Autor Wątek: Elegancko na rowerze - w podróży  (Przeczytany 5267 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Odp: Elegancko na rowerze - w podróży
« 15 Mar 2014, 14:47 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 4 Lut 2017, 19:44 PABLO »

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta Kot

• Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
« 16 Mar 2014, 17:22 »
Nigdy jakoś  nie przyszło mi do głowy by elegancko ubierać się na rower. W zwykłych ciuchach jeżdżę tylko z wizytą lub do kościoła - to blisko. Nie wyobrażam sobie większej trasy, tudzież wyprawy w zwykłych, codziennych ubraniach. Na wyprawy zwykłych rzeczy nie biorę wcale. Po co mi one?  :D Niepraktyczne raczej. Do samolotu najczęściej wsiadam z kaskiem na głowie (aby nie zajmował miejsca w bagażu) i w razie potrzeby tłumaczę, że to coś w rodzaju kapelusza  :wink: . Do pracy też zawsze jadę w pełnym stroju rowerowym, a w sakwie mam torebkę, buty i komplet ubrań pracowych. Cała elegancja trafia do kosza, gdy przychodzi się zmierzyć z trasą trudną i (lub) daleką.
Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 16 Mar 2014, 17:36 »
I to jest godna postawa wojowniczki szosy, co przejechała 286 km po wiatr! Brawo Kocie!
Pozdr!

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 16 Mar 2014, 17:54 »
Wydawało mi się, że mowa o podróżach, nie o BBT. A znam takich, dla których podróże nie są wyścigiem, więc i wyścigowe stroje niepotrzebne.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 16 Mar 2014, 20:19 »
Od tego czasu nie wyobrażam sobie jazdy na dłuższe wycieczki bez spodenek kolarskich.

To jest kwestia upodobań a nie kilometrażu, ja jeżdziłam dłuższe dystanse niż podałaś bez pieluchy i nic sobie nie obtarłam.:) Pielucha mnie brzydzi i koniec, nie dam rady...:)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna kubbek

• Miasto: Koszalin
  • Na forum od: 20.04.2011
    • foto-portfolio
« 16 Mar 2014, 20:36 »
ufff - ale się rozwinął wątek. Mam wrażenie że dyskusja toczy się na temat co lepsze - obcisłe czy luźne. Bardziej chodziło mi o dyskusję na temat jakichś konkretnych rozwiązań wyglądających jak normalne, a nawet modne ciuszki, ale zarazem pełniące funkcję odzieży rowerowej. Zgodzę się z Wilkiem w 100% o całym odprowadzaniu potu i w ogóle - kwestia wygody jest niekwestionowana. Szukam jednak kompromisu.

na przykład spodnie długie, które miały jakieś domieszki lycry, aby lekko się naddawały, posiadały jakiś rzep, czy zapinkę aby ujarzmić nogawkę przed wkręcaniem się w łańcuch. Aby ogólnie było coś takiego wyprodukowane przez firmę zajmującą się odzieżą rowerową.
Przykładem kompromisu (może w tym wypadku lekko śmiesznego) mogą być kaski z napami do których podpina się np kapelusz :P

idąc dalej - odnośnie górnej części garderoby to zastanawiałem się nad koszulami, które np miałyby materiał na plecach z domieszkami lycry - bo to tam głównie ciągnie, kiedy jadę do roboty. do tego odpowiedni materiał z tymi wszystkimi kosmicznymi, nieśmierdzącymi srebrnymi nićmi itp.

W obcisłych gaciach byłem tylko podczas jednej swojej podróży i jedynymi momentami kiedy nie czułem się źle w tym stroju to kiedy zmęczenie zagłuszało moje zmysły estetyczne :P

http://www.pinterest.com/pin/158963061817459485/

Podczas jazdy rowerem nie pocę się jakoś bardzo - zwykle wiatr to reduluje (dlatego wolę to od biegania) jedynie jak założę jakąś kurtkę przeciwdeszczową to wtedy powstaje problem.
If your pictures aren't good enough, you were not close enough.

Offline Mężczyzna kubbek

• foto-portfolio
« 16 Mar 2014, 20:40 »
aha - odnośnie kilometrażu - do tej pory bez pieluchy najwięcej udało mi się przejechać około 290 km jak mnie pamięć nie myli w zwykłych trekkingowych spodniach z lidla. z kosmiczną regulacją nogawki wsadzanej w skarpetę (tak wiem wiem - gdzie ta elegancja :P )

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 16 Mar 2014, 20:44 »
Obecnie oferta odzieży rowerowej i prawie rowerowej jest bardzo szeroka:
http://sporto.com.pl/pl/p/SOBIKE-DRESS-Sukienka-rowerowa%2C-sportowa/946
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna kubbek

• foto-portfolio
« 16 Mar 2014, 20:46 »
tylko, że kobietom ładnie jest w obcisłych lateksach czy lycrach :P
a facetom, zwłaszcza w miejscach publicznych...

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 16 Mar 2014, 20:49 »
Ty sama napisałaś, że chodzi Ci o wygląd, że przeszkadza Ci co inni o tym myślą, a to jednak jest pewna forma kompleksu, dlatego nie oceniasz takich ubrań tylko z czysto użytkowego punktu widzenia, a też na podstawie "a co inni powiedzą".
Nie wiem jak Janus, ale jak np mam gdzieś "co inni powiedzą", ale po prostu nie lubię się rzucać w oczy. W bardziej odludnych rejonach większość podróżników nie ubiera się w lycrę, bo nie chcą żeby ich miejscowi traktowali jako przybyszy z kosmosu. Na wyprawie (takiej standardowej, nie po 200km dziennie), to zaleta lycry jest żadna, zwykłe ciuchy turystyczne radzą sobie wystarczająco. Oczywiście w bawełnie to mało kto jeździ.

jendrzych

• Gość
« 16 Mar 2014, 20:59 »
Fajne, quasi-cywilne spodnie z długą nogawką ma w ofercie firma Endura - model Firefly. Można wpiąć do nich wewnętrzną wkładkę z pieluchą, jeśli kto wymaga.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum