Cześć wszystkim!
Jestem w trakcie planowania wakacji. Padło na wycieczkę Girona - Bergamo wdłuż Lazurowego Wybrzeża. Sam rok temu byliśmy z dziewczyną i znajomymi na pierwszym w życiu długim rowerowym tripie Neapol - Trapani i bardzo nas wciągnęło. W tym roku ekipa się wykruszyła ale zebrałem nową i zająłem się organizacją, bo reszta będzie pierwszy raz spędzać wakacje na rowerach. A więc do rzeczy.
Chcemy w miarę rekreacyjnie zwiedzić południe Francji w 3-3,5 tyg. Tak jak wspomniałem punkt startowy to lotnisko w Gironie, a docelowy w Bergamo ze względu na dostępność połączeń. Wycieczka w miarę rekreacyjna, dziennie chcieliśmy robić tak maksymalnie 70 km, aby też wypocząć
i mam kilka pytań:
1. jak wygląda przeprawa przez pireneje? czytałem i patrzyłem na mapach że dość hardo, i myślałem żeby jednak wsiąść w pociąg i zrobić małą przeprawę. np z Girony lub Figueres do Narbonne (bo czytałem że ani w Perpignan ani w Port la Nouvelle nic nie ma ciekawego.). patrzę na Renfe.com i tam wyszukuje mi połączenie za ok 35 euro ?! jeśli doliczyć rower to średnio opłacalne. Czy to możliwe?
2. Jak wygląda droga Hyeres - St Tropez ? górzyście czy bez problemu? bo w sumie rzucam chłopka z google maps i patrzę i nie ma żadnych podjazdów wielkich itd
3. Gdzie na tym odcinku warto zatrzymać się na dłużej, co jest przereklamowane, czy nie ma problemów ze spaniem na dziko, na plażach, gdzie warto wziąć pociąg (mniej ciekawe odcinki, albo bardziej wymagające)? na pewno jeszcze weźmiemy pociąg z Genevy do Mediolanu (na trenitalia znów jakieś kosmiczne ceny wyskakują), tam myślałem żeby spędzić z 2 dni, a potem pociągiem do Bergamo.
Na razie to tyle, będę wdzięczny za każdą wskazówkę na temat tego tripu, sugestie itd. Dzięki i pozdrawiam