Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
22 Lis 2024, 02:26
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Osprzęt
»
Napęd, pedały, hamulce
»
Zablokowana dźwignia manetki
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Zablokowana dźwignia manetki (Przeczytany 2609 razy)
Robert
Miasto: Konin
Na forum od: 03.12.2007
Zablokowana dźwignia manetki
«
15 Mar 2014, 17:12 »
Bry, dziś , w czasie jazdy po mieście, niespodziewanie, tak nagle z czapy zablokowała się jedna z dźwigni manetki obsługującej tylną przerzutkę. Jej model to Deore SL-M530:
Chodzi dokładnie o dźwignię, wrzucającą łańcuch na większą zębatkę kasety (na zdjęciu dolna BTW choć powyżej widać lewą manetkę, problem jest z prawą). Druga działa dobrze, tzn, działała, bo teraz łańcuch jest na najmniejszej zębatce
Myślałem, że coś blokuję linkę, bo zauważyłem, że jest źle prowadzona przez ślizg i opierała się na śrubkach mocujących dolny koszyk na bidon, zamiast obok nich. Jednak odkręcenie śruby i zluzowanie linki nie dało żadnych efektów.
Dźwignia daje się wcisnąć jedynie w ramach luzu, do momentu gdy ma ciągnąć linkę.
Da się to w jakiś prosty sposób naprawić? Nie chcę na własna rękę otwierać korpusu manetki, bo jej budowa z tego co wiem, do prostych nie należy. Jest ktoś w stanie zdiagnozować problem?
Waxmund
Moderator Globalny
Ironman
Miasto: Baszowice k/Kielc
Na forum od: 07.06.2007
Odp: Zablokowana dźwignia manetki
«
15 Mar 2014, 17:21 »
Odkręć tą górną pokrywę, nic Ci nie wyskoczy
Ew spróbuj wypchnąć linkę z manetki, może się coś przyblokowała po prostu....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...
www.waxmund.pl
skolioza
Miasto: kraków
Na forum od: 01.04.2009
«
15 Mar 2014, 20:25 »
dokładnie - samo zdjęcie obudowy niczym złym się nie skończy (pod warunkiem że nie masz złamanego trzpienia centralnego na którym cały mechanizm manetki się opiera - ale jak on jest zlamany to już bez różnicy czy Ci wszystko wypadnie czy nie
) a wiele może powiedzieć Może po prostu łebek linki wyszedł z gniazda i o coś się blokuje
www.RetroMTB.pl
RetroMTB na Facebooku
www.Skolioza.RowerPower.org
Robert
«
16 Mar 2014, 15:57 »
Jednak to nie linka. Manetkę zdemontowałem, porobiłem zdjęcia:
https://picasaweb.google.com/r.javorski/16Marca2014
Ktoś wie co począć dalej?
Iwo
leniwy południowiec
Miasto: Kraków
Na forum od: 20.09.2010
«
16 Mar 2014, 16:29 »
Próbowałeś laserem?
http://www.flickr.com/photos/103427468@N03/sets/
Ciosna
Poszukiwacz
Miasto: Sam nie wiem gdzie
Na forum od: 04.11.2009
«
16 Mar 2014, 16:47 »
Kiedyś miałem identyczny przypadek z Shimanowską manetką do tylnej przerzutki. Też mogłem zrzucać biegi na najmniejsze, ale jak chciałem podciągnąć łańcuch na wyższą koronkę to nic z tego - była zablokowana. Miałem 90 km górzystego terenu do domu więc nie było wyjścia - rozebrałem manetkę na trasie. Po zdjęciu dekielków okazało się, że wyłamał się jeden z metalowych elementów mechanizmu. Wyłamany fragment zablokował dźwignie. Wydłubałem go śrubokrętem, dźwignia się odblokowała, ale co z tego jak linki już nie podciągała. Obstawiam, że niestety u Ciebie będzie podobnie.
Moje manetki miały 13 lat i miałem znikome szanse znalezienia nowej do tylnej przerzutki. Znalazłem używkę, uszkodzoną ale mechanizm był dobry. Przełożyłem "bebechy"do korpusu, ale nie było to proste. Ważna jest kolejność elementów i zorientowanie się jak zamocowane są sprężynki w środku.
Robert
«
16 Mar 2014, 17:53 »
Ja nawet nie wiem czy rozbiorę bardziej manetkę.
Odkręcenie czarnej śrubki na górze niczego nie zmienia, a nakrętka jak widać ma jakąś dziwną podkładkę i jest zaklejona (?), widać to lepiej na drugim zdjęciu:
«
Ostatnia zmiana: 16 Mar 2014, 18:01 Robert!
»
Karol
Miasto: Mikołów
Na forum od: 21.02.2011
«
16 Mar 2014, 18:11 »
Zagięte ząbki podkładki i klej zabezpieczają nakrętkę przed samoistnym odkręcaniem.
Robert
«
16 Mar 2014, 18:22 »
I przed samodzielną naprawą.
Da się to to jakoś zdemontować? Na razie przymierzyłem się kluczem nastawnym i ani drgnie.
Karol
Miasto: Mikołów
Na forum od: 21.02.2011
«
16 Mar 2014, 18:34 »
Zanim zaczniesz rozkręcać spróbuj jeszcze poruszać dźwigniami, postukać, potrząść. Może coś dostało się do środka i zablokowało mechanizm a przy tych próbach wypadnie. Jak nie to odgiąć delikatnie ząbki podkładki ale tylko na tyle aby obrócić nakrętką, bo mogą się odłamać przy ponownym zaginaniu. Odskrobać ile się da klej i próbować odkręcić.
Ciosna
Poszukiwacz
Miasto: Sam nie wiem gdzie
Na forum od: 04.11.2009
«
16 Mar 2014, 20:11 »
Instrukcja serwisowa Shimano do tej manetki trąci niestety "niczym istotnym". Ta żółta maź wygląda mi na smar, a nie klej ale mogę się mylić. Jak chcesz sam to rozbierać to odegnij ząbki tak jak pisze
Karol
i próbuj odkręcać. Ściągaj poszczególne warstwy mechanizmu, jednocześnie patrząc gdzie pozaczepiane są sprężynki, które są wewnątrz. Po każdym procesie robiłbym dla pewności zdjęcia, tak aby wiedzieć jak to później złożyć. Z każdą kolejną warstwą będzie wyłaniało się wnętrze. Zerkaj czy jakiś element nie jest nadłamany. U mnie nie dość, że pękł metalowy element, to jeszcze strzeliła jedna ze sprężyn :/. Nie wiem jak w tej manetce jest to rozwiązane, ale w mojej Shimanowskiej trzeba było się trochę nagimnastykować, żeby założyć później te sprężynki.
pajak
Miasto: Gdynia
Na forum od: 22.06.2010
«
16 Mar 2014, 20:22 »
Ja najpierw zacząłbym od porządnego czyszczenia w benzynie.. Pędzelek i jechane. Założenie sprężynki do łatwych nie należy: kiedyś z dwóch manetek złożyłem jedną.. ale nigdy więcej tego nie chciałbym powtarzać
Czy miałeś wcześniejsze oznaki, że coś nie tak (czy czasami nie chciała wciągać na większe?)
<mode krakanie="not allowed" />
Trole są samotnikami i unikają słońca.
skolioza
Miasto: kraków
Na forum od: 01.04.2009
«
16 Mar 2014, 21:56 »
jeśli brałbyś się za rozkręcanie, to warto wiedzieć że ta nakrętka na 99% ma lewy gwint! paru takich znam, którym odkręcić się nie chciala a jak sie mocniej przylożyli to ukręcili główny trzpień na którym wszystko pracuje (bo odkręcali jak zwykłą nakrętkę, czyli de facto dokręcali aż się gwint skończyl) A wtedy to już sobie możesz glowy nie zawracać co gdzie ma byc zaczepione
www.RetroMTB.pl
RetroMTB na Facebooku
www.Skolioza.RowerPower.org
Robert
«
17 Mar 2014, 16:00 »
Gwint był normalny... Nakrętka zdjęta... Schodzę na dół...
Robert
«
17 Mar 2014, 16:39 »
Chce ktoś manetkę rozłożoną na części pierwsze??
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież