Autor Wątek: Mocne koło pod tarcze 28"  (Przeczytany 1116 razy)

Offline Mężczyzna Czaba

• Miasto: Dąbrowa Górnicza
  • Na forum od: 26.09.2010
Mocne koło pod tarcze 28"
« 14 Mar 2014, 18:01 »
Składam aktualnie rower na ramie Accent Nordkapp i zdecydowałem się na hamulce tarczowe.

Mam już wybrane piasty, będą to NOVATEC NT-D041 i NT-D042 36H

Co do szprych najbardziej skłaniałbym się w kierunku polecanych DT champion oraz nyple również tej firmy (DT standard brass).

Teraz największym problemem jest obręcz. Byłem zdecydowany na dh19 od AlexRims'a, ale pojawiły się ostatnio głosy, że nowa seria nie jest już tak wytrzymała jak poprzednie. Po drugie mocno się zastanawiam, czy nie kupić obręczy typowo dedykowanych pod tarcze, tyle że nie bardzo mam rozeznanie w tym temacie. Na obręcze chciałbym wydać około 100 zł / sztuka. Co byście doradzili w tym temacie.

Ostatnim problemem jest to, że koła wolałbym kupić już w całości zaplecione. Czy możecie polecić jakiś sklep (www lub stacjonarny w okolicach Dąbrowy G, Sosnowca, Katowic) który może mi sprzedać gotowy zestaw, czy raczej dużo lepiej bawić się w kupowanie komponentów osobno i składanie wszystkiego razem samemu?

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Odp: Mocne koło pod tarcze 28"
« 14 Mar 2014, 20:40 »
Kiedyś kupowałem i byłem zadowolony, do czasu aż pękła wadliwe łączenie obręczy.
Ale sam sklep i zaplot ok:
www.bikestacja.pl
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 14 Mar 2014, 21:04 »
Ja polecam tego pana:
http://sklepy.allegro.pl/my_page.php?uid=72020

Zrobił mi bardzo solidne dwa koła w dobrej cenie. Sprzedaje też poza Allegro.

Offline Mężczyzna Czaba

« 14 Mar 2014, 22:13 »
Ja polecam tego pana:
http://sklepy.allegro.pl/my_page.php?uid=72020

Zrobił mi bardzo solidne dwa koła w dobrej cenie. Sprzedaje też poza Allegro.

Pisałem już do niego, niestety nie ma w ogóle DT, proponował mi pillar, poza tym dh19 też puki co nie ma, czeka aż przyjdą do dystrybutora

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 14 Mar 2014, 22:16 »
jak nie potrzebujesz powierzchni hamulcowych po bokach to wybór obręczy masz przeogromny, wszystko do 29" będzie pasować, byle za szerokie nie były (zależy od planowanego rozmiaru opon)
na dt też bym się szczególnie nie upierał, wybrałem cn spoke do obręczy dh19, obręcz już nie żyje, a szprychy oblatują już następną obręcz (budżetową accent voyager, nie polecam, kiepsko obrobione kapsle i otwory)

My home is where my bike is.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 15 Mar 2014, 13:11 »
budżetową accent voyager, nie polecam, kiepsko obrobione kapsle i otwory
Hmm. Ja mam właśnie te "budżetówki" + Sapim Strong i kompletnie nic im nie mogę zarzucić.. Przeżyły bez najmniejszych śladów (poza tymi od V-ek..) większą część życia córki.. Zaproponował mi je gostek zajmujący się składaniem kół (i sam je zaplótł), więc pewnie wiedział o czym mówi.
Jak potrzebujesz naprawdę mocnych kół, to pomyśl o zaplocie na 4krzyże. Bo obręcze pękają najczęściej z powodu nadmiernego usztywniania kół.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

• blog podróżniczy
« 15 Mar 2014, 13:14 »
mam ją od niecałych 500km, ot komentuję jakość obróbki, która jest żałosna. O trwałości tej obręczy powiem pewnie coś za parę miesięcy.

Offline tater

• Miasto: Jura Krakowsko - Częstochowska
  • Na forum od: 13.09.2009
« 15 Mar 2014, 17:24 »
Ostatnim problemem jest to, że koła wolałbym kupić już w całości zaplecione. Czy możecie polecić jakiś sklep (www lub stacjonarny w okolicach Dąbrowy G, Sosnowca, Katowic) który może mi sprzedać gotowy zestaw, czy raczej dużo lepiej bawić się w kupowanie komponentów osobno i składanie wszystkiego razem samemu?

Od kilku lat jeżdżę na obręczach Mavic A 719 28" 32otw. (są też 36 otw ) i takie Ci polecam. Koła katowane są po bezdrożach świata i jak na razie nigdy nie miałem z nimi problemów. A składałem je w sklepie Bike Atelier w Katowicach ul. Sokolska 27. Obsługa sklepu pozostawia wiele do życzenia, ale mechanik jest pierwsza klasa.
Marek

Offline Mężczyzna patyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.12.2012
« 15 Mar 2014, 17:29 »
Ja drugi sezon jeżdżę na kołach z obręczami Mach1 NEO Disc i nie mogę złego słowa o nich powiedzieć.

"Wszystko stoi. Rowerzyści nie"

Offline Mężczyzna Czaba

« 15 Mar 2014, 17:43 »
A składałem je w sklepie Bike Atelier w Katowicach ul. Sokolska 27. Obsługa sklepu pozostawia wiele do życzenia, ale mechanik jest pierwsza klasa.

Sprawdzałem ofertę BikeAtelieur i nic ciekawego mi się w oczy niestety nie rzuciło, natomiast A719 niestety trochę za drogie są.

Znalazłem natomiast taką ofertę:
http://allegro.pl/kolo-przod-29er-alexrims-xd-comp-novatec-d041sb-cr-i3994243243.html
Jest to tylko koło przednie, zaraz im pisze czy mają do sprzedania komplet. Co sądzicie o takim zestawie?

• blog podróżniczy
« 16 Mar 2014, 13:51 »
ja bym proponował dorzucić pieniądze do A719 lub A319 na tył, a na przód wziąć to, co będzie w promocji.

Np tutaj jest cena znośna (dobrze plotą)
http://e-bmx.pl/opis/3165220/obrecz-mavic-a317-disc-622x17.html

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 16 Mar 2014, 14:05 »
nie lepiej jednak na 36 otworów ?
nie znam się ale sam mam takie i póki co wytrzymują moją wagę a lekki nie jestem :D
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum