Autor Wątek: Jaki aparat?  (Przeczytany 114956 razy)

Offline Dynuel

• Miasto: Zgierz, York UK
  • Na forum od: 21.12.2008
Jaki aparat?
« 22 Sie 2009, 17:04 »
Cytat: "Michał Wolff"
Dynuel napisał/a:
D70s ani D90 nie jest aparatem z "wyżsej półki"
Oczywiście, że jest - nie rozmawiamy tu o sprzęcie dla zagranicznych zawodowców za 25tys zł. W polskich warunkach takich aparatów używa niejeden zawodowy fotograf, sam widziałem jak robiłem sobie zdjęcia do dokumentów.

Ok jest z "wyższej półki", wyższej od najniższej (d60 d5000), tyle... i chyba przesadzasz troche z tymi polskimi warunkami, albo mowisz o sobie bądż o rowerzystach którzy nie zajmują się fotografią tylko chcą mieć coś do dokumentowania wyprawy...

A jeżeli profesjonalny/zawodowy fotograf uzywa D90 to musi być bardzo słaby w swojej profesji....

Poczytaj fora fotograficzne i dowiesz sie ze polskie warunki są jednak duzo lepsze...

Choć kazdy od czegoś musi zacząć i swietne zdjęcia mozna zrobić nawet najprostrzym kompaktem bo to nie sprzet jest najwazniejszy...

A wracając do tematu nie widze zadnego sensu stwierdzania czegoś takiego ze kazdy aparat ustawi ekspozycje lepiej niz człowiek, ludzie nie mają swiatłomierzy w oczach... to tak samo jakby stwierdzać ze kazdy zegarek odmierzy czy ustali czas lepiej niz człowiek... co to za filozofia?

Offline Svolken

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 14.03.2009
Jaki aparat?
« 22 Sie 2009, 17:29 »
To od dzisiaj już wiem, że zawodowy fotograf, to ten co robi zdjęcia do dokumentów :D

Offline Svolken

Jaki aparat?
« 22 Sie 2009, 19:25 »
Wystzarczy, że obejrzę parę razy wiadomości, zobaczę polityków w sejmie, gwiazdy na estradzie, sportowców na arenie - i fotografów to dokumentujących. Niewielu tam jest takich ze sprzętem za 25tys

Owszem, wielu.

Pomyśl również kilka razy nad tym co przeczytasz w słowniku. Poza tym, już gdzieś pisałeś, że fotografia Cię nie interesuje poza faktem dokumentowania miejsc swoich rowerowych wyjazdów, więc po co się napinasz?

Offline boskimm

• Miasto: Godzięcin
  • Na forum od: 03.06.2009
    • http://www.marcin-wloczega.blogspot.com
Jaki aparat?
« 22 Sie 2009, 21:24 »
Cytat: "dudi_"
widzę nie robisz w kwadracie tylko w 6x9 :) jaki to negatyw? bo kolorki bardzo retro wyszły:D

ta mamuśka to kwadrat, a zdjęcie to wycinek negatywu-dlatego prostokąt, zdjęcie zrobione na Rollei Retro 100-ale ten efekt to zasługa papieru i wywoływacza litowego Rollei Vintage,
 jak wywołam więcej to poskanuje i powieszę gdzieś to link podeśle. a najlepiej to się ogląda przewracając karty albumu, albo w ramce na ścianie...

panowie nie spinajcie się tak bardzo:) może się umówimy na jakiś wspólny plener i pochwalimy się naszymi szpanerskimi fociakami i popstrykamy, zamiast kłucić się o definićje 'zawodowy fotograf' czy tez twierdzenie że zdjęcia pana X są lepsze od zdjęć pana Y bo ten pierwszy używa droższego aparaty. znam fotografów którzy mają sprzęt za 500pln i od wielu lat żyją z fotografii!!! a jeśli ja sprzedałem kilka swoich prac to kim jestem??? a pstrykałem na Agfa billa rekord z 1924r wartość około 100pln.
nic nie muszę, mogę wszystko

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline Dynuel

Jaki aparat?
« 22 Sie 2009, 22:01 »
A dobry fotograf da sobie radę i ze sprzętem dużo tańszym,

jak byś uważnie czytał to akurat juz wcześniej pisałem, dobre zdjęcia mozna zrobić nawet tanim kompaktem, nie tylko technika decyduje o jakości zdjęcia. to Ty sam ciągle piszesz o aparatach za 24 tysiące! nikt w tym temacie nie pisał ze wartość zdjęć zależy od aparatu, jakość troche ale to tylko ze względu na iso, rozdzielczość, wygode pracy itp itd...
Nie muszę czytać żadnych forów, gdzie w większości piszą maniacy sprzętowi

jakbyś sam nie był maniakiem sprzętowym, prawda?
Dynuel napisał/a:
A wracając do tematu nie widze zadnego sensu stwierdzania czegoś takiego ze kazdy aparat ustawi ekspozycje lepiej niz człowiek

Zwyczajnie przekręciłeś wypowiedź Tomzoo bo on wcale tak nie napisał, a jedynie to że w wielu przypadkach tak jest - co jest świętą prawdą.

chyba znowu nie dokładnie czytasz forum i po prostu udzielasz impulsywnych odpowiedzi albo ja po prostu nie potrafie czytać ze zrozumieniem... bo tomzoo wyraźnie napisał:
Co do techniki wykonywania zdjęć, to każdy aparat obecnie ustawia lepiej ekspozycję i ostrość od człowieka

z czym akurat się całkowicie zgadzam, jak cały czas podkreślam mi chodzi o to by nie przesadzać i zdawać sobie sprawe z tego ze to człowiek ma mieć kontrole nad maszyną nie odwrotnie i głupio kierować się tym co mowi aparat, choć Ty Michale tak zapewne robisz, kupiłeś sobie aparat z "wyższej półki", ustawiasz na auto i mozesz mieć po prostu nadzieje ze będziasz miał farta i:
któreś na pewno będzie OK.

po prostu śmiech na sali! pokazujesz swoj profesjonalizm w temacie. a jezeli piszesz ze jesteś amatorem to po co się mądrzysz?
Cytat: "Svolken"
Poza tym, już gdzieś pisałeś, że fotografia Cię nie interesuje poza faktem dokumentowania miejsc swoich rowerowych wyjazdów, więc po co się napinasz?

Tu sie całkowicie zgadzam! Rozumiem w dziedzinie podrozy i rowerow coś osiągnołeś i masz duzo wartościowych rzeczy do powiedzenia, ale nie musisz sie tak mądrzyc w kazdej dziedzinie! nie wiem jak innych ale mnie to juz strasznie męczy i odpycha od tego forum... a zwłaszcza ze osobiście nie da sie tego rozwiązać, bo jak piszesz to nic osobistego, i mam tylko nadzieje ze to pomyłka bo nie mozesz mieć takiego podejścia do wszystkich i wszystkiego...

Offline Dynuel

Jaki aparat?
« 22 Sie 2009, 22:32 »
bo ani Twoich ani zdjęć Dynuela to ja z wyprawy ani jednego nie widziałem

ja zapraszam do swoich galerii:

http://szulczewski.net/
http://dynuel.deviantart.com/gallery/

Offline Svolken

Jaki aparat?
« 22 Sie 2009, 22:48 »
Ciekawe, że brak zycia wyprawowego w filmie Duszaków absolutnie Ci nie przeszkadzał. A co do reszty to Dynuel już Ci napisał, po prostu mało widziałeś i nie widzisz różnic, bo za chiny ludowe nie uwierzę, że rozróżniasz w krótkich migawkach tv, jakim sprzętem robią zdjęcia fotoreporterzy :)
Skoro Dynuel podał swoje, to ja też się wychylę....trudno...
http://www.altphotos.com/Gallery.aspx?browseby=search&search=Svolken

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Jaki aparat?
« 23 Sie 2009, 00:07 »
Oj widzę że mój post narobił trochę zamieszania i temat zszedł na manowce ;) hehe
Koledzy - rzeczywiście nie ma się co napinać odnośnie tematyki aparatów. Każdy używa takiego sprzętu na wyjazdach jaki lubi/jaki preferuje wagowo i objętościowo lub na jaki go stać lub i nie stać (takich też znam ;) )
Dywagowanie na temat wyższości jednego systemu nad drugim rzeczywiście chyba należy pozostawić dla forów do tego stworzonych - gdzie siedzą ludzie piszący więcej niż robiący zdjęć (poza zdjęciami tablicy testowej ;) ) Ja zdjęcia z moich wypraw, które są na picasie robiłem kitowym obiektywem Nikkora 18-55, który ogólnie nie ma najlepszych opinii, a zdjęcia bardzo mi się podobają. I nie siedzę za dużo wpatrzony w narożniki przy powiększeniu 100% przed monitorem, bo w fotografii wg mnie nie o to chodzi ;)
Wakacje się jeszcze nie skończyły, proponuję więc wskoczyć jeszcze na rower i w plener w bliższą lub dalszą okolicę.
Mam jeszcze jedno pytanie - w jakim stopniu "poprawiacie" swoje zdjęcia w trakcie obróbki komputerowej? Ja jako osoba mało się na tym znająca/nie mająca czasu na to - jedynie delikatnie podkręcam kontrast, ew. plus nasycenie. Wtedy zdjęcia na odbitkach lepiej się prezentują - są bardziej soczyste i żywe.

Do Dynuela - mała uwaga merytoryczna: do tego zdjęcia w opisie wg mnie powinno być zamiast mews sea gulls, lub po prostu gulls ;) Chwilę myślałem o co chodzi i wymyśliłem ;)
Pozdrawiam

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Svolken

Jaki aparat?
« 23 Sie 2009, 06:07 »
Cytat: "tomzoo"
Mam jeszcze jedno pytanie - w jakim stopniu "poprawiacie" swoje zdjęcia w trakcie obróbki komputerowej? Ja jako osoba mało się na tym znająca/nie mająca czasu na to - jedynie delikatnie podkręcam kontrast, ew. plus nasycenie. Wtedy zdjęcia na odbitkach lepiej się prezentują - są bardziej soczyste i żywe.

Wszystko zależy od upodobania, umiejętności, potrzeb lub braku potrzeb, stylu, charakteru, błędów itd. Niektóre zdjęcia ledwo musnę krzywymi, inne trochę bardziej, a jeszcze inne znacznie. Tak było, jest i będzie, bo zmieniła się tylko ciemnia, z chemicznej na cyfrową, a cała reszta pozostała :)

Offline Svolken

Jaki aparat?
« 23 Sie 2009, 07:48 »
Chyba wolę gadać ze ścianą :D

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Jaki aparat?
« 23 Sie 2009, 08:00 »
a Wy mi na to wrzucacie zdjęcia - ale nie z wypraw  Byliście w ogóle na jakiejś?  

Tak więc trochę ostrożniej z krytykowaniem podejścia innych do fotografowania i stosowania różnych trybów, bo zrobić taką ilość dobrych zdjęć z wjazdu jak Tomzoo - nie jest łatwo

A może tak trochę ostrożniej z krytykowaniem i wyśmiewaniem innych? Nie każdy jest takim hardkorem jak Ty i nie każdy musi robić ogromne trasy z nieziemskim dziennym kilometrażem.

Co do wspomnianych zdjęć z Norwegii - mi się podobają, ale widzę w nich żadnej mega rewelacji, żeby tak się podniecać. Może to efekt tego, że podnieca mnie inny typ zdjęć, a te wyprawowe to dla mnie po prostu widoczki ;)

Ja na wyprawach raczej zdjęć nie robię, bo robi je przede wszystkim Ania, a ja, pewnie znów z racji innych preferencji fotograficznych, nigdy jakoś nie miałem zamiłowania do cykania widoczków ;)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Jaki aparat?
« 23 Sie 2009, 08:13 »
Cytat: "boskimm"
Cytat: "dudi_"
widzę nie robisz w kwadracie tylko w 6x9 :) jaki to negatyw? bo kolorki bardzo retro wyszły:D

ta mamuśka to kwadrat, a zdjęcie to wycinek negatywu-dlatego prostokąt, zdjęcie zrobione na Rollei Retro 100-ale ten efekt to zasługa papieru i wywoływacza litowego Rollei Vintage,
 jak wywołam więcej to poskanuje i powieszę gdzieś to link podeśle. a najlepiej to się ogląda przewracając karty albumu, albo w ramce na ścianie...

panowie nie spinajcie się tak bardzo:) może się umówimy na jakiś wspólny plener i pochwalimy się naszymi szpanerskimi fociakami i popstrykamy, zamiast kłucić się o definićje 'zawodowy fotograf' czy tez twierdzenie że zdjęcia pana X są lepsze od zdjęć pana Y bo ten pierwszy używa droższego aparaty. znam fotografów którzy mają sprzęt za 500pln i od wielu lat żyją z fotografii!!! a jeśli ja sprzedałem kilka swoich prac to kim jestem??? a pstrykałem na Agfa billa rekord z 1924r wartość około 100pln.

chętnie zobaczę więcej, już w kwadracie :) efekt połączenia papieru i wywoływacza wyśmienity, chociaż w normalnych warunkach też pewnie fajnie wygląda, po prostu bardzo dobry kadr, a to jest (dla mnie) ważniejsze niż cała techniczna reszta ;) Ale rolki za 100zł bym nie kupił :P jak będziesz miał więcej wywołane koniecznie podlinkuj!

Edit: Niech któryś z modów połączy oba posty, liczyłem na automat ale się przeliczyłem ;)

Offline Dynuel

Jaki aparat?
« 23 Sie 2009, 09:15 »
usuniety

Offline Dynuel

Jaki aparat?
« 23 Sie 2009, 11:01 »
usuniety

Offline boskimm

• Miasto: Godzięcin
  • Na forum od: 03.06.2009
    • http://www.marcin-wloczega.blogspot.com
Jaki aparat?
« 23 Sie 2009, 11:42 »
Cytat: "Dynuel"
Ja sie poddaje, prosze moderatora o usunięcie moich postów albo najlepiej całej dyskusji... czy jakkolwiek mozna to nazwac... po prostu masakra... a z tym forum na razie dam sobie spokoj...

Przenieś się na fora fotograficzne - tam Cię zrozumieją, bo tam się w 90% o sprzęcie gada, a w tym jak widze jesteś dobry...

panie Michale, jak to ktoś wcześniej napisał 'pogrążasz się' jestem zalogowany na kilku forach fotograficznych np: korex, aparaty tradycyjne... nie wiem na jakich forach Ty jesteś ale u nas głównym tematem nie jest sprzęt!!! może zalogłeś się na jakimś syfromaniacznym portalu  gdzie ludziska jarają się ile to ich syfraki maja bajerów a nawet połowy nie potrafią wykorzystać.
nic nie muszę, mogę wszystko

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum