Dynuel napisał/a:D70s ani D90 nie jest aparatem z "wyżsej półki"Oczywiście, że jest - nie rozmawiamy tu o sprzęcie dla zagranicznych zawodowców za 25tys zł. W polskich warunkach takich aparatów używa niejeden zawodowy fotograf, sam widziałem jak robiłem sobie zdjęcia do dokumentów.
Wystzarczy, że obejrzę parę razy wiadomości, zobaczę polityków w sejmie, gwiazdy na estradzie, sportowców na arenie - i fotografów to dokumentujących. Niewielu tam jest takich ze sprzętem za 25tys
widzę nie robisz w kwadracie tylko w 6x9 jaki to negatyw? bo kolorki bardzo retro wyszły:D
A dobry fotograf da sobie radę i ze sprzętem dużo tańszym,
Nie muszę czytać żadnych forów, gdzie w większości piszą maniacy sprzętowi
CytujDynuel napisał/a:A wracając do tematu nie widze zadnego sensu stwierdzania czegoś takiego ze kazdy aparat ustawi ekspozycje lepiej niz człowiekZwyczajnie przekręciłeś wypowiedź Tomzoo bo on wcale tak nie napisał, a jedynie to że w wielu przypadkach tak jest - co jest świętą prawdą.
Dynuel napisał/a:A wracając do tematu nie widze zadnego sensu stwierdzania czegoś takiego ze kazdy aparat ustawi ekspozycje lepiej niz człowiek
Co do techniki wykonywania zdjęć, to każdy aparat obecnie ustawia lepiej ekspozycję i ostrość od człowieka
któreś na pewno będzie OK.
Poza tym, już gdzieś pisałeś, że fotografia Cię nie interesuje poza faktem dokumentowania miejsc swoich rowerowych wyjazdów, więc po co się napinasz?
bo ani Twoich ani zdjęć Dynuela to ja z wyprawy ani jednego nie widziałem
Mam jeszcze jedno pytanie - w jakim stopniu "poprawiacie" swoje zdjęcia w trakcie obróbki komputerowej? Ja jako osoba mało się na tym znająca/nie mająca czasu na to - jedynie delikatnie podkręcam kontrast, ew. plus nasycenie. Wtedy zdjęcia na odbitkach lepiej się prezentują - są bardziej soczyste i żywe.
a Wy mi na to wrzucacie zdjęcia - ale nie z wypraw Byliście w ogóle na jakiejś? Tak więc trochę ostrożniej z krytykowaniem podejścia innych do fotografowania i stosowania różnych trybów, bo zrobić taką ilość dobrych zdjęć z wjazdu jak Tomzoo - nie jest łatwo
Cytat: "dudi_"widzę nie robisz w kwadracie tylko w 6x9 jaki to negatyw? bo kolorki bardzo retro wyszły:D ta mamuśka to kwadrat, a zdjęcie to wycinek negatywu-dlatego prostokąt, zdjęcie zrobione na Rollei Retro 100-ale ten efekt to zasługa papieru i wywoływacza litowego Rollei Vintage, jak wywołam więcej to poskanuje i powieszę gdzieś to link podeśle. a najlepiej to się ogląda przewracając karty albumu, albo w ramce na ścianie... panowie nie spinajcie się tak bardzo:) może się umówimy na jakiś wspólny plener i pochwalimy się naszymi szpanerskimi fociakami i popstrykamy, zamiast kłucić się o definićje 'zawodowy fotograf' czy tez twierdzenie że zdjęcia pana X są lepsze od zdjęć pana Y bo ten pierwszy używa droższego aparaty. znam fotografów którzy mają sprzęt za 500pln i od wielu lat żyją z fotografii!!! a jeśli ja sprzedałem kilka swoich prac to kim jestem??? a pstrykałem na Agfa billa rekord z 1924r wartość około 100pln.
Cytat: "Dynuel"Ja sie poddaje, prosze moderatora o usunięcie moich postów albo najlepiej całej dyskusji... czy jakkolwiek mozna to nazwac... po prostu masakra... a z tym forum na razie dam sobie spokoj...Przenieś się na fora fotograficzne - tam Cię zrozumieją, bo tam się w 90% o sprzęcie gada, a w tym jak widze jesteś dobry...
Ja sie poddaje, prosze moderatora o usunięcie moich postów albo najlepiej całej dyskusji... czy jakkolwiek mozna to nazwac... po prostu masakra... a z tym forum na razie dam sobie spokoj...