Autor Wątek: Majówka na Białorusi  (Przeczytany 3813 razy)

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
Odp: Majówka na Białorusi
« 16 Kwi 2014, 16:32 »
Dokładnej trasy jeszcze nie mam, zakładałem ok 600 km po Białorusi w 3 dni+ok 100 km w niedzielę po polskiej stronie na dojazd do Białegostoku na pociąg. Wyjazd z Białorusi przez Kuźnicę. Noclegi na dziko. Może uda się na chwilę wjechać z Białorusi na Litwę, nie wiem tylko którymi przejściami jest to możliwe rowerem.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 16 Kwi 2014, 16:37 »
No to życzę udanego wyjazdu, może spotkamy się na trasie :D

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
« 16 Kwi 2014, 17:03 »
A ja wszystkim powracającym życzę udanego wsiadania do pociągu w niedzielę. ;D

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 16 Kwi 2014, 17:30 »
Dzięki, ja myślę o Tobie równie ciepło.   :-\
« Ostatnia zmiana: 16 Kwi 2014, 17:50 Borafu »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 16 Kwi 2014, 18:16 »
A tak w ogóle to ktoś się wybiera na te 4 dni z Terespola?

Mnie po analizie wyszło że chyba się walnę samochodem, gdzieś w okolicę Terespola, np do Kodnia i ruszałbym na Białoruś 30 kwietnia albo 1 maja pierwszym pociągiem. To oczywiście oznacza powrót też przez Terespol.

Północ trochę też kusi, ale więcej turlania się po Polsce.

• Marin
« 16 Kwi 2014, 18:38 »
Pierwszy pociąg jest o 07.24 do Brześcia,natomiast 30 kwietnia w Terespolu najwcześniej byłbym o 09.35, a drugi do Brześcia jest o 11.25 tak to póki co widzę, jeżeli byłby to problem mogę się dostosowac

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 16 Kwi 2014, 23:16 »
Jak zrobiłeś błąd to go popraw.
Po prawej nad wiadomością masz ikonkę "Edytuj wiadomość".

Offline Mężczyzna obserwathor

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 19.02.2012
« 16 Kwi 2014, 23:18 »
na zdjęciu widzę fajny składak
post wysłany z  komórki -  na węgiel™

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 18 Kwi 2014, 10:55 »
Powtórzę to co już wcześniej pisałem: ja i dwóch znajomych startujemy 30 kwietnia w nocy z Wawy (pociągiem) i 1-4 jeździmy po Białorusi po ok 100km dziennie. Muszę tylko ich jakoś zmobilizować, żeby zaczęli budować formę.
Dwie zasady: coś fajnego zobaczyć i biwakować w ładnych miejscach z dostępem do wody. Spanie pod wiaduktami na majówce mnie nie interesuje ;)
Tak więc chętnych na taką formę włóczęgi odsyłam do pierwszego postu w tym temacie.

Start z Terespola, możliwe zakończenie w Grodnie i Białym.

Offline Drzewo

• Miasto:
« 21 Kwi 2014, 00:19 »
Edyta:

Na 90% startujemy jednak z Białowieży (paradoksalnie lepsze połączenie kolejowe) i dopiero jeśli nie uda nam się wepchać do szynobusa w Warszawie decydujemy się na Terespol.

Jest jednak jedna niewiadoma:
BIAŁOWIEŻA – PIEREROW Granicę można przekraczać przez cały rok pieszo lub rowerem. Oprócz wizy wymagane jest zarezerwowanie usług przewodnickich po stronie białoruskiej.

O co tu chodzi? Trzeba mieć jakiegoś anioła stróża w białoruskiej części parku? A może to błąd? Ktoś przekraczał już tam granicę? Jak to wyglądało?

• Marin
« 23 Kwi 2014, 21:48 »
Edyta:

Na 90% startujemy jednak z Białowieży (paradoksalnie lepsze połączenie kolejowe) i dopiero jeśli nie uda nam się wepchać do szynobusa w Warszawie decydujemy się na Terespol.

Jest jednak jedna niewiadoma:
BIAŁOWIEŻA – PIEREROW Granicę można przekraczać przez cały rok pieszo lub rowerem. Oprócz wizy wymagane jest zarezerwowanie usług przewodnickich po stronie białoruskiej.

O co tu chodzi? Trzeba mieć jakiegoś anioła stróża w białoruskiej części parku? A może to błąd? Ktoś przekraczał już tam granicę? Jak to wyglądało?

To może jednak przekroczenie granicy pociągiem Terespol-Brześc będzie mniej problemowy z formalnościami?

Offline Drzewo

• Miasto:
« 23 Kwi 2014, 22:29 »
Beznadziejne godziny odjazdu i przyjazdu (trudne do pogodzenia z moja praca). Poza tym bilety juz kupione.

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
« 25 Kwi 2014, 15:42 »

Czy ktoś kto przekraczał granicę w Białowieży mógłby to potwierdzić, jak to jest z tym przewodnikiem, potrzebny czy nie? Szkoda by było odbić się od granicy z tego powodu i zasuwać do Kuźnicy, choć wielkiej tragedii nie będzie bo teren fajny i tylko 100km.

EDIT : Dzwoniłem do Straży Granicznej w Białowieży i mam potwierdzenie że przewodnik nie jest wymagany. Dodatkowo info ze strony ambasady Białorusi:
W okresie od 25 kwietnia do 31 maja 2014 r. nie jest wymagane posiadanie przez oficjalnych uczestników Mistrzostw i turystów zagranicznych udających się na Mistrzostwa umowy obowiązkowego ubezpieczenia medycznego dla obywateli zagranicznych i osób bez obywatelstwa, którzy czasowo przebywają albo czasowo zamieszkają w Republice Białoruś, albo też umowy ubezpieczenia medycznego zawartego z firmą zagraniczną.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwi 2014, 16:05 Ricardo »

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 25 Kwi 2014, 18:20 »

Czy ktoś kto przekraczał granicę w Białowieży mógłby to potwierdzić, jak to jest z tym przewodnikiem, potrzebny czy nie? Szkoda by było odbić się od granicy z tego powodu i zasuwać do Kuźnicy, choć wielkiej tragedii nie będzie bo teren fajny i tylko 100km.

EDIT : Dzwoniłem do Straży Granicznej w Białowieży i mam potwierdzenie że przewodnik nie jest wymagany. Dodatkowo info ze strony ambasady Białorusi:
W okresie od 25 kwietnia do 31 maja 2014 r. nie jest wymagane posiadanie przez oficjalnych uczestników Mistrzostw i turystów zagranicznych udających się na Mistrzostwa umowy obowiązkowego ubezpieczenia medycznego dla obywateli zagranicznych i osób bez obywatelstwa, którzy czasowo przebywają albo czasowo zamieszkają w Republice Białoruś, albo też umowy ubezpieczenia medycznego zawartego z firmą zagraniczną.

Jak? rzeczywiście jest na przejściu w Białowieży, tego nie wiadomo. Informacje są sprzeczne. Dzwoniąc do Konsulatu w B-stoku kilka tygodni temu, powiedziano mi, że jest tak, jak piszesz wyżej. Żonka rozmawiała dzisiaj. Uzyskała info, iż przewodnik -uprzednio uzgodniony- ma być obowiązkowy, iż przekroczenie graniczy wcześniej trzeba zgłosić tak, aby służby strony B-ruskiej miały informację, aby mogły przyjechać, aby nie wiadomo co jeszcze.

Dla pewności - na wsiakij słuczaj - puszczamy B-wieżę dołem, ciągniem do K-źnicy. Dopiero wówczas, kiedy ktoś w B-wieży spróbuje, z pewością będzie wiadomo jak w jego przypadku tego dnia było. Następny ktoś dnia innego może mieć już inne doświadczenia.

Informacje wychodzące z Konsulatu są rozbieżne. Żonka w kontekście przekraczania granicy w B-wieży dzisiaj dzwoniła z polskimi pogranicznikami. Uzyskała informacje, iż może być różnie, oni się nie wypowiadają - co i jak po drugiej stronie, tego nawet i tamci mają dobrze nie wiedzieć.

Cziort joho znajet!
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Pawelxcv

• Miasto:
  • Na forum od: 25.04.2014
« 26 Kwi 2014, 15:45 »
Można jeszcze do Was dołączyć,na jaki mecz macie kupiony bilet?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum