Autor Wątek: Czechy 8-10 dni  (Przeczytany 1193 razy)

Offline Mężczyzna Wismat

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 11.03.2014
Czechy 8-10 dni
« 23 Mar 2014, 00:21 »
Witam.

W czerwcu planuję zorganizować dla siebie oraz kolegów wyprawę rowerową po Czechach. W zeszłym roku robiliśmy dystans około 100-110km dziennie i było to za dużo. W tym roku zatem planuję, aby dzienny dystans wyniósł około 80km, starając się przy tym, aby omijać wszelkie góry jeśli to możliwe ;) Na wyprawę mamy około 8 dni, plus dodatkowy dzień w Pradze.

Efektem tych założeń jest trasa: http://tiny.pl/q49cr

Generalnie profil wysokościowy jest w miarę płaski (oczywiście zdaję sobie sprawę, że Czechy nie są płaskie jak stół) z wyjątkiem odcinka między Mohelnicami i Starym Mestem, gdzie trzeba się wspiąć z 250m do 560m.

Stąd moje pytanie i prośba :) Czy moglibyście zaproponować jakąś alternatywę w tym miejscu?

W sumie będę bardzo wdzięczny za wskazówki dotyczące pozostałej trasy, może gdzieś warto zboczyć parę kilometrów? Na pewno zobaczymy trójstyk polsko-niemiecko-czeski.

Nocować zamierzamy w namiotach, stąd też informacje o polecanych polach kempingowych będą bardzo cenne :)

Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Czechy 8-10 dni
« 23 Mar 2014, 00:44 »
"Nie są płaskie jak stół" - jajarz z ciebie :-)
Tam jest cały czas pod górę albo z góry!

Jak nie lubicie podjazdów to może zamiast do Pragi pojedźcie do Wilna?

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 23 Mar 2014, 01:12 »
Cały urok Czech, to właśnie te ciągłe pagórki. A tego 300-metrowego podjazdu czemu sie tak boicie? Jeden na tydzien kręcenia chyba was nie zwali z nóg, a zawsze to dodatkowa satysfakcja. Dobre knedliki zjecie na dole i pójdzie bez problemu ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 23 Mar 2014, 10:48 »
A tak przy okazji to w innym wątku snujesz plany wyjazdu do Rumunii.
Tam też chcesz omijać góry?

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 23 Mar 2014, 10:56 »
Masz 19 lat i chcesz omijać wszelkie podjazdy nawet taki na 300m? Jedź do TPK, nie jeden raz, a codziennie, przejedź się godzinkę, wyrobisz sobie kondycję, pojedziesz w góry. Używaj przerzutek, wdrapiesz się na każdy podjazd - plus 1000 do satysfakcji! A jakie widoki! Nie wiesz, co tracisz...
Pozdrawiam,
- magda, która nie lubi podjazdów ale ich zdecydowanie NIE omija.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 23 Mar 2014, 11:09 »
Wjedź pociągiem do Jakuszyc a potem masz w dół prawie do samej Pragi.

Offline Mężczyzna Wismat

« 23 Mar 2014, 11:26 »
Dzięki za wszelkie rady. Naprawdę cenne...

Bynajmniej nie chodzi tu o mnie, a troszczę się o pozostałych uczestników wyprawy. Z Rumunią jest inna sprawa, tam jadę z kolegą, któremu góry są niestraszne, a więc i profil wyprawy będzie inny. Może mam 19 lat, ale nie osądzajcie mnie po wieku, bo tak naprawdę mnie nie znacie. Na brak kondycji nie narzekam, wiem jaka jest satysfakcja po "wdrapaniu" się na podjazd. Naprawdę ;) A nawet gdyby - nie wiem co jest złego w omijaniu gór. Każdy jeździ tam gdzie lubi.

Tak więc liczę na jakieś drobne rady dotyczące tego co zobaczyć czy polecanych kempingów. ;)

Pozdrawiam.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 23 Mar 2014, 11:37 »

ehe. jasne. tak kiedys juz jechalem do Pragi. wcale caly czas w dol nie bylo.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 23 Mar 2014, 11:51 »

ehe. jasne. tak kiedys juz jechalem do Pragi. wcale caly czas w dol nie bylo.
Bo jak miałeś do wyboru  w dół albo do hostinca to wybierałeś do hostinca.

Offline Mężczyzna bob71

• Miasto: Ząbkowice Śl.
  • Na forum od: 16.06.2011
    • Podróże rowerowe Bogdana i Romana
« 23 Mar 2014, 14:34 »
Koledzy mają rację, omijając górki omijacie najpiękniejsze widoki. Ja bym zajechał do Kutnej Hory bo warta zobaczenia i spokojniejsza od tej strony jest dojazdówka do Pragi. Odbijacie na Hradec a tam mega ruch i w sumie nic szczególnego. A jest jakiś konkretny powód że ruszacie właśnie  od Raciborza?
Bogdan 1/2 BRowery Team'u
www.browery2.fimeo.pl

Z tą Chorwacją to przesada.

Offline Mężczyzna Wismat

« 23 Mar 2014, 16:20 »
Dziękuję za konkretną odpowiedź ;)

Zdaję sobie sprawę, że omijając góry, omijamy piękne widoki, ale tak jak pisałem, niestety kondycyjnie drużyna by nie dała rady. Moglibyśmy wybrać inne państwo, ale w Niemczech byliśmy i nas tam nie ciągnie, na Ukrainie niespokojnie, więc zostały Czechy.

Z tą Kutną Horą ciekawy pomysł i pewnie rzeczywiście mniejszy ruch niż na północy. Dzięki.

Z Raciborza ruszamy dlatego, że są tam dobre połączenia kolejowe oraz blisko z niego do Bramy Morawskiej, czyli przerwy między górami :)

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 23 Mar 2014, 17:18 »
Jak jechałem do Wiednia, to miałem początkowo bardzo bardzo podobną trasę i założenia co ty - też miało być płasko, żeby zrobić jak najwięcej dystansu. Jechaliśmy w końcu bardzo fajną, lekko pagórkową, ale w większości płaską trasą z tego co widzę równoległą do twojej:

http://www.bikemap.net/en/route/1347370-katowice-wieden-bratyslawa/#gsc.tab=0

Jeżeli masz wyznaczoną trasę, nie chcesz jej za bardzo zmieniać, to pewnie i tak będzie ok. Ja na podstawie swoich doświadczeń mogę ci jedynie polecić, żeby nie odbijać przed Prerovem na płn-wsch do Ołomuńca, tylko jechać dalej w pierwotnym kierunku do Brna, które moim zdaniem jest duuuużo ciekawsze od Ołomuńca. Po drodze ładny Vyśkov i ponoć piękny Kroměříž. Dopiero wtedy możecie odbić na Pragę. Dłużej jedziecie bramą Morawską, więc nie macie gór, a za Brnem do stolicy też z tego co widzę dosyć płasko.

A skoro ograniczają cię kumple, to może lepiej ich zmień? Albo jedźcie na Węgry, tam to dopiero będą chłopaki szalały ;)

Albo jeszcze lepiej! Wyślij ich do mistrza motywacji niejakiego Marcina Gienieczko, który zaraz im powie jak na takich jak oni mawiają marynarze :)
« Ostatnia zmiana: 23 Mar 2014, 18:12 laxigen »

Offline Kobieta kate_riddle

• Miasto: Gryfice
  • Na forum od: 14.10.2013
« 23 Mar 2014, 17:22 »
Moim skromnym zdaniem 80km w czerwcu to Twoi towarzysze zrobią spokojnie, nawet pod tą górkę.

Na Twoim miejscu po prostu bym im o niej nie mówiła, niech się trochę na niej pomęczą, ale potem jaką będą mieli satysfakcję po wjeździe! - sprawdzone ;)

Offline Mężczyzna bob71

• Miasto: Ząbkowice Śl.
  • Na forum od: 16.06.2011
    • Podróże rowerowe Bogdana i Romana
« 23 Mar 2014, 17:36 »
Ja bym się tak podjazdów nie obawiał :) Bo nawet jak pojedziecie po płaskim a powieje mocniej, to i tak będzie mordęga. Może rozważyć wersję ze startem w Międzylesiu, jest połączenie kolejowe w miarę dobre. A za to bardziej kółeczko zrobić  w strone Decina, wzdłuż Łaby jedzie się super, podjazdów niewiela a trasa widokowa.
Bogdan 1/2 BRowery Team'u
www.browery2.fimeo.pl

Z tą Chorwacją to przesada.

Offline Mężczyzna IVAN VII

• Miasto: CZĘSTOCHOWA
  • Na forum od: 04.01.2012
    • Wyprawy rowerowe
« 26 Mar 2014, 23:40 »
...zobaczymy trójstyk polsko-niemiecko-czeski. Naprawdę warto to tak zwana "Szwajcaria" czeska i niemiecka. Ja rozpocząłem w Jeleniej Górze. Trasa i fotki  :http://foto.onet.pl/7fkoy,8g8l08cul88u,tuws1
Zainteresowania : międzynarodowa turystyka rowerowa,historia,amatorsko- sporty siłowe , siatkówka
Rowerkiem- Litwa,Łotwa,Estonia,Szwecja ,Finlandia,Niemcy,Belgia,Holandia, Francja ,Anglia,Słowacja,Austria, Luksemburg, Monako ,Watykan, Włochy, Białoruś ,Rosja-Syberia ,Andora ,Hiszpania ,Czechy , Portugalia.Ukraina,Węgry,Dania ,Norwegia

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum