Autor Wątek: Jaki aparat?  (Przeczytany 114951 razy)

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Jaki aparat?
« 9 Maj 2009, 23:22 »
Jako użytkownik SX10 IS (od pół roku) zdecydowanie polecam ten sprzęt osobom, które nie planują wejścia na poziom lustrzanki. Miałem szczęście kupić go niedługo po premierze,a  przed skokiem kursu dolara i dałem za niego niewiele ponad 1000 zł. Oczywiście wielką zaletą jest zoom optyczny 20x, czyli odpowiednik obiektywu 560 mm. To akurat było dla mnie najważniejsze. Pomimo sporej wagi i wymiarów to dla mnie świetny aparat na wyprawy.

Offline Dynuel

• Miasto: Zgierz, York UK
  • Na forum od: 21.12.2008
Jaki aparat?
« 9 Maj 2009, 23:51 »
a nie myśleliście o jego bracie Canon PowerShot SX1 IS, no niestety z półtora raza droższy, a tak w ogole, to za te pieniądze nie dało by się wejść już na jakieś niższej klasy lustrzanki? no i czy warto oczywiście

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Jaki aparat?
« 10 Maj 2009, 00:13 »
nieee, SX1 jest znacznie droższy - ma matrycę CMOS, nagrywa filmy HD i ma ciut większy LCD, poza tym czytałem że pomimo gorszej matrycy sx10 robi minimalnie lepsze zdjęcia :P
nawet na dpreview w podsumowaniu odradzano go ze względu na niewielkie różnice w jakości, a duże w cenie w stosunku to mniejszego brat. Jedyne co może sprawić ze mógłby Cie zainteresować - to pilocik na podczerwień - przydatna rzecz, ale ja nie mam chęci i pieniędzy żeby płacic o 500 zł więcej niż za sx10.
 Co do lustrzanek - to musisz zdecydować na czym Ci główne zależy - jeśli na jakości zdjęć - bierz lustrzankę! jeśli na możliwościach to zdecydowanie kompakcik. D-SLRy aby miały możliwości kompaktu wymagałyby kilku obiektywów, a to oznacza znaaaacznie większe koszta, no i nie ma lustrzanek na AA - jedynie kilka Pentaxów (aparaty z jajami). Taki sx10 ma w korpusie i zdjęcia makro z 1cm i ogroooomny zooom. Ale tu już musisz sam zdecydować - bo potem czekałby Cie kolejny ból głowy - wybór systemu :P Rozważ tę opcję bo zdjęcia robisz bardzo ładne :)

Offline Kobieta anja

• Miasto: Żory / Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2009
    • http://picasaweb.google.pl/ania.jaskulska
Jaki aparat?
« 10 Maj 2009, 00:17 »
Już za jakieś 1,5 tys pln [albo i mniej] można kupić całkiem dobrą, używaną lustrzankę.
Ja na większość wypraw zabieram lustrzankę canona 400d [kupiłam za niecałe 2 tys. z kitem, ale dokupiłam sobie obiektyw 20-35mm]

Offline Mężczyzna Robert

Jaki aparat?
« 10 Maj 2009, 00:20 »
za 1,7 tys można kupić całkiem dobrą NOWĄ lustrzankę - Nikona D60 z kitowym 18-55mm

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Jaki aparat?
« 10 Maj 2009, 00:42 »
Nikon D50, D70s i ostatnio D80 ... szykuje się D700
obiektywy: 15-30, 18-200, 18-135, 50, 150-300, szykuje się makro 135

(kiedyś były: Pentax Mz5, Minolta X300, Canon T90, Bronika, Graflex, Kiev 6x6, Minolta Dimage 7 i A1, Smiena a nawet puszka po Pepsi)

baterie - 4 litowe do D50 i D70s
oraz 1 do D80 (bo aparat jest pożyczony)

jedna litowa to przy tych słabszych aparatach jakieś 2000-2500 zdjęć (optymalne warunki) i nigdy "nie zabrakło mi prądu" .. nawet gdy szedłem dookoła Annapurny i w nocy były przymrozki.
przy D80 bateria jest ponoć lepsza ale jeszcze go na tyle nie używałem żeby coś określić

napisałem że nie będę się wypowiadłą bo pisaliście o kompaktach a ja się na nich nie znam ani ich do końca nie toleruję .. nie żebym był snobem tylko kompakt to rządzi mną a nie ja nim więc "odpada" .. używam w pracy do prostych rzeczy jakiś Panasoników i są ok.

z wymienionych w tym topiku polecam Canona 400D

pozdr
… why so serious ?

Offline blindbob

• Miasto: krakow
  • Na forum od: 03.03.2009
Jaki aparat?
« 10 Maj 2009, 07:33 »
Cytat: "aard"
jak zadziała efekt pamięci i pojemność baterii będzie coraz mniejsza. A później - jak za kilka lat będziesz chciał kupić nowe akumulatory (bo stare będą już kompletnie do niczego), a okaże się, że zmienił się standard, oryginalnych już takich nie robią, a podróby są do niczego.

fakt efekt pamieci jest lecz raczej w nieorginalnych aku - takich za 30 zl

standardy sie tak szybko nie zmieniaja, zawsze sa na rynku aku - poczawszy od 300d do 40d aku to samo  da sie uzywac,juz kilka ladnych lat...

[ Dodano: Nie 10 Maj, 2009 ]
Cytat: "vagabond"
za 1,7 tys można kupić całkiem dobrą NOWĄ lustrzankę - Nikona D60 z kitowym 18-55mm

to fakt do 2 tys pln mozna kupic ladna lustrzanke - NOWĄ, jednak ja radze dokupic od razu do nawej lustrzakki drugi obiektyw, na wyprawy najlepszy jakis szeroki zoom canona ze stabilizacja obrazu

albo 2 stałoogniskowe obiektywy np 20mm i 80 mm, lecz to tylko dla wybranych :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Jaki aparat?
« 10 Maj 2009, 09:15 »
ja używam (jeszcze nie posiadam :D) Sony Alfa 100. Zakup nie był z mojej kieszeni, więc czy za te pieniądze można było kupić coś lepszego się nie wypowiadam - pewnie można było.

http://www.dcmag.co.uk/Sony_Alpha_D_SLR_A100.Ye3x8NBoY7WsLA.html
waży 545g, sprawuje się bardzo dobrze, ale jak na moje potrzeby ma i tak za duzo funkcji ..... i myślę, że Tobie Dynuel aż tyle też nie będzie potrzebne  :mrgreen:

ja zmieniam sobie tylko czas migawki, przesłonę, iso, i doświetlenie..... i podejrzewam że Tobie tez tyle by starczyło :)
cena z tego linka jakaś śmiesznie wygórowana jest. w tym momencie body można kupić nowe za jakieś 1,5k zł a może nawet mniej....  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline azbest

• Miasto: Tarnów
  • Na forum od: 24.03.2007
Jaki aparat?
« 10 Maj 2009, 10:43 »
Cytat: "aard"
Dedykowane akumulatory odradzam. Prędzej czy później będziesz miał z nimi problemy. Prędzej, jak zadziała efekt pamięci i pojemność baterii będzie coraz mniejsza

Efekt pamięci dotyczy raczej baterii starego typu - Ni-MH i Ni-Cd, dlatego należy je rozładowywać do zera. Z nowoczesnymi bateriami Li-ion i Li-Polymer nie ma tego problemu.

Offline tobiasz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.06.2006

Offline Dynuel

Jaki aparat?
« 10 Maj 2009, 13:30 »
jakie szczęście ze miałem dzisiaj okazje pobawić się Nikonem D60, bo juz zacząłem sie napalać na lustrzankę, a znając moją porywczość pewnie bym zaraz jakąś kupił :D

moje wszystkie wątpliwości zostały rozwiane ;DDDD

generalnie powiem tak, mnie laikowi, ktory tak, chce robić ładne fotki z wypraw, ale na pewno nie chce bawić się w to profesjonalnie, lepiej będzie popracować nad techniką, a nie myśleć o głupotach...

uwaga teraz prawie herezje, tym którzy myślą o fotografii powaznie, zalecam nie czytac ! :D

po prostu kupie sobie jakiegos lepszego kompakta podobnych rozmiarów na paluszki, bo uważam ze bawienie sie w lustrzanki czy duze kompakty to jak dla mnie głupota, wozić tego kolca, bawić sie w obiektywy, wydawać mase pieniędzy, zawracać sobie głowe akumulatorkami... tragedia. Ale oczywiście tu trzeba wziąść pod uwagę moje amatorskie podejście ;D

na koniec musze jeszcze sprostować... nie zebym był ślepy i nie widział różnicy, i w ogole komfortu pracy z lustrzanką, ale akurat w obecnym czasie dla mnie inne rzeczy są wazniejsze.

temat uwazam za zamknięty, przepraszam za zamieszanie i dziękuje za pomoc :D

Offline Mężczyzna Robert

Jaki aparat?
« 10 Maj 2009, 13:34 »
ale wybrałeś już aparat, konkretny model?

Offline Kobieta anja

• Miasto: Żory / Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2009
    • http://picasaweb.google.pl/ania.jaskulska
Jaki aparat?
« 10 Maj 2009, 13:50 »
Cytat: "tobiasz"
http://www.allegro.pl/item629215402_btfoto_panasonic_lumix_lx3.html

eee... kompakt za 2 tys?
może i jest fajny, ale to jednak dalej kompakt...

Offline Dynuel

Jaki aparat?
« 10 Maj 2009, 14:09 »
Cytat: "vagabond"
ale wybrałeś już aparat, konkretny model?

tzn. ok temat nie zamknięty, zamknięty odnośnie lustrzanek czy duzych kompaktów, po prostu będę szukał czegoś dosyć małego ;]

jak na przykład to co podał Tobiasz, tylko te paluszki jednak muszą być

Offline Mężczyzna Robert

Jaki aparat?
« 10 Maj 2009, 14:49 »
no to z mniejszych kompaktów może to:
http://www.dpreview.com/reviews/canonsx100is/

jeśli nadal za duży to zobacz inne PowerShot'y - jest tam dużo aparatów zasilanych na AA

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum