Autor Wątek: Elegancko na rowerze - w podróży  (Przeczytany 5261 razy)

Offline Mężczyzna slavy

• Ochlejski Pleban.....
  • Miasto: Ochle
  • Na forum od: 03.03.2012
Odp: Elegancko na rowerze - w podróży
« 12 Mar 2014, 18:39 »
Mnie do pełni szczęścia wystarczają kolarki i T-shirt. Tak mi jest wygodnie i to ta wygoda jest dla mnie najważniejsza. Koszulek kolarskich kiedyś próbowałem używać, ale było mi niewygodnie, więc sobie dałem spokój. Wygląd jest dla mnie sprawą wtórną choć jak się da jedno z drugim połączyć, to czemu nie  ;)
aa no i T-shirt za 15 pln ma dla mnie jedną niezaprzeczalną zaletę - nie jest go szkoda.... ;D
Masz już 45 lat....nie uważasz, że już najwyższy czas dorosnąć??....

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 12 Mar 2014, 23:58 »
ma mniejsze opory,
  ::)
 ;)

Co do kwestii usuwania zapachu, czasem pomaga wystawienie odzieży na działanie promieni UV na dłuższą chwilę, czyli stare dobre słoneczko. Z tym trzeba jednak poczekać do lata.
Niektóre syntetyki tak mają, że jak już zaśmierdną to ciężko z tym walczyć.

Jak już wcześniej wspomniano merino wcale szybko nie schnie. Na rower i w ogóle do turystyki bardzo lubię,  nie śmierdzi i jest komfortowe nawet, gdy zamoknie. Są też mniej lub bardziej udane mixy merino z innymi tkaninami. Dla mnie całkiem nieźle sprawdza się RABowskie MeCo - bardzo dobrze (nie)trzyma zapachów i schnie szybciej niż czyste merino. Inną wadą wełny jest jest zdecydowanie gorsza wytrzymałość w porównaniu z syntetykami.

Wszelkim obciskom mówię nie, aż mnie ciarki przechodzą na samą myśl, ale to osobista sprawa ;)

Ostatnio się zastanawiam czy na jakąś odzież funkcyjną po prostu nie narzucać czegoś bardziej ęlęgąntsięjszęgą. Trzeba będzie potestować.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 13 Mar 2014, 08:09 »
Czytając wątek ten odnoszę wrażenie, że odzież typowo rowerowa jest niewygodna bo za droga :)
 Bo co może być niewygodnego w dobrze dobranejj i prawidłowo uszytej z wysokiej jakości materiałów koszulce? Ze sprawą wyglądu, mogę się zgodzić, o gustach się nie dyskutuje. Jeżeli "ściąga" na plecach lub gdzieś "piłuje" to jest źle uszyta.
Obecne materiały to nie jest już typowa sztucznizna w dotyku. Często w dotyku wewnętrznej strony przypominają bawełnę, nie mając jej wad. Posiadają delikatność szlachetnego jedwabiu.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 13 Mar 2014, 08:22 »
Co może być niewygodnego? Na przykład to, że są obcisłe, krótkie i najczęściej mają kołnierzyk.

• Jestem, jaki jestem...
« 13 Mar 2014, 08:27 »
Czyli źle dobrane jak są za krótkie.
Są wersje nieobcisłe i bez kołnierzyka.
Ale obcisłość nie powoduje niewygody, bo materiały są megaelastyczne, może powodować jedynie dyskomfort psychiczny.
Oczywiście, nie chcę, nie mam zamiaru ani zamysłu namawiać kogokolwiek do czegokolwiek. :)
Staram się tylko znaleźć, zrozumiec ten element powodujący niewygodę tego typu odzieży. Też nie jestem bezkrytyczny, nie trawię napisów, reklam na odzieży.
Ten element ma swoje miejsce w sporcie, tam gdzie są pieniądze i niech tam zostanie.
« Ostatnia zmiana: 13 Mar 2014, 08:45 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 13 Mar 2014, 08:41 »
Dla mnie dyskomfort psychiczny = niewygoda.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 13 Mar 2014, 08:59 »
A ja nie wyobrażam sobie jeżdżenia w innych ciuchach niż typowo kolarskie. Po cywilu tylko po mieście jeżdżę, na dłuższą metę bym tego nie zniósł. Zdaje sobie sprawę, że być może dla niektórych to pewien dyskomfort. Facet powinien być męski, a nie zapieprzać w obcisłych leginsach "z genitaliami na wierzchu". Ja jednak wybieram wygodę, komfort, a nie opinie innych. Założenie spodni cywilnych na kolarki to dla mnie jest jakieś wyjście z sytuacji, ale tylko na określoną okoliczność, raczej nie na dłuższą metę.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna routen

• Miasto: Dolina Złudzeń
  • Na forum od: 10.02.2014
« 13 Mar 2014, 09:04 »
No nie zawsze dyskomfort psychiczny jest fizyczną niewygodą,ale bywa i tak.
Kiedyś zatrzymałem się na skrzyżowaniu jako,,podporządkowany“. Z przeciwnej strony czekał na wolną drogę również inszy rowerzysta.Miałem na sobie podkoszulek portofino,spodnie od górskiej wspinaczki,baesbolówkę i szare buty spd.Ten z przeciwka był w kasku,w obcisłym ubraniu kolarskim,mieniącym się wszystkimi kolorami tęczy z napisami,których nie potrafiłem nawet przeczytać.
Patrząc na niego pomyślałem-jak mu musi być w tym niewygodnie.Zapewne tak samo myślał patrzą c na mnie :)

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 13 Mar 2014, 09:20 »
tak czysto aby się poprzekomarzać (bo ja też na rower używam w zasadzie tylko i wyłącznie ciuchów dedykowanych
Czytając wątek ten odnoszę wrażenie, że odzież typowo rowerowa jest niewygodna bo za droga :)
padło w dyskusji ukierunkowanie na merino jako alternatywę, które wcale tanie nie jest, nawet w wypadku wielu koszulek kolarskich wyraźnie droższe
Jeżeli "ściąga" na plecach lub gdzieś "piłuje" to jest źle uszyta.
to też nie jest do końca tak - to że na Ciebie coś nie będzie pasować, nie znaczy że nie będzie pasować na żadną inną osobę
Każdy ciuch trzeba zmierzyć i dobrać do siebie
BTW mimowolnie po przeczytaniu tej linijki stanęła mi przed oczami sytuacja jak jedna pani za wszelką cenę próbowała się wbić w koszulkę ewidentnie na nią za małą Ostatecznie jej się to udało, ale wyglądała w tej koszulce jakby zabrała ją 5 lat młodszej siostrze Pani przeglądnęła się w lustrze i zawiedziona stwierdziła, że....  koszulka jest fatalnie skrojona ;)

• Jestem, jaki jestem...
« 13 Mar 2014, 09:25 »
Panie chyba tak mają  ;D

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
« 13 Mar 2014, 22:32 »
A ja właśnie do pracy jeżdżę najczęściej w typowo rowerowych ciuchach, mimo całęgo ambarasu z przebieraniem  ;)

Staram się, aby w ekwipunku wycieczkowym były zarówno wygodniejsze ciuchy rowerowe (pampersów już prawie nie używam), jak i bardziej cywilne.

Ps. Przykładem kobiecej rowerowej elegancji jest Kasia Pustelnik  :)

Ps.' A za chwilę mykam w ciuchach rowerowych 16 km do pracy, z biżuterią i kosmetyczką w torbie nakierownicznej   ;D
« Ostatnia zmiana: 14 Mar 2014, 05:53 Ma_rysia »

Offline Mężczyzna dracorp

• Miasto: Trójmiasto
  • Na forum od: 05.07.2013
    • Dziennik rowerowy…
« 14 Mar 2014, 08:07 »
Ostatnio zacząłem jeździć dłuższą trasą do pracy. Jak spodni nie zmieniam to górę już biorę na przebranie i w zacząłem jeździć w ciuchach rowerowych. Aczkolwiek moje spodnie to cywilno-rowerowe Endura. Ale dzisiaj sobie myślałem czy nie zacząć jeździć w "lajkrach".
Piecia aka dracorp

Moje graty na olx.pl

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 14 Mar 2014, 08:53 »
Ja spodnie dyżurne zostawiam w pracy a wożę tylko koszulkę na zmianę. Przydałyby się jeszcze tylko buty dyżurne do pracy.

edit:
a i bym zapomniał, woże też majtki bo nie założę jeansów na spodenki z pieluchą :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum