Autor Wątek: Czy opłaca się inwestować w ten rower?  (Przeczytany 693 razy)

Offline Mężczyzna Zawodnik98

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 05.04.2014
Witam. Mam Meridę XC 400 D ( specyfikacja: http://www.katalogrowerowy.pl/kr/rowery/xcmaratonprzelaj/11387-matts-tfs-xc-400-d?pr_brand=Merida&pr_price=999-5799&pr_subcategory=59&pr_year=2010 ). Czy opłaca sie montować do tego roweru porządny amortyzator tzn. np. Epicon, Reba ? Jeśli tak to jaki byście polecili w okolicach max. 800zł? Od razu mówię, że na nową Rebę budżet się nie załapie :(. Na razie rowerem jeżdżę głównie po mieście. Bez problemu robię dystanse ok.60-70km. Co byście jeszcze wybrali na pierwszy ogień do wymiany?
p.s. Chciałbym spróbować sił w jakichś zawodach. Raczej coś w lekkim terenie niż asfalt. Co proponujecie? Kiedyś jeździłem zawodniczo na quadach i co do kondycji też nie ma problemu bo potrafię przebiec ok.20km. Wielkie dzięki za odpowiedź :D

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
A dlaczego w ogóle pytasz o zmianę?
Może po prostu ,zamiast wymieniać amora, pojedź gdzieś na tym co masz?

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Trochę nie to forum sobie wybrałeś. Bo my tu bardziej o podróżach niż o wyścigach. Ale jeśli już mam odpowiadać to podobnie jak Moderator u góry napisał. Rób łydkę i zapisz się na zawody. Zrobisz jedne, drugie...dziesiąte i sam będziesz wiedział co zmienić, a co pociągnie.

Amortyzator opłaca się montować jak najbardziej. Tylko nie przycinaj sterówki zbyt mocno. Jak później przyjdzie Ci do głowy zmienić np. ramę to może nie przypasować. No a jeśli już kupisz konkretny to warto by mógł Ci posłużyć długo. Kupno używanego amorka jest trochę niebezpieczne. Dołożyłbym i kupił nowy.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
To jeszcze ja, najpierw potrenuj i zapisz się na zawody. A jak dojdziesz do tego, że sprzęt Cię ogranicza to zmienisz to co będzie trzeba. Jak piszesz o lekkim terenie to myślę, że ta Reba może być bardzo nadmiarowa. Może będziesz modyfikował zupełnie z innej strony (koła).

Ja stwierdzisz, że lubisz ścigać się po lasach może wpadnie Ci do głowy cyklocros i trzeba będzie rower zmienić, to żal teraz mocno inwestować ;)

Wiem, wiem chciałeś zacząć trening od zakupów, też tak czasem mam ;)

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
Właśnie...tak swoją drogą, na lekki teren Zawodnicy jeżdżą na sztywniakach. ;)

Offline Mężczyzna Zawodnik98

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 05.04.2014
Dzięki :) Dlaczego chcę zmienić? Bo XCM pracuje tragicznie. Często wstwiam blokadę i na sztywno jeżdżę bo tak wygodniej po prostu.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Bo XCM pracuje tragicznie. Często wstwiam blokadę i na sztywno jeżdżę bo tak wygodniej po prostu.

XCM działa tyragicznie, może dlatego, że jeździsz z blokadą. Jeśli jeszcze mało jeździsz w terenie to praca XCM powinna ci wystarczyć, jeśli zaś nie serwisowałeś XCM i zapyział w środku do granic i ledwo się ugina, to kupowanie nowego super drogiego (800zł) amora to dla mnie zła droga. Jeśli faktycznie zmieniać amor to coś do 400zł i sprężyna.

I jak mówią koledzy - jazda, kilka startów na maratonach i ukierunkowywanie potrzeb.
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
800zł za nowy amor to nie jest drogi amor. ;) Przynajmniej nie jest jakiś wyjątkowo dobry.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum