Autor Wątek: Dolinami 3 rzek  (Przeczytany 623 razy)

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
Dolinami 3 rzek
« 31 Mar 2014, 18:51 »
"Rano skoro świt", po godz. 10 znaczy, pakujemy się do samochodu, żonę z córką zawożę do Podlesic, a sam jadę do Wolbromia. Samochód zostawiam na parkingu nieopodal Drewnianego kościółka i początkowo niebieskim szlakiem pieszym ruszam w trasę...
Około 117km, aż +/- 9h głównie przez polne zaorano-dziurawe drogi. Trasa do powtórzenia w okresie żniw, lub wczesną jesienią, z tym że już bez pętli Słomniki - Goszcza - Iwanowice za to z naciskiem na górną część Dol. Dłubni.

Wolbrom - Witowice - Miechów - Smroków - Słomniki - Niedźwiedź - Goszcza - Zerwana - Iwanowice - Wysocice - Trzyciąż - Cieplice - Kaliś - Wolbrom

Widok na Dolinę Szreniawy i mozaikę pól, po prawej w oddali Biała Góra

Witowice Dwór, rzut okiem wstecz.

Oto jeden z celów mojej wycieczki - wspaniała skalisto-kamienista kredowa skarpa z roślinnością stepową i kserotermiczną, pod skarpą mijam się z parą rowerzystów.

Przesławice, położony na zboczu doliny drewniany XVIIIw. kościół Najświętszej MP

Kwiatki których u siebie na Jurze nie widziałem i po cichu liczyłem że podczas tej wycieczki zobaczę - Miłek wiosenny.

Widok na kościół w Słomnikach z Doliny Szreniawy.
Za kirkutem szlak rowerowy prowadzi łąkami do młyna, jednak obecnie łąki częściowo pozalewane stały się rajem dla czajek, a ja musiałem sobie z rowerem na placach pochodzić trochę po krawędzi skarp by ominąć wodę. Przed młynem robię sobie dłuższą przerwę, ściągam polara i dalej jadę w podkoszulce i kamizelce rowerowej.

Pięknie położony cmentarz wojenny w Goszczy.

Skałki na zboczach doliny w Maszkowie.
W Zerwanej wjeżdżam do Doliny Dłubni i o ile samo ukształtowanie terenu bardzo ładne, to wciskająca się wszędzie zabudowa ogrom śmieci w korycie Dłubni i spory ruch nie nastrajają optymistycznie. Na w sumie krótkim odcinku do Iwanowic i w samych Iwanowicach mijam kilkudziesięciu rowerzystów.

Romański kościół w Wysocicach

Skalista górna część Doliny Dłubni

Słoneczko zachodzi nad rozłogami na S od Jangrotu.
Cały czas jadę tylko w podkoszulku i kamizelce, na zjeździe przed Trzyciążem zmarzłem dość mocno, więc zakładam polara i robię krótki postój. Było to doskonałe posunięcie, siły wracają, super zjazd polną drogą, kawałek szybkiego sprintu by oddalić się od dużego psa w pobliżu samotnego gospodarstwa pod wzgórzem Wieszka i jestem na asfalcie.

Pełna relacja (49 zdjęć z opisami) na: http://jurapolska.com/wycieczki/rowerowa_30032014.php
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Odp: Dolinami 3 rzek
« 1 Kwi 2014, 21:52 »
ładnie, bardzo ładnie - fota panoramy Słomnik i cmentarza w Goszczy miodzio :)

Latem przyjeżdżam do Radomska, zamierzam po pracy ruszyć w tamte rejony,  może się tam gdzieś spotkamy :)
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 2 Kwi 2014, 11:09 »
Też kiedyś z nadzieją odwiedziłem Dolinę Dłubni (na południe od Iwanowic) - spostrzeżenia podobne... trzeba kiedyś będzie północną część śmignąć

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 4 Kwi 2014, 18:20 »
W tym jeszcze mocno niewiosennym krajobrazie udało ci się znaleźć parę ładnych kwiatków :) Przyjemna relacja.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Tagi: małopolskie 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum