Ważne! Przednia szosowa przerzutka - tylko manetki szosowe! Przednia przerzutka z grup MTB - tylko manetki MTB (z wyjątkiem modeli gdzie można linkę zamocować np. z drugiej strony śruby mocującej, skracając przy tym ciąg linki potrzebny do zmiany biegu)
Mógłbyś rozwinąć temat klamkomanetek szosowych i przerzutki mtb? Jaka konkretnie nadałaby się do tej kombinacji? Mam klamkomanetki 3rz, korba będzie 2rz. W jakimś artykule czytałem o ciągu manetek i wychodziło, że się akurat dogada (3 kliknięcia szosowe = 2 mtb). Więc rozważam też tę opcję.
Dzięki Zasada działania jasna. Miałem jednak nadzieję na przetestowane rozwiązanie z przerzutką pod górny ciąg - odwracać nie chcę.
Owszem łańcuch 7 jest szerszy (kilka dziesiątych części milimetra) ale kaseta 9-ka jest szersza od 7-ki o dobre kilka mm, tym samym przerzutka kompatybilna z 9 rzędami musi obsłużyć szerszy kąt łańcucha. Więc różnica szerokości łańcuchów nie stanowi problemu. Tyle teorii. W praktyce także nie ma żadnych problemów. Nawet łańcuch 9 rz. będzie działał na kasetach 7 i 8 rzędowych także. Używałem, sprawdziłem.
W każdym razie więcej nie skorzystam z usług tego serwisu.
Wymienić korbę i nie wyregulować przerzutki ?
Czy istnieje opcja że klamkomanetka tylna "wybiera za mało" linki z każdym wrzuceniem biegu? objawia się to tym, że nie jestem w stanie wrzucić 2 ostatnich biegów mimo że linka jest naciągnięta.mam:Klamkomanetka Alivio ST-T4000Przerzutka tylna Deore RD-M610 SGSKaseta Alivio CS-HG400