Autor Wątek: napęd 8-mio czy 9-rzędowy?  (Przeczytany 1933 razy)

Offline Mężczyzna s_13

• Robert
  • Miasto: Czarna Białostocka
  • Na forum od: 16.06.2013
napęd 8-mio czy 9-rzędowy?
« 14 Mar 2014, 13:18 »
Wiadomo, że zębatka, łańcuch 9-tka są delikatniejsze, ale czy to w jakiś drastycznie większy sposób wpływa na zużycie, w porównaniu do 8-ki? Czy jest mniejsza tolerancja luzów? Chodzi mi o to, że właśnie czeka mnie nieuchronna wymiana tychże komponentów w 9 biegowym rowerze trekkingowym. Zakupiłem nowy łańcuch, który nie bardzo chce współpracować z najmniejszymi zębatkami starej kasety, a chciałem się wykpić od kupowania tejże :-) nie udało się :-) i teraz pytanie, czy nie warto byłoby downgradować napędu do 8 rzędów (wymiana kasety, łańcucha i niestety klamkomanetek). Tyle biegów w zupełności mi wystarczy, a liczę na większą trwałość i niewrażliwość na nieprecyzyjne "doregulowanie" i powstające luzy. No i ceny komponentów 8-ki niższe niż 9-tki. Co o tym myślicie? Czy jeszcze jakieś przeszkody techniczne przy takiej zmianie mnie nie ominą(niekompatybilność mechanizmu przerzutki, jakaś stara Deore LX, piasty, haka, linek, itp)?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: napęd 8-mio czy 9-rzędowy?
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna s_13

• Robert
« 14 Mar 2014, 14:10 »
Wcale tego nie wiadomo  ;)

na ciebie zawsze można liczyć  ;)

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 14 Mar 2014, 14:24 »
Ja myślałem, że napędy 8-biegowe to już tylko w muzeum :)
A tak poważnie to nie bardzo rozumiem. Masz 9-rzędowy napęd  chcesz zmieniać to wszystko bo kaseta Ci padła?
Nie prościej kupić samą kasetę zamiast bawić się w takie kosztowne zabiegi. Napędy 8-rzędowe też się zużywają.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna s_13

• Robert
« 14 Mar 2014, 15:27 »
No właśnie, praktyka u mnie prawie żadna... tak tylko dywaguję, a to z powodu, że w dwóch z dwóch posiadanych przeze mnie rowerów, problemy z precyzyjną zmianą biegów pojawiają się częściej w tym 9-ciobiegowym. W 8-ce po serwisie przedsezonowym już nic nie robię do następnej wiosny, a w 9-ce co jakiś czas muszę śrubką trochę ruszyć, brud na łańcuchu i zębatkach też wpływa na precyzję zmiany biegów. Ale jak piszecie, że to tylko moje fantasmagorie, to zakupuję po prostu nową kasetę i się nie przejmuję :-)

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 14 Mar 2014, 17:02 »
Ja też mam dwa rowery. Oba na napędzie 9-rzędowym. Z tym że jeden ma przerzutki Sram'a i wszystko działa cacy, a drugi ma Shimano o w nim co chwilę jest problem z rozregulowaniem. Więc może to nie wina typu napędu.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 14 Mar 2014, 18:00 »
Zdecydowanie. Mój całkowicie zaniedbany (czyli "osrany") SRAM działa zawsze płynnie podczas gdy trochę wilgoci i wypasiony SLX kumpla przestanie zadowalać pracą.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 14 Mar 2014, 18:50 »
SLX to jest wypasiony sprzęt ? :)
SRAM ma większy skok skok linki w manetce wobec czego jest mniej czuły na rozregulowanie. Również łatwo się go montuje. Kompletny, nowy napęd SRAM-a w zasadzie nie wymaga regulacji. Kilka razy zakładałem i "hulało od strzała"  a przy Shimano jednak trzeba było się trochę pobawić.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 14 Mar 2014, 19:08 »
9 rzędów to już trochę przeżytek (czyli odpowiedni moment na używanie ;)), 8 zupełny zabytek, który zaczyna robić się drogi, a wybór kaset wysokiej klasy niewielki. Na allegro używane kasety 8s są już droższe od 9s.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Duńczyk

• Na forum od: 17.01.2014
« 14 Mar 2014, 19:11 »
Ale nowe 8 jeszcze nie są zbyt drogie. 50 - 60 zł za kasetę można wydać :-) a dziś widziałem 8 używaną za 30 czy coś koło tego. Ale to tylko taki OT

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 14 Mar 2014, 19:18 »
Na allegro używane kasety 8s są już droższe od 9s.

Na szczęście przy nowych to się nie sprawdza. ;)
(Przy każdej wymianie napędu sprawdzam sobie, że nadal nie warto przesiadać się na 9s, bo drożej i nie lepiej)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 14 Mar 2014, 19:26 »
Już nie narzekać tak :P Tuż przed podwyżką i jeszcze dosyć okazyjnie, musiałem wydać na kasetę Campagnlo Veloce 9s coś koło 140 zł :-[

9s jest lepszy jeśli chcemy kupować używane, albo jeśli myślimy przyszłościowo. Teraz już są podobno problemy z kasetami 7s (jeśli mają być dobrej jakości) i w niezbyt odległej przyszłości podobnie może stać z 8s.

Dodam jeszcze, że do kasety 8s w zeszłym roku kupowałem łańcuch 9s, bo nie znalazłem sensownej alternatywy dla ósemki.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 14 Mar 2014, 19:33 »
dla 8-mki w zasadzie jedynym łańcuchem który jest na rynku i do czegoś się nadaje to kmc X8.
Ja trzymam się tego systemu z prostej przyczyny, mam ten sam we wszystkich rowerach, mogę sobie jeździć na nowym na wyprawę, a potem spokojnie zarzynać go zimą w mieszczuchu. Jakiejś hiperważnej przesłanki dlaczego jeden miałby być lepszy od drugiego nie znam.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 14 Mar 2014, 19:46 »
O, KMC X8 jeszcze nie próbowałem (a miałem spróbować, tylko zapomniałem).
W czym on jest lepszy od HG50? (skoro piszesz, że "jedyny, który się do czegoś nadaje")

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum