Autor Wątek: baranek pod wyprawówkę  (Przeczytany 1243 razy)

Offline Mężczyzna kubbek

• Miasto: Koszalin
  • Na forum od: 20.04.2011
    • foto-portfolio
baranek pod wyprawówkę
« 29 Mar 2014, 00:34 »
czy mógłby mi ktoś polecić niedrogiego, używango baranka o niedużej odległości pomiędzy górnym a dolnym chwytem, z dostępnych obecnie aukcji na allegro.

mój obecny jest zbyt dużym dla mnie baranem :P przez co mocno traci na sztywności i subiektywnej wygodzie. Może brak sztywności płynie z mostka regulowanego...
If your pictures aren't good enough, you were not close enough.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: baranek pod wyprawówkę
« 29 Mar 2014, 00:46 »
Może brak sztywności płynie z mostka regulowanego...
Masz chyba kumulację niesztywności, czyli regulowany mostek wpuszczany. Szału z tym nie będzie. Sprawdź sobie przy okazji, czy nie masz luzów na sterach.

Z kupnym barankiem będzie taki problem, że teraz większość jest na 31,8mm, na węższy standard są niektóre używki (nie za wiele i głównie starocia).  Na allegro informacji o drop/reach nie uświadczysz, a że to są starsze modele to ciężko je sprawdzić w danych katalogowych.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 29 Mar 2014, 00:46 »
Brak sztywnosci na 100% z mostka.

Co ci wlasciwie w nim przeszkadza? Długość w sensie odległości od mostka do klamek? Czy głębokość dolnego chwytu?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 29 Mar 2014, 00:47 »
Używam takiej: http://allegro.pl/kierownica-bbb-elitebar-bhb-31-i4058715295.html gdyby jeszcze rozszerzała się na dole to byłby ideał. Kupowałem za chyba niecałe 60 zł ;) Ta jest pod mostek 31,8 który zwiększa właśnie sztywność.

Moim zdaniem najlepiej szukać kierownicy o podobnym kształcie i w miarę możliwości o szerokości c-c 44.
np. http://allegro.pl/szosowa-kierownica-do-srednicy-obejmy-mostka-26-0-i4095675830.html (tylko straszny kloc)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 29 Mar 2014, 00:52 »
Ja moge znowu polecic FSA Vero - 44cm, 125mm drop i 80mm reach: http://www.chainreactioncycles.com/ie/en/fsa-vero-compact-road-bar/rp-prod36060

Warto zaznaczyć że to mój pierwszy baranek i leży jak ulał :-) Z drugiej strony najdłuższą trasę jaką na nim zrobiłem to 70km, więc zobaczymy jeszcze jak się sprawdzi na dłużyznach.

« 29 Mar 2014, 01:01 »
Ta FSA jest bardzo fajna, ale do współczesnych klamek/klamkomanetek. Kubbek ma klasyczne (niezbyt wystające). Do takich klamek nie ma nic lepszego od klasycznego gięcia u ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kubbek

• foto-portfolio
« 29 Mar 2014, 01:01 »
kurcze, tylko nie mogę znaleźć na allegro nieregulowanego mostka, który miałby długą rurę wchodzącą w ramę.
co do kierownic standardowych, nieoversize, to jest ich całkiem sporo na allegro. tylko właśnie pytanie - która będzie z odpowiednio małą odległością górnego chwytu od dolnego (abym nie musiał się aż tak mocno pochylać jak w tej chwili)

Offline Mężczyzna kubbek

• foto-portfolio
« 29 Mar 2014, 01:03 »
właśnie - bo są modele, te całe ergo, ergonomiczne itp.  i tam moja chyba jest taka, ale ta cała ergonomia coś mi nie podchodzi

Offline świstasiek

• Miasto: Warszawa-Gocław
  • Na forum od: 30.07.2009
« 29 Mar 2014, 01:07 »
gdyby jeszcze rozszerzała się na dole to byłby ideał
Salsa ma coś takiego http://salsacycles.com/components/category/road_handlebars/woodchipper i stosuje go w niektórych swoich rowerach turystycznych np. http://salsacycles.com/bikes/2014_fargo_ti

Offline Mężczyzna kubbek

• foto-portfolio
« 29 Mar 2014, 01:12 »
podobno są bardzo wygodne, ale w połączeniu z barendami to tylko wołanie o usterkę podczas opierania o cokolwiek, lub podczas upadku.

co do klamek, to niebawem zmieniam te stare diacompe na tektro 520 z uciągiem pod Vki
« Ostatnia zmiana: 29 Mar 2014, 01:22 kubbek »

« 29 Mar 2014, 01:22 »
Miałem iść spać ale jeszcze napiszę..

Salsa ma coś takiego http://salsacycles.com/components/category/road_handlebars/woodchipper i stosuje go w niektórych swoich rowerach turystycznych np. http://salsacycles.com/bikes/2014_fargo_ti
Chodziło mi o kierownicę 42 c-c góra, 44 c-c dół ;)

podobno są bardzo wygodne, ale w połączeniu z barendami to tylko wołanie o usterkę podczas opierania o cokolwiek, lub podczas upadku.
Wątpię

właśnie - bo są modele, te całe ergo, ergonomiczne itp.  i tam moja chyba jest taka, ale ta cała ergonomia coś mi nie podchodzi
Wiem w czym problem. Mam bardzo podobną kierownicę i nie lubię jej, ale da się z nią żyć. Kwestia ustawienia.

Aktualnie dolna część kierownicy w moim rowerze jest niemal pozioma (u Ciebie wyraźnie opada). W takim ustawieniu drop wyraźnie maleje. Pozostaje jeszcze problem ustawienia klamek z małymi może być niestety problem (na Shimano 600 było mi ciągle niewygodnie).

To co najbardziej przeszkadza, to dolny (płaski) chwyt przesunięty w kierunku siodła (z powodu ergonomicznego skosu :-[).

Offline Mężczyzna kubbek

• foto-portfolio

« 29 Mar 2014, 10:39 »
Zastanów się dobrze pod jakim kątem układasz dłonie na kierownicy. W swoim rowerze mam kierownice poniżej siodełka, nie wykrzywiam nadgarstka gdy dolna część jest równoległa do ziemi. U Ciebie jest bardzo wysoko, więc możliwe, że ustawienie poziome nie będzie Ci odpowiadało (w takim przypadku kierownica ergonomiczna powinna pasować).

Ta czarna wygląda na głęboką. Srebrna wygląda lepiej. Pamiętaj, że przez takie gięcie w dolnym chwycie zwiększa się dystans do klamek. Nie wszystkie klamki da się ustawić na kierownicy ergonomicznej, moje klamkomanetki Campagnolo (stary kształt) zupełnie nie chciały współpracować - albo były za daleko albo siła hamowania była ograniczona ;)

Offline Mężczyzna Ramaja

• Miasto: Sląsk
  • Na forum od: 15.07.2012

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 29 Mar 2014, 22:34 »
Jak dla mnie dziwadło ;) 99% osób używających normalnych kierownic nie może się mylić :P Popracowałbym nad doborem odpowiedniej kierownicy, ramy, sztycy, siodła, ustawieniem klamkomanetek itd, zamiast pakować się w jakieś dziwne kierownice.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum