Autor Wątek: Parodniówka, ale na lekko, czyli spanie bez noclegów ;)  (Przeczytany 1980 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
ja tam zawsze piję kawę prosto z menażki :D
Pijesz kawę czy napój kawopodobny? :P Jeśli kawę, to fusy cedzisz zębami? ;)

Jednak gdybyś w miejsce Ortlieba miał ok. 38 cm dł. i ileś cm średnicy worka nieprzemokliwego, znaczną część klamotów transportowanych w podsiodle grzecznie i smacznie wiózłbyś właśnie w nim. Znacząco byś uzyskał zwiększenie volumena litrów pojemności.
Pewnie byłoby to bardziej korzystne w jednostce pojemność/waga. Za to Ortlieb daje szybki dostęp do aparatu, jedzenia, narzędzi, pieniędzy itp.. Coś za coś.

Zdania od 'a ograniczenie...'  nie rozumiem. Co masz na myśli?
Nie chodziło mi o rozkładanie masy lecz o zapewnienie przestrzeni dla celu transportu przedmiotów.
Poprzez bikepacking trudno uzyskać 40 litrów, które oferują sakwy Ortlieba (a przy mniejszym rolowaniu jeszcze więcej). Jeżdżąc z podsiodłówką trudno spakować melona znalezionego na drodze lub butelkę 5l. Główną (nie jedyną) zaletą bikepackingu jest lepsze wyważenie roweru. Pozbywając się bagażnika trzeba stworzyć inny system nośny - klamry, taśmy, usztywnienia - wszystko waży, więc zysk wagowy nie jest aż taki wielki jak można by się spodziewać.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
ja tam zawsze piję kawę prosto z menażki

Cienias... Twardziele piją prosto z patelni. :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Jeśli kawę, to fusy cedzisz zębami?
Oczywiście, tylko taką uznaję :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
mors, może dobrym rozwiązaniem byłby dla ciebie hamak? Jest bardzo wygodny, zawsze można znaleźć miejsce do przymocowania go. Hamak jest sto razy lżejszy i szybszy w rozstawianiu od namiotu, ma doskonałe właściwości maskujące przed np lokalesami, a daje ci niezależność i minimalizuje frustrację, związaną z tym, że wiat jest niewiele i tak naprawdę trudno ustalić ciekawą trasę pod tym kątem. My w wersji pięciogwiazdkowej używamy hamaka z tarpem przeciwko deszczowi oraz matą termiczna izolująca od ziemi, ale skoro nie masz problemu z temperaturą to samo 'body' powinno być ok.

http://www.ddhammocks.com/product/dd_jungle_hammock

Swoją drogą może fajnie byłoby założyć wątek na forum, w którym zebralibyśmy sobie informacje o takich turystycznych wiatach?
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Pijesz kawę czy napój kawopodobny?  Jeśli kawę, to fusy cedzisz zębami?
Kawopodobny to kawa rozpuszczalna?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Kawopodobny to kawa rozpuszczalna?
Tak ;)

mors, może dobrym rozwiązaniem byłby dla ciebie hamak? Jest bardzo wygodny, zawsze można znaleźć miejsce do przymocowania go. Hamak jest sto razy lżejszy i szybszy w rozstawianiu od namiotu, ma doskonałe właściwości maskujące przed np lokalesami, a daje ci niezależność i minimalizuje frustrację, związaną z tym, że wiat jest niewiele i tak naprawdę trudno ustalić ciekawą trasę pod tym kątem. My w wersji pięciogwiazdkowej używamy hamaka z tarpem przeciwko deszczowi oraz matą termiczna izolująca od ziemi, ale skoro nie masz problemu z temperaturą to samo 'body' powinno być ok.
Trochę o hamakach też już pisałem. Z miejscówkami bywa różnie, w Polsce jeszcze nie używałem, na Słowacji miejscówki były, na Węgrzech i Serbii trzeba było więcej szczęścia/czasu żeby znaleźć odpowiednie drzewa w odpowiednim miejscu. W naszym kraju z drzewami nie powinno być żadnego problemu.

Bez wykosztowania się na izolację będzie zimno. Niektórzy co prawda twierdzą, że da się spać bez niej (w syntetyku), ja jednak nie jestem w stanie (śpiwór 200g puchu). Możliwe, że syntetyk w przeciwieństwie do puchu cokolwiek izoluje stąd różnica. Do izolacji nadaje się dużo lepiej kołdra puchowa 3/4 + alumata pod stopy - w razie czego można wykorzystać ją też naziemnie.

Hamak wagowo wypada podobnie jak lekki namiot, jednak komfort jest dużo wyższy.

http://www.ddhammocks.com/product/dd_jungle_hammock
Nie polecam kupowania gotowych hamaków, są ciężkie, drogie i krótkie.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwi 2014, 12:39 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Hamak wagowo wypada podobnie jak lekki namiot, jednak komfort jest dużo wyższy.

Wyższy komfort w hamaku? :o
Mam hamak na podwórku i z doświadczenia wiem, że śpi się w nim fajnie, ale z pewnością gorzej niż w namiocie. Być może moje odczucie spowodowane jest tym, że lubię spać na twardym.

Cytat: hindiana w Dzisiaj o 08:59

Swoją drogą może fajnie byłoby założyć wątek na forum, w którym zebralibyśmy sobie informacje o takich turystycznych wiatach?

Jest już jeden dosyć podobny:
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=5727.0

Hindianie chodziło o wiaty więc bardziej podobny jest ten
www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=4206.0
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Wyższy komfort w hamaku? :o
Mam hamak na podwórku i z doświadczenia wiem, że śpi się w nim fajnie, ale z pewnością gorzej niż w namiocie. Być może moje odczucie spowodowane jest tym, że lubię spać na twardym.
Myślę, że bardziej kwestia hamaka. Zwykłe są krótkie, wąskie i końce hamaka są inaczej zrobione, co ma bardzo duży wpływ na układanie się materiału.

Hindianie chodziło o wiaty więc bardziej podobny jest ten
www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=4206.0
Tak to jest jak się nie czyta co ktoś pisze :icon_redface:

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Myślę, że bardziej kwestia hamaka. Zwykłe są krótkie, wąskie i końce hamaka są inaczej zrobione, co ma bardzo duży wpływ na układanie się materiału.

Mam hamak 2-osobowy. Z bawełny. Mniej więcej taki

Tak więc na brak miejsca nie mogę narzekać :)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Mam hamak 2-osobowy. Z bawełny. Mniej więcej taki

Tak więc na brak miejsca nie mogę narzekać :)
Mój jednoosobowy ma taką samą szerokość i jest o połowę dłuższy.

Wydaje Ci się, w porównaniu do lekkich namiotów waży jedynie minimalnie lżej (a czasem i dużo więcej, jak ten Twój model, który jest 2 razy cięższy od lekkiego namiotu), a czas rozkładania jest podobny.
Rozkładanie samego hamaka polega na założeniu dwóch taśm na drzewach, zahaczeniu hamaka i naciągnięciu pętli - teoretycznie minuta-dwie. Do tego ewentualnie tarp. Myślę, że może być dużo szybciej, ale niedoświadczonej (a nie jest to całkiem proste!) osobie na rozłożenie tego wyjdzie dłużej niż rozkładanie namiotu.

A do spania dla większości osób będzie mniej wygodny, z jakiegoś powodu w domach śpimy na łóżkach, nie na kojach, twarda i równa powierzchnia jest dla przeciętnego człowieka najwygodniejsza do snu.
Trochę jakby powiedzieć, że w turystyce wygodniejsza jest prosta kierownica od baranka, bo więcej osób używa.

Offline Kobieta hindiana

Nie polecam kupowania gotowych hamaków, są ciężkie, drogie i krótkie.

Robisz hamak własnoręcznie? Chętnie poczytam i zrobię z harcerzami, podaj więcej szczegółów.
Dyskutować na temat komfortu spania w hamaku oczywiście można, ale tak naprawdę nie ma sensu porównywać tego do spania w domu na łóżku bo hamak to spanie outdoorowe, inna motywacja do spędzania w nim nocy niż rutynowe regenerowanie się w pracującym tygodniu. Co innego namiot. Dla mnie osobiście nie ma takiego hamaka, który równałby się z namiotem. I nie chodzi nawet o twarde podłoże, ale trochę więcej przestrzeni (w hamaku zawsze muszę rozwiązać głupi z pozoru problem gdzie położyć na noc okulary, jak zawieruszę gdzieś etui - a to norma - to już mam katastrofę...), możliwość włożenia do środka plecaka czy sakw, wstawienia butów tak żeby nie zmokły itp itp.
Oprócz hamaka, który rzeczywiście może być kłopotliwy, jeśli nie znajdziemy rosnących w racjonalnej odległości drzew, robimy z harcerzami 'beevy'. Nie próbowałam nigdy na wyjeździe rowerowym, ale to nie ma większego znaczenia. Do zrobienia 'beevy' potrzebny jest tylko sznurek, tarp żeby nam nie padało na głowę i karimata. W warunkach biwakowych używamy młotka, ale oczywiście nie jest wielkim problemem naciąg sznurków bez ciężkiego sprzętu. Tarp używany jako 'sufit' ma dziesiątki różnych zastosowań, dla mnie to jedna z podstawowych rzeczy w szopie.

Hamak, który podałam w linku jest przypadkowy i miał służyć zobrazowaniu tematu - trochę jak w kawale, kiedy kobieta mówi do męża, żeby kupił 'ze trzy pomidory' i on kupuje dokładnie trzy pomidory  ;D

P.S. Na zdjeciu grupowym ja to ta druga od lewej, w za duzej kurtce męża, bo jestem takim doskonałym outdoorowcem, że na 3 dni pod namiotem wybrałam się ostatnio bez kurtki...
« Ostatnia zmiana: 12 Kwi 2014, 13:58 hindiana »
www.plscout.com

Offline Kobieta hindiana

Co do wiat natomiast to uważam, że moglibyśmy spróbować stworzyć forumową listę europejskich wiat. Chętnie podzielę sie wiedza na temat Irlandii, tu na przykład cuda w górach Wicklow, pięknych zarówno na rower, jak i wędrówki piesze.
I relacja z ich zdobywania w warunkach zimowych (w Irlandii też czasem naprawdę pada snieg!):
http://87dpg.plscout.com/145/items/szlakiem-wicklow-way.html
www.plscout.com

Robisz hamak własnoręcznie? Chętnie poczytam i zrobię z harcerzami, podaj więcej szczegółów.
Jest z tym kupa roboty, byłby to opis na kilka stron. W skrócie mogę napisać z czego się składa (do poszczególnych elementów łatwo można znaleźć dobre instrukcje obrazkowe).

Hamak: obszyty materiał nylon-ripstop potraktowany farbką do stylonu (był biały). Zawiązany w stylu gathered-ends, posiada ridgeline do podwieszania moskitiery.

Zawieszenie: whoopie slings + taśma kaletnicza z tooglami.

Tarpy: asym i hex cat cut. Miałem niepowlekany materiał, więc zrobiłem z niego silnylon (benzyna ekstrakcyjna + silikon 100%). Regulacja przez przesuwanie węzłów (chyba tatrzański podwójny (nie znam się)).

Underquilt - długość 3/4, skopiowane wymiary chyba od jakiegoś Yeti. Dałem 200g puchu. Na ridgeline hamaka zamocowałem oczka (takie z kluczy), przez nie poprowadzone są gumy.

Bugsock - zrobiony z moskitiery okiennej (takiej samej jak sprzedają w Lidlu).

I nie chodzi nawet o twarde podłoże, ale trochę więcej przestrzeni (w hamaku zawsze muszę rozwiązać głupi z pozoru problem gdzie położyć na noc okulary, jak zawieruszę gdzieś etui - a to norma - to już mam katastrofę...)
Wystarczy zrobić kieszonkę boczną (bywa we wielu sklepowych hamakach) lub podwieszaną na ridgeline.

, możliwość włożenia do środka plecaka czy sakw, wstawienia butów tak żeby nie zmokły itp itp.
To może załatwić większy tarp, lub nawet położenie pod hamakiem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum