczepkę. Teraz rower dzieci montuję na bagażnik roweru, po boku mam 2 sakwy więc jest łatwiej.

Czasami z bardziej doświadczonym dzieckiem używałem linki, ale to bardzo rzadko, bo to nie do końca bezpieczne rozwiązanie.

Offline Mężczyzna Rydzu

Gdy dzieciaków jest nieco więcej :D
https://joemonster.org/filmy/113471/Co_tu_sie_

Offline Mężczyzna Felek

No nieźle, chociaż to raczej na jednodniowe wycieczki z uwagi na brak możliwości zabrania więcej rzeczy... No chyba, że mówimy o bikepacking'u w wersji ultralight:)

Offline MariaMaria

Rydzu, ten Twój to starszy model- nie wiem,czy nie lepszy? Nasz ma już inna amortyzację (Takie plastikowe paseczki,  a nie sprężyny). Jest też bardziej ścięty z tyłu,  bardziej po mieście niz na wyprawy.

• Dzieciaki w Plecaki
Nasz ma już inna amortyzację (Takie plastikowe paseczki,  a nie

Te amortyzatory są metalowe, pokryte czerwoną farbą. Ale trzeba uważać, bo zmęczenie materiału daje znać o sobie i czasami potrafią pęknąć :(

Offline MariaMaria

Nasz ma już inna amortyzację (Takie plastikowe paseczki,  a nie

Te amortyzatory są metalowe, pokryte czerwoną farbą. Ale trzeba uważać, bo zmęczenie materiału daje znać o sobie i czasami potrafią pęknąć :(
A da się je wtedy wymienić?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum