Autor Wątek: Do źródeł Wisły  (Przeczytany 1151 razy)

Offline Mężczyzna bodziowaty

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 07.01.2013
Do źródeł Wisły
« 6 Kwi 2014, 17:19 »
Wczoraj wybrałem się na rowerową wycieczkę, której założeniem było dać sobie w kość jeżdżąc po górach. Trasa wycieczki wiodła z Bielska-Białej przez Szczerk skąd wdrapałem się na Przełęcz Salmopolską (935m.n.p.m.) zwanej również Biały Krzyż.

Na przełęczy zatrzymałem się jedynie na łyk izotonika i zjechałem do Wisły Malinka gdzie stoi skocznia narciarska im. Adama Małysza.

Zjeżdżając dalej dojechałem do Wisły Czarne, gdzie w do zalewu Czerniańskiego zlewają się źródła Wisły czyli Czarna i Biała Wisełka.

Mijając zaporę postanowiłem sprawdzić jak daleko i wysoko prowadzi wąska droga asfaltowa. Dobrej jakości droga wiła się wzdłuż rwącego potoku Białej Wisełki pnąc się delikatnie ale konsekwentnie pod górę. Ta cześć drogi jest zamknięta dla ruchu samochodowego, co podnosi walory turystyczne tego miejsca. Na drodze można spotkać jedynie turystów udających się niebieskim szlakiem na Baranią Górę.

Postanowiłem jechać dalej, mimo iż asfalt dawno już się skończył. Zatrzymałem się w miejscu przygotowanym na odpoczynek dla turystów i po zjedzeniu kilku bułek z żółtym serem ;-) udałem się w drogę powrotną. Do Bielska wracałem tą samą drogą, którą jechałem do Wisły. Prawdę mówiąc obawiałem się czy uda mi się drugi raz tego samego dnia podjechać pod Przełęcz Salmopolską, bo nigdy wcześniej tego nie próbowałem. Udało się :-D. Na podjazdach przy temperaturze powietrza około 8 stopni C kropla potu wisiała na czubku nosa, natomiast na zjazdach było tak zimno, że w butach rowerowych marzły mi stopy, a i nawet wiatroszczelna kurtka nie spełniała swojego zadania. Dużym dla mnie zaskoczeniem i ułatwieniem dla rowerzystów jeżdżących po Szczyrku jest szeroka ścieżka rowerowa, którą można przejechać do samych Buczkowic, dzięki czemu unikniemy jazdy ruchliwą w tym mieście drogą.
Wycieczkę uważam za udaną, przejechałem 102km z sumą podjazdów wynoszącą 1630m (o ile program GPSies prawidłowo odczytuje sumę podjazdów ze śladu GPS)

Mapę trasy zamieściłem pod adresem http://bodziowaty.bikestats.pl/
« Ostatnia zmiana: 6 Kwi 2014, 21:11 bodziowaty »

Odp: Do źródeł Wisły
« 6 Kwi 2014, 20:42 »
Do schroniska faktycznie prowadzi szutrowa droga wzdłuż potoku Czarna Wisełka, a ja jechałem wzdłuż Białej Wisełki czyli nie w kierunku schroniska.

Który program w miarę prawidłowo sumuje podjazdy ze śladu GPS? Program SportTracks pokazał tylko o 90m mniejszą wysokość w porównaniu do GPSies więc przyjąłem ją za właściwą  :(

« 6 Kwi 2014, 21:22 »
Suma podjazdów jest solidnie zawyżona - zresztą widać, że wysokość w gps mocno pływała, masz pełno ząbków na podjazdach, które nie mają żadnych strat wysokości.

Miałeś rację wgrałem ślad do Bikemap i profil wysokości zmniejszył się do 1630m, co bardziej odpowiada rzeczywistości  :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 8 Kwi 2014, 13:13 »
Ciekawe czy się minęliśmy w sobotę, bo też się kręciłem po okolicy...
http://waxmund.bikestats.pl/1120173,Szczyrkowskie-podjazdy.html

Podjazdy, co do wysokości, to na pewno jest nie tak?
Zsumowałem różnice wysokości (z trasy na mojej wycieczce) z dołów i szczytów podjazdów, i wyszło mi praktycznie tyle samo, ile wyliczył GPSies. Może na profilu pokazuje ząbki, ale ich nie liczy...?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 9 Kwi 2014, 23:25 »
Panowie chylę czoła, wielki szacun  :)
Sytuacja sumy wzniesień przejechanej trasy nie dała mi spokoju i dziś jeszcze raz pobrałem ślad, tyle, że tym razem z GPSa Garmin eTrex Vista. Tutaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej niż ta, z zegarka Garmin Forerunner 305. Wykres jest gładki, bez schodków, które zakłamują odczyt.

Tym razem sumy pokonanych wzniesień są bardzo podobne w różnych programach i bardziej realne.
GPSies pokazał 1716m
Ride With GPS 1724m
a sam Garmin Vista 1624m

Szczegóły i porównanie map i wykresów wstawiłem na BS
http://bodziowaty.bikestats.pl/1119435,Bielsko-Biala-Przelecz-Salmopolska-Wisla-Czarne-Bielsko-Biala.html

Ciekawe czy się minęliśmy w sobotę, bo też się kręciłem po okolicy...
http://waxmund.bikestats.pl/1120173,Szczyrkowskie-podjazdy.html

Pierwszy raz na Białym Krzyżu byłem o godzinie 13.20, a jak wracałem to byłem o 16.00, jechałem w żółtej kamizelce. Nie wykluczone, że przejechaliśmy obok siebie, jaki ten świat mały  :D

Tagi: beskidy śląskie 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum