Autor Wątek: Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z ubrań?  (Przeczytany 2524 razy)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Jeżeli ciuch rowerowy szybko łapie zapach (wcześniej tak nie było, teraz wystarczy jedna przejażdżka), to znaczy, że się już zużył i nadaje się tylko do wyrzucenia, czy można go jeszcze jakoś reanimować? Może jakoś "specjalnie" wyprać?
« Ostatnia zmiana: 11 Mar 2014, 20:43 Turysta »

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
a co konkretnie, koszulka z poliestru? U mnie taki efekt jest zwykle, gdy nie jest właściwie uprana (np ktoś doda do prania zmiękczacz).
Jeśli zaś chodzi o smród własny (przechodzący na ciuchy), to też nie nazwałbym go stanem stabilnym, dużo zależy od diety.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Ponoć takie coś w pewnym stopniu przywraca właściwości antybakteryjne:
http://allegro.pl/plyn-toko-jony-srebra-antybakteryjny-odziez-term-i4031964192.html
Może warto iść w tym kierunku.
Szczerze, ja taką odzież likwiduję :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

a co konkretnie, koszulka z poliestru?

Konkretnie to bluza (cieplejsza). Z ubraniami z cieńszych materiałów nie mam takiego problemu.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Raczej do wyrzucenia.

Spróbowałbym wcześniej z 3% roztworem domestosu. Zamoczyć i potem wyprać. Domestos powinien zabić bakterie, o ile to one odpowiadają za zapach. Z ubraniami nie testowałem. Na buty pomaga.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
Co prawda jest to podany sposób do butów rowerowych, ale technika do odzieży będzie taka sama.
http://www.youtube.com/watch?v=6LrUgLweIeo

tabletki Katadyn MicroPur Forte
http://allegro.pl/katadyn-micropur-forte-50szt-do-uzdatniania-wody-i4034512261.html

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
"Podróżnik od turysty różni się tym, że podróżnik śmierdzi"( nie moje), a Ty jesteś Turysta  ;D

Spróbuję domestosa i (jeśli bluza się w nim nie rozpuści) tych tabletek. Napiszę, czy pomogło.
Wiem, że powinno się ją wyrzucić, ale bardzo jestem do niej przywiązany. ;)
Dzięki.

Offline Mężczyzna irbis9

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 15.01.2012
spróbuj przed wszystkim wrzucić w reklamówce na dobę do zamrażalnika i po wyprać

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
ktoś próbował mrożenia?

Turysto jak poszło?

Rozcieńczony domestos chyba pomógł, ubrania przetrwały, zapachy zniknęły. Zobaczymy na jak długo.

Ostatnio do prania zamiast proszku używam płynu Perwoll Sport&Active. Jeszcze za wcześnie, by powiedzieć coś na temat efektów.

Tabletek do uzdatniania wody jeszcze nie próbowałem.

Offline Mężczyzna Goofy601

• Miasto: Zabrze/Bielsko-Biała
  • Na forum od: 22.04.2014
    • Goofy'ego rowerem wycieczki
Jakoś nie wiem, czy wolałbym śmierdzieć potem czy domestosem ;)

Bardzo dobrze zapachy usuwa... najzwyklejsze szare mydło :) Zapieram osobno ręcznie miejsca szczególnie smrodliwe i problem znika. Nawet w bardzo starych koszulkach. No i w przeciwieństwie do domestosów, mydło samo w sobie jest praktycznie bezzapachowe. :)

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog

Bardzo dobrze zapachy usuwa... najzwyklejsze szare mydło :) Zapieram osobno ręcznie miejsca szczególnie smrodliwe i problem znika. Nawet w bardzo starych koszulkach. No i w przeciwieństwie do domestosów, mydło samo w sobie jest praktycznie bezzapachowe. :)

Jeśli dobrze kojarzę, to szare mydło ma właściwości antybakteryjne, więc masz dobry trop:D

Domestos wcale tak nie wali, jak się wypłucze to praktycznie nie ma śladu ;) ale trzeba uważać, żeby nie polecieć koncentratem, bo wybiela...
« Ostatnia zmiana: 30 Cze 2014, 23:28 Jelona »

Offline Barteusz

• Miasto: By-ca Kł./Wrocław
  • Na forum od: 27.01.2010

Bez przesady, potraktowałem buty rozcieńczonym domestosem i po wypłukaniu kompletnie go nie czuć. A nieprzyjemne zapachy usuwa znakomicie.
Skoro dało radę z butami, to z ubraniami powinno tym bardziej.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
Mi akurat co jakiś czas brzydko pachną rękawiczki, a przez to dłonie  :( Spróbowałem metody z tabletkami Katadyn MicroPur Forte i pomogło. Zatem polecam.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum