Autor Wątek: [napęd] problem ze zmianą przełożeń  (Przeczytany 37632 razy)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Mam Wam za złe, że traktujecie mnie jak idiotę  ;D No ale sprawdziłem i różne naciągnięcia linki, zastosowałem też odwrotne mocowanie linki. Ała, wtedy to dopiero palec boli. Obejrzałem pięć filmików w necie, majstrowałem godzinę. I kiedy już zacząłem rzucać bluzgami na lewo i prawo, przypomniałem sobie, że:

no i ten biały wihajster odnalazł się przy sprzątaniu, podobnie jak tajemnicza sprężynka

sprężynka! to nie meble z ikei, że coś zawsze zostanie. Popatrzyłem, kurde i w manetce jest sprężynka. Czyli rozwiązanie nie jest takie proste. Skąd się u czorta wzięła? Popatrzyłem dalej i zwróciłem uwagę, że sprężynkę w baryłce lewej manetki widać, a prawej nie. Popatrzyłem na baryłkę przy tylnej przerzutce i już wiem skąd się wzięła sprężynka! Coś mi jednak nie pasowało. Dalej już po nitce do kłębka. Okazało się, że zarówno w tylnej przerzutce, jak i w lewej manetce źle zamocowałem zestaw baryłka, sprężynka, śruba. Po prostu ze złej strony umieściłem sprężynkę, a w tylnej przerzutce nawet w ogóle. Nie wiem w ogóle po cholere je odczepiałem. Zamontowałem nowe kable, poprawnie sprężynki, baryłki, regulacja zajęła minutę. Działa! :D

Ale ze mnie zdolniacha. Dwa dni wymieniać linki  ;D No ale odnalazłem błąd, więc może jeszcze będą ze mnie ludzie.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
No ale odnalazłem błąd, więc może jeszcze będą ze mnie ludzie.
Debugging ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Mam Wam za złe, że traktujecie mnie jak idiotę
Ależ skąd. Tylko mierzyliśmy swoją własną miarą :-)

Gratulacje. Dzięki temu doświadczeniu, za jakiś czas będzie mógł komuś odpowiedzieć: "Też tak kiedyś miałem. Okazało się, że..."

Marek

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
On odpowie: "masz mnie z idiotę, przecież wszystko złożyłem... aaa mam linkę po złej stronie śrubki." ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Heh, ja to jestem wybitnym przypadkiem, bo co nie dotknę przedniej przerzutki, to efektem jest ból kciuka. Nagrzebałem się już dużo, ale w rezultacie... przypakowałem kciuka i jakoś działa ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj. Czy przednia przerzutka kompatybilna z napędami 9-cio rzędowymi będzie pasować do starego napędu 7 rzędowego? Czy będzie problem z jej regulacją ?

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Będzie
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Lancuchy pod 7/8 biegów sa szersze niz pod 9. Będzie nieco trudniej z regulacją, możesz mieć mniejszy zakres pokrycia przerzutek bez tarcia.

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
W ostateczności można ratować się rozgięciem wózka.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Dialog:
Czy (...) będzie pasować do starego napędu 7 rzędowego? Czy będzie problem z jej regulacją ?
Będzie

Znaczy będzie pasować, czy będzie problem?  ;)

Nie będzie problemów z regulacją, będzie pasować. :)

Ważne!
Przednia szosowa przerzutka - tylko manetki szosowe!
Przednia przerzutka z grup MTB - tylko manetki MTB (z wyjątkiem modeli gdzie można linkę zamocować np. z drugiej strony śruby mocującej, skracając przy tym ciąg linki potrzebny do zmiany biegu)

W ostateczności można ratować się rozgięciem wózka.

Lancuchy pod 7/8 biegów sa szersze niz pod 9. Będzie nieco trudniej z regulacją, możesz mieć mniejszy zakres pokrycia przerzutek bez tarcia.

Szanowni Panowie,  nie dezinformujcie! Kasety 8,9 i 10-rzędowe mają taką samą szerokość i są szersze od 7 rzędowej. Żadnego rozginania nie będzie, a wózki przerzutek  kompatybilnych z 8, 9 i więcej bywają nawet szersze niż w starszych przerzutkach pod 6 czy 7 rzędów.

« Ostatnia zmiana: 9 Maj 2016, 17:06 kawerna »
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Szanowni Panowie,  nie dezinformujcie! Kasety 8,9 i 10-rzędowe mają taką samą szerokość i są szersze od 7 rzędowej.

Szanowny Panie, doczytaj.

Łańcuch 7s jest szerszy niż łańcuch 9s.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Szerokość wózka raczej dobiera się (rozszerza przy kasetach 8,9,10) do szerokości kasety, aby na skrajnych zębatkach kasety (przekosach) łańcuch nie obcierał o wózek.
Ale to tak teroretycznie ;)

Różni
Szanowni Panowie,  nie dezinformujcie! Kasety 8,9 i 10-rzędowe mają taką samą szerokość i są szersze od 7 rzędowej.

Szanowny Panie, doczytaj.

Łańcuch 7s jest szerszy niż łańcuch 9s.

Owszem łańcuch 7 jest szerszy (kilka dziesiątych części milimetra) ale kaseta 9-ka jest szersza od 7-ki o dobre kilka mm, tym samym przerzutka kompatybilna z 9 rzędami musi obsłużyć szerszy kąt łańcucha. Więc różnica szerokości łańcuchów nie stanowi problemu. Tyle teorii. W praktyce  także nie ma żadnych problemów. Nawet łańcuch 9 rz. będzie działał na kasetach 7 i 8 rzędowych także. Używałem, sprawdziłem.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Wiecie co, możecie mieć rację przy przedniej przerzutce. Jednak jesli chodzi o tylną, to np. nie pchałbym łańcucha z ósemki w 10-biegową ...

W drugą stronę za to używałem z powodzeniem - wózek 8 biegów chodził lepiej niż oryginalny 10 biegowy 105... :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum