Autor Wątek: Malowanie ramy  (Przeczytany 634 razy)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Malowanie ramy
« 9 Mar 2014, 21:15 »
Kilka osób do mnie pisało w tej sprawie, więc wreszcie mogę zdać relację.

Córka ma rowerek odziedziczony po kimś (nawet nie wiem, od kogo go dostaliśmy). Swoje przeszedł, wiadomo. Był żółty, a miał być czerwony (bo czerwone są najszybsze). Toteż w ubiegłym roku, jakoś na wiosnę ktoś (w sumie nieważne) zaproponował, że przemaluje rower na czerwono. Zgodziłem się (niestety).

Z daleka to jeszcze jakoś wyglądało. W każdym razie córka pojeździła na nim przez cały rok, ale ja dojrzałem, żeby coś z tym zrobić. Kupno nowego roweru wydawało się zbędną fanaberią. A pozostawienie stanu wizualnego bez zmian jakoś tak mnie wewnętrznie obrażał :D

Więc padło na piaskowanie i malowanie. Po zdjęciu osprzętu do malowania zostały przeznaczone 4 elementy:

Rama i widelec wyglądały tak.

Rama z bliska...

Tudzież widelec:

Oprócz tego jeszcze dwa elementy, których nie sfociłem, a w sumie powinienem, bo były w równie kiepskim stanie. Dziś odebrałem całość po malowaniu. Wygląda to tak:

bliżej:

widelec

i jeszcze jedna fotka

plus owe dwa elementy...

Kosztowało mnie to 50 zł gdyby ktoś pytał.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna routen

• Miasto: Dolina Złudzeń
  • Na forum od: 10.02.2014
Odp: Malowanie ramy
« 9 Mar 2014, 21:49 »
A można wiedzieć jakiej farby Pan użył?
Kilka lat temu pomalowałem rower jakimś sprayem samochodowym o którym sprzedawca zapewniał,że dobry.Wyglądało na początku świetnie,tylko każde stuknięcie czy otarcie zostawia ślad,tak że rower kwalifikował by się już do następnego malowania.Starą farbę usuwałem za pomocą opalarki i szczotki drucianej bez piaskowania.

• Użytkownik forum
« 9 Mar 2014, 21:57 »
chętnie bym odpowiedział, gdybym wiedział. Rama piaskowana i malowana proszkowo była w zakładzie lakierniczym. Wybierałem tylko kolor :D. Oni zabezpieczyli gwinty (nawet nie musiałem tego mówić).
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 10 Mar 2014, 07:27 »
Tanioszka, ja malowałem sam rower córki i dwa spraye kosztowały mnie 50 zł a do tego rozpuszczalnik, papier ścierny i kupa roboty.

Offline Mężczyzna siendziaty

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 04.02.2014
« 10 Mar 2014, 16:26 »
Tani zakład znalazłeś. Mnie za proszkowanie ramy starej maszyny do szycia skasowali 30 zł. Wygląda obiecująco, zobaczymy jak z trwałością.
Podsumowując: tata odrobił zadanię.

• Użytkownik forum
« 11 Mar 2014, 10:46 »
Zadanie odrobię w następny weekend, jak złożę rower :D
Absurdalny Eli

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 15 Mar 2014, 13:31 »
Cena faktycznie zacna, zazwyczaj za kompletną usługę biorą 100-150 (główny "upust" pewnie był ze względu na rozmiar?).

Tata odrobił zadanie, ale najpierw to mógł się przygotować. Przed malowaniem mogłeś jeszcze dospawać piwoty do hamulców. No chyba, że męczysz dziecko dodatkowymi kółkami i nie jest w stanie rozwinąć prędkości odpowiednich do koloru ;D
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum