Autor Wątek: Pierwsza wyprawa i dylematy z nią związane  (Przeczytany 25936 razy)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Za późno na trening. Nie dacie rady. Przykro mi.
No w końcu ktoś wali prawdę prosto z mostu. Dość słodzenia!

:P

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Tak samo nie dacie rady jak Emes ;)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline 4krance

• Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2012
    • 4 krańce Polski

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi  :) . Zdecydowaliśmy się na następujący trening: 20-30-20-40-20-50-20-50-dzień przerwy-30-60-60-80-80. Każdy z treningów był dla nas bardzo wyczekiwanym fragmentem dnia, tak jak wyczekiwanym fragmentem wakacji była wyprawa  :) . Plan treningowy się sprawdził, wszyscy dojechaliśmy i nie "padaliśmy" ze zmęczenia. Gdyby ktoś chciał poczytać jak radziliśmy sobie na trasie, to zapraszam na stronę 4krance.bloog.pl  :) .
Wyprawa bardzo udana i co najważniejsze: cel zdobyty :).

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
No i gratulacje, cel osiągnięty, wyprawa zakończona sukcesem - brawo :)
Jak sami widzicie, wystarczy chcieć i realizować swój plan.
Pozdrawiamy

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland

Wiesz, ostatnio namówiłem żonę i w zeszłą środę pojechaliśmy na 5 dni z pełnymi sakwami (namiot itp)
Jako że żona praktycznie nie jeździ (w tym roku 2 wyjścia na rower), więc trasę wymyśliłem krótką.
Wyszło 335km. Problemów nie było, nie padła, więc i Wy też dacie radę.

[/quote]
O, proszę, państwo Borafowie potrenowali i już są gotowi na Irlandie :D
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Gdyby ktoś chciał poczytać jak radziliśmy sobie na trasie, to zapraszam na stronę 4krance.bloog.pl  :) .
Fajnie że się udało.

Rozczulił mnie ten fragment:
Niekończące się górki... Całe mnóstwo niekończących się górek. Całe, całe, całe mnóstwo! I to nie takich górek, pod które można się rozpędzić i siłą rozpędu wjechać. Ale takich, pod które się jedzie i jedzie, i jedzie, i jedzie, i wątpi się, czy ta górka się kończy i dalej się jedzie, i dalej się jedzie, i już się wydaje, że to koniec, że zaraz powinien być ostry spadek i nareszcie z górki, a zamiast tego jest kawałek prosty, ewentualnie lekko pochylony w dół, a po nim kolejny podjazd.
Gdzie takie góry są to już trzeba doczytać samemu  :D

Offline 4krance

• Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2012
    • 4 krańce Polski
Tak, to piękny fragment  :). A napewno niezapomniany.
Dodam tylko, że było to pod koniec dnia, kiedy chcielismy nadgonić tempo, żeby zdążyć na nocleg  :). Ale wszyscy dojechaliśmy, nikt nie wpadł na pomysł, żeby zsiąść z roweru i prowadzić rowery na którąś z tych górek. Więc nie było aż tak źle  :)

BRO

• Gość
Powoli przygotowywuje się na wyprawę Hel-Zakopane i z powrotem  ale już inną trasą. Tak się zastanawiam co dokupić jaki wybrać namiot it. Proszę fachowców o pomoc ;p

Najważniejszy sprzęt już mam- rower :) z bagażnikiem crosso i innymi pierdołkami

Pierwsza rzecz którą chce kupić to sakwy . Wybrałem Crooso Dry Big na tył, ale zastanawiam się czy warto kupić jeszcze na przód jak myślicie ?

Kolejna rzecz to namiot rozważam kupno tych dwóch namiotów:
1,5 KG NAMIOT 1 OSOBOWY GELERT SOLO + REPAIR KIT (3107921291) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Namiot EASY CAMP EXPLORER STAR 100 / 1os / 2.1kg (3075383623) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Wydaje mi się ze lepiej kupić ten pierwszy bo ma bardziej naturalne kolory chce spać na dziko więc zależy mi na tym żeby namiot jak najmniej rzucał się w oczy . Może macie jeszcze jakieś inne propozycje dotyczące namiotu tak do 250zł ?

Śpiwór kupie jakiś za 3-4 dyszki powinien wystarczyć tylko nie wiem co pod śpiwór ;p  mata samopomująca czy karimata ?

Warto brać SPD na taką wyprawe czy lepiej będzie w platformach ?

Jeśli chodzi o gotowanie to wybrałem taką kuchankę KUCHENKA TURYSTYCZNA GAZOWA + 2 NABOJE GRATIS! + (3056591944) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. wie ktoś może na ile godzin gotowania wystarcza taki kartusz ?

Offline MarcinMarcin

• Miasto:
  • Na forum od: 28.05.2017
Śpiwór kup porządny, ja bym liczył co najmniej ze 2 stówki, coś z komfortem w okolicy 10st
Temperatury najniższe, które podają na śpiworach to nie są temperatury do spania, tylko przeżycia.
W tanich śpiworach są mocno zawyżone.
Sam mam puchówkę alpinusa za jakieś 5 stówek i zdążało mi się w niej zmarznąć, tu nie ma co oszczędzać.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Sam mam puchówkę alpinusa za jakieś 5 stówek i zdążało mi się w niej zmarznąć, tu nie ma co oszczędzać.
Jak się prześpisz w letnim śiworze w spory mróz, to zawsze zmarzniesz, nie zależy to od ceny  :icon_twisted:
BRO, poczytaj forum, bo wszystko o co pytasz zostało już dawno powiedziane, zazwyczaj wielokrotnie.
Wracam do jeżdżenia.

Offline MarcinMarcin

• Miasto:
  • Na forum od: 28.05.2017
w lecie w nim marzłem. dlatego nie polecam oszczędzania.

BRO

• Gość
Dzień 1-Przejezd pociągiem z Grudziądza na Hel o ile to będzie możliwe bo podobno trwa jeszcze modernizacja torów na odcinku Reda-Hel.
Dzień 2-Hel-Sobieszewo ( około 110km nocleg na polu namiotowym)
Dzień 3-Sobieszewo-Grudziądz ( około 120km i nocleg w domu) i tutaj nie wiem z której strony Wisły jechać ;p czy przez Tczew czy Malbork ?
Dzień 4-Grudziądz-Lubień kujawski ( około 150km i nocleg na dziko) wie ktoś jak wygląda pobocze Włocławek-Kowal na krajowej  jedynce ? Czy jest sens pchać się tam rowerem ?
Dzień 5-Lubień kujawski-Zduńska Wola ( przez Gmine Piątek około 140km nocleg na dziko)
Dzień 6-Zduńska Wola-Olsztyn( wieś za Częstochową około 120km Nocleg na dziko lub na polu namiotowym)
Dzień 7-Olsztyn-Wadowice przez Oświecim ( około 130km nocleg na dziko)
Dzień 8-Wadowice-Zakopane ( około 100km nocleg w jakiejś kwaterze) Chciałbym ominąć najbardziej ruchliwe drogi, więc Zakopianka odpada do Zakopanego wjadę pewnie od strony Chochołowa.

Dzień 9-Ładowanie akumulatorów przed powrotem czyli lajtowy dzień bez roweru lub z badrdzo małą ilością kilometórw Zakopane i Tatry przeszedłem już wzdłuż i wszerz więc nie wiem co będę robił może wybiore się na Hale Gąsieniową jak będzie ładna pogoda. :)

Dzień 10-Zakopane-Kraków przez Czartoszyn ( około 160km nocleg na dziko)
Dzień 11-Karków-Koniecpol ( około 100km nocleg na dziko)
Dzień 12-Koniecpol-Tomaszów Mazowiecki ( około 100km nocleg na dziko)
Dzień 13-Tomaszów Mazowiecki-Płock ( około 130km nocleg na dziko )
Dzień 14-Płock-Grudziądz (około 150km i nocleg w domu ! :)

Oczywiście miejscowości są raczej orientacyjne bo wiadomo że nie będę się rozkładał z namiotem gdzieś centrum Krakowa czy Płocka :) Na kilometry i dni też nie zwracajcie wiekszej uwagi bo to też się pewnie zmieni wiadomo że będzie zmęczenie i nie zawsze piękna słoneczna pogoda i pewnie nie raz tak będzie że jednego dnia zrobie 50 czy 20km ;p Chciałem wam tylko przedstawić szkic ;p mojej planowanej trasy. Nie mam zamiaru pedzić jak głupi bo to ma być przyjemność a nie wyścig.Znacie jakieś ciekawe miejsca które warto zobaczyć? Mam kilka celów które muszę zobaczyć koniecznie:
-Skałki na Jurze krakowsko-częstochowskiej
-Kraków( byłem już kilka razy, ale bardzo mi się podoba)
-Zamek w Czartoszynie
-Oświecim
Cała wyprawa to około 1500km,ale z miłą chęcią dołożę jeszcze z 200 jak polecicie mi jakieś fajne miejsca po drodze :)

Co myślicie o takich butach? nadają się na taką wyprawe ?
http://www.centrumrowerowe.pl/p,buty-spd-sh-m064-czarne-shimano,49010.html

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
każde buty nadadzą się na wyprawę, jeśli będą wygodne i nie będziesz w nich zamarzał. Ja np lubię w zwykłych sandałach jeździć ;)

kiedy jedziesz na tą wyprawę?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

BRO

• Gość
kiedy jedziesz na tą wyprawę?

Na 90%  początek czerwca

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Słuchaj BRO. Wyprawa taka w czerwcu i w terenach cywilizowanych, to nie jest jakieś skomplikowane przedsięwzięcie. Przyjmij jedną zasadę - zabierz mało rzeczy, nie dociążaj się zanadto. Nawet w razie niepogody i przemoknięcia nocleg niedrogi gdzieś znajdziesz, ciuch w szmateksie tanio kupisz, sklepy spożywcze otwarte długo i prawie wszędzie, w razie jakiegoś niepowodzenia sprzętowego czy zdrowotnego wsiadasz w PKP - nie zginiesz. Dobrze, że planujesz dzień odpoczynku w połowie trasy.
SPD - są różne przyzwyczajenia, różne teorie. Jeżeli masz takie buty, które pozwalają sporo chodzić (sklepy itp) to polecam o ile jesteś do tego przyzwyczajony. Powodzenia :)
Trasę masz zaplanowaną dość szczegółowo - pamiętaj jednak, że nie jesteś niewolnikiem swoich pomysłów i bądź elastyczny w razie potrzeby. Jak któregoś dnia coś Ci nie wypali to nadgonisz później - nic się nie stanie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum