Autor Wątek: [napęd] problem ze zmianą przełożeń  (Przeczytany 37631 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012

Ważne!
Przednia szosowa przerzutka - tylko manetki szosowe!
Przednia przerzutka z grup MTB - tylko manetki MTB (z wyjątkiem modeli gdzie można linkę zamocować np. z drugiej strony śruby mocującej, skracając przy tym ciąg linki potrzebny do zmiany biegu)
Mógłbyś rozwinąć temat klamkomanetek szosowych i przerzutki mtb? Jaka konkretnie nadałaby się do tej kombinacji?

Mam klamkomanetki 3rz, korba będzie 2rz. W jakimś artykule czytałem o ciągu manetek i wychodziło, że się akurat dogada (3 kliknięcia szosowe = 2 mtb). Więc rozważam też tę opcję.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013

Mógłbyś rozwinąć temat klamkomanetek szosowych i przerzutki mtb? Jaka konkretnie nadałaby się do tej kombinacji?

Mam klamkomanetki 3rz, korba będzie 2rz. W jakimś artykule czytałem o ciągu manetek i wychodziło, że się akurat dogada (3 kliknięcia szosowe = 2 mtb). Więc rozważam też tę opcję.

Osobiście sprawdziłem to na dwóch modelach. Deore lx fd-m566 i stx fd-mc31 obie z dolnym ciągiem. Generalnie chodzi o taką konstrukcję przerzutki, w której umocowanie linki po "niewłaściwej stronie" śruby skróci promień obrotu a tym samym skompensuje różnicę w ciągu manetki szosowej i mtb.
Tak to wygląda w naturze. Dodam, że wszystko chodzi bardzo coolturalnie, nawet nie ma potrzeby używania mikroindeksowania manetki.

Poprawnie dla manetek mtb linka powinna być puszczona jak na załączniku nabazgrałem na czerwono.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Dzięki :) Zasada działania jasna. Miałem jednak nadzieję na przetestowane rozwiązanie z przerzutką pod górny ciąg - odwracać nie chcę.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Dzięki :) Zasada działania jasna. Miałem jednak nadzieję na przetestowane rozwiązanie z przerzutką pod górny ciąg - odwracać nie chcę.

Wydaje mi się, że jeśli zmiana mocowania linki zapewni skrócenie promienia obrotu to także powinno zadziałać z przerzutkami mtb o górnym ciągu. W końcu robione są pod ten sam indeks. W sieci widziałem zdjęcie gdzie ktoś dla skrócenia promienia obrotu przewiercił otwór obok śrubki i tamtędy przepuścił linkę. Ale wyglądało to cokolwiek "druciarsko".
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
Dzięki za jaki
Owszem łańcuch 7 jest szerszy (kilka dziesiątych części milimetra) ale kaseta 9-ka jest szersza od 7-ki o dobre kilka mm, tym samym przerzutka kompatybilna z 9 rzędami musi obsłużyć szerszy kąt łańcucha. Więc różnica szerokości łańcuchów nie stanowi problemu. Tyle teorii. W praktyce  także nie ma żadnych problemów. Nawet łańcuch 9 rz. będzie działał na kasetach 7 i 8 rzędowych także. Używałem, sprawdziłem.

Mam nadzieję, że u mnie też nie będzie problemów  :)

A tak od początku to w rower posiadał korbę 42-34-24 i przerzutkę najzwyklejszą shimanowską SIS z przodu, napęd 7 rzędów. W serwisie wymienili wolnobieg, łańcuch oraz support i korbę na 44-32-22 i tak rower wrócił z serwisu (nie ja go odbierałem) i okazało się że nie można wrzucić na największą tarczę 44. Następnie w serwisie powiedzieli że da się to wyregulować (wcześniej nie regulowali bo ponoć to nie było ustalone  >:(). Po sprawdzeniu jakby było ok można jeździć na dużej 44 i najmniejszej 22 (być może się udało), ale za kilka dni pojawił się problem po wyjeździe w górki, że nie można wrzucić ze średniej na najmniejszą tarczę korby. Wskakuje raz na kilka prób a w czasie podjazdów pod górę w zasadzie nie można przełączyć na najmniejszą tarczę.

Może zmiana przerzutki rozwiąże problem, ale przeglądając kompatybilności napędów shimano okazuję się, że do korby z tarczami 44 są przerzutki, które obsługują tylko 9 rzędowe napędy, 7/8 rzędowe to tylko do korb 42 lub 48.  Człowiek ciągle uczy się czegoś nowego  :D

Rower zawiozę jeszcze raz do tego serwisu i niech albo zmieniają przerzutkę albo niech wymieniają korbę z zakresem jaki był co pewnie niechętnie będą chcieli zrobić. W każdym razie więcej nie skorzystam z usług tego serwisu.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Korba raczej nie stwarza tutaj problemów.
Raczej przerzutka, może być już słaba sprężyna i luzy. Linka w pancerzu ma opory i takie sa efekty, jak piszesz - może wymienić tylko linkę i pancerz.

W każdym razie więcej nie skorzystam z usług tego serwisu.

I to jest złota myśl.  Wymienić korbę i nie wyregulować przerzutki :o ?

Idź za radą sinuche i najpierw linka i pancerz. Jeśli nadal będą problemy myśl o przerzutce.

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
Wymienić korbę i nie wyregulować przerzutki  ?

No właśnie rower miał być gotowy do jazdy a wyszło, że się prawie nie nadaje. Zmienianie przełożeń jest bardziej irytujące niż przed wymianą napędu.

Dzięki za rady. Najpierw zacznę od linki i pancerza  :)

Jeśli trzeba będzie wymienić przerzutkę to myślę o takiej
https://www.rowertour.com/p/19515/shimano-fd-m371-altus-przednia-przerzutka-3rz.-mtb-down-swing

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Czy istnieje opcja że klamkomanetka tylna "wybiera za mało" linki z każdym wrzuceniem biegu? objawia się to tym, że nie jestem w stanie wrzucić 2 ostatnich biegów mimo że linka jest naciągnięta.
mam:
Klamkomanetka Alivio ST-T4000
Przerzutka tylna Deore RD-M610 SGS
Kaseta Alivio CS-HG400
Jakieś pomysły? Wszystko nówki z pancerzami i linkami włącznie.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Srubka L na przerzutce sprawdzona, czy nie blokuje 2 ostatnich biegów? Da się przesunąć ją, pociągając linkę palcem bądź ruszając całą przerzutką, do prawidłowej pozycji?

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Da się.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
No to problem po stronie manetki zatem.

Nieoceniony kolega @worek mi to kiedyś wynalazł.

Artykuł

Przerzutka MTB 10 rz. i manetka MTB 9 rz. są niekompatybilne ze sobą
Ta przerzutka potrzebuje więcej "cable pull" niż daje manetka

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
A może 3 na manetce to dopiero 1 na kasecie?

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Dzięki.

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum