Autor Wątek: Wakacyjne Bałkany, ok 30 dni  (Przeczytany 1467 razy)

Offline Mężczyzna viruss3000

• Miasto: Sosnowiec
  • Na forum od: 05.03.2013
Wakacyjne Bałkany, ok 30 dni
« 9 Mar 2014, 11:09 »
    Cześć, nazywam się Klaudiusz, mam 22 lata i jestem studentem informatyki z Sosnowca - bez obaw nie jestem maniakiem komputerowym.Kocham sport, góry i wszelkiego rodzaju turystykę.

W skrócie:
Termin  :30-40 dni w okresie lipiec - wrzesień
Dystans : 3000-3500 km, 100-130 dziennie
Trasa  : Bałkany
Noclegi : Namiot
Koszt : 500-1000zł
Kontakt: Forum lub klaudiusz.stawski@gmail.com

A teraz więcej szczegółów:
    W tym roku w wakacje planuje pojechać na wyprawę rowerową po Bałkanach.
Jeśli chodzi o termin to jeśli sesja pójdzie po mojej myśli, a zapowiada się w tym roku na znośną to jestem elastyczny w okresie od początku lipca do końca września.

Niestety ekipa z którą miałem jechać się wykruszyła więc:
Poszukuje chętnych w wakacje 2014 na wyprawę rowerową na trasię:
 Polska->Słowacja->Węgry->Serbia->Macedonia->Kosowo->Albania->Czarna Góra - >Bośnia -> Chorwacja->Austria->Czechy->Polska.
Ewentualnie na końcówkę można by lekko zahaczyć o Alpy i wrócić pociągiem z Villach. Trasa była  by mniej-więcej taka :
http://www.bikemap.net/en/route/1850776-balkany-2012-ukonczona-trasa/#/z6/45.65377,19.78701/terrain . Boney dzięki za inspirację.
Nie lubię też kurczowo trzymać się mapy, jeśli złapie nas chęć na jakąś spontaniczna modyfikacje to jestem jak najbardziej chętny.
Oczywiście jestem otwarty na podobne lub inne ciekawe propozycje.

Planowany dystans dzienny to około 100 -130km. Ale można by sobie zrobić od czasu do czasu dzień przerwy w celach regeneracyjno rozrywkowych w jakimś ciekawszym miejscu. Co do zwiedzania byłbym raczej skłonny ku podziwianiu przyrody ale jak będą jakieś ciekawsze zabytki w miastach to owszem. Na trasie będziemy mijać dosyć sporo gór więc będzie co podziwiać

Czas trwania wynosił by 30-40 dni. Jeśli chodzi o termin to wszystko będzie do dogadania bo to zależy od stanu sesji/praktyk itp uczestników.

Co do noclegów byłby to namiot i byłym skłonny za noclegami "na gospodarza"  Gotowanie także po taniości we własnym zakresie na kuchence turystycznej.

W przybliżeniu koszt wyprawy myślę że wyjdzie w przedziale 500 - 1000 zł , wszystko zależy od indywidualnych preferencji ;)

Najchętniej szukam współtowarzyszy w podobnym wieku. Płeć nie ma znaczenia. Doświadczenie też nie jest potrzebne - wystarczy chęć do przeżycia ciekawej wyprawy i rower.
Myślę że optymalna ekipa to była by 2-4 osoby.
Na dzień dzisiejszy mam wstępnie zainteresowaną jedną osobe - ale nie jest ona pewna czy czas jej na to pozwoli. Ja jestem zdecydowany na 100% na wypad ponieważ mogą to być jedne z ostatnich tak długich wakacji w życiu.

Jeśli chodzi o mnie to posiadam w życiorysie 2 krótsze wyprawy:
-Wybrzeże Bałtyku
-Ukraina z kolegą Majorusem którego serdecznie pozdrawiam:
http://majorus.bikestats.pl/c,28893,Ukraina-Slowacja-Majowka-2013.html
« Ostatnia zmiana: 17 Mar 2014, 22:06 viruss3000 »

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Odp: Wakacyjne Bałkany, ok 30 dni
« 9 Mar 2014, 17:55 »
Od 14 lipca będę jechał z ekipą przez Bośnię i Hercegowinę oraz Czarnogórę. Może, że się gdzieś spotkamy po drodze, bo widzę, że trasy mamy podobne :)

gosia

• Gość
« 9 Mar 2014, 21:55 »
Hej!

Jestem Gośka (23 lata- więc w podobnym do Ciebie wieku;)) Byłabym bardzo zainteresowana taką wyprawą! Wyjazd najlepiej na początku lipca, kilka dni po sesji, bo wtedy najdłuższe dni i można pocisnąć trochę:)

Sama sporo już jeździłam: Chorwacja, Szwecja, Szwajcaria, Włochy, Niemcy, w zeszłym roku Norwegia, którą pokochałam! A na pierwszej wyprawie w życiu też byłam w wzdłuż Bałtyku w Polsce- stary rowerowy motyw;)

Tylko mam jedno zastrzeżenie- jak się już zbierze ekipka, to koniecznie trzeba zrobić jakiś wspólny weekendowy wypad rowerowy, żeby się potem nie okazało, że przez ten miesiąc się wszyscy znienawidzimy!

Mój mail: urban_gosia@gazeta.pl

Pozdrawiam,
Gosia Urban

« 10 Mar 2014, 20:53 »
No to witam w drużynie ;)
O szczegółach będziemy rozmawiać w miarę upływu czasu.
Co do wcześniejszego mini wypadu rowerowego jak najbardziej jestem na tak.

Lista jeszcze nie jest zamknięta więc zapraszam.
« Ostatnia zmiana: 11 Mar 2014, 20:58 viruss3000 »

Offline Mężczyzna Krakonos

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 16.03.2014
    • Życie w Namiocie
« 16 Mar 2014, 22:18 »
Cześć, jestem Artur. W tym roku kończę studia i moje ostatnie prawdziwe wakacje chciałbym spędzić na dwóch kołach... Myślałem o jakiejś dalekiej podróży, ale nie na zachód Europy, wolę dziksze regiony. Bałkany wydają się idealne  ;) Na rowerze spędzam mnóstwo czasu, z tym, że doświadczenie wyprawowe mam na razie niewielkie, więc chętnie przyłączę się do Was.

Pozdrawiam

« 17 Mar 2014, 22:02 »
W najbliższym czasie jak znajdę chwilkę założę takie mini forum na temat naszego wyjazdu, tam będzie łatwiej się zorganizować , ustalić szczegóły.

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 18 Mar 2014, 20:31 »
oj jaka znajoma trasa, czuję się zaszczycony :D
powodzenia i wiatru w plecy!
Zapraszam ===>

« 6 Kwi 2014, 22:43 »
Aktualnie mamy już komplet czteroosobowy;)
Planujemy wyjazd przed 10 lipca, liczymy że spotkamy po drodze jak najwięcej forumowiczów.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum