Autor Wątek: Jaki aparat?  (Przeczytany 114987 razy)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Odp: Jaki aparat?
« 20 Paź 2011, 23:10 »
Nie wszystkie obiektywy w pełni współpracują - tzn. autofocus konkretnie. Zdaje się, że pomiar światła działa.
Podejrzewam, że jeden z obiektywów w które zainwestowałeś to 14-54. Jeżeli masz wersję nowszą, oznaczoną nr II to nie masz problemu. Wersja starsza nie ostrzy "po kontraście" z micro 4/3.
Jestem w podobnej sytuacji i zdecydowałem kupić w przyszłym roku używkę E-30, bo mam już pasujące baterie z E-510 i kartę pamięci. No i przy dużym obiektywie małe body daje niewielki zysk wagowo/objętościowy.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
« 8 Maj 2015, 23:02 »
Witam :)
chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o takim aparacie ?
Fuji s8600
Może ktoś się już z nim spotkał i może coś powiedzieć o wydajności na akumulatorkach AA, jakości zdjęć,  coś można zwojować takim sprzęcikiem ? :) tak dla laika w tych sprawach :)
Chyba, że jakieś alternatywy dobre możecie polecić :)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 8 Maj 2015, 23:27 »
Miałem poprzednią wersję i po prostu go nie lubiłem.
Ostatnio zakupiłem Ricoh WG-4 i coraz bardziej mi się podoba.

• We are infinite
    • Awesome Nomad
« 8 Maj 2015, 23:44 »
No wygląda pancernie, ale nie mój przedział cenowy ;) preferuje coś około 600 zł.
Coś co ładnie uchwycić może krajobrazy, najlepiej na zasilaniu AA, z różnymi opcjami do zabawy - takie przyuczenie do fotografii powiedzmy.
A coś konkretnego nie podobało się w poprzedniku s8600, czy po prostu i już :) ?

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 9 Maj 2015, 00:14 »
Witam :)
chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o takim aparacie ?
Fuji s8600
Może ktoś się już z nim spotkał i może coś powiedzieć o wydajności na akumulatorkach AA, jakości zdjęć,  coś można zwojować takim sprzęcikiem ? :) tak dla laika w tych sprawach :)
Chyba, że jakieś alternatywy dobre możecie polecić :)

Czerkaw moja kuzynka ma podobnego ultrazooma od Fuji (musiałbym sprawdzić, który model dokładnie), ale jest kiepski. Robi niezbyt ostre i mało nasycone kolorem zdjęcia. Wręcz smutne. Miałem podobny pomysł co ty na aparat:

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=8857.0

tyle, że większy budżet, a ostatecznie jeszcze dopłaciłem i kupiłem lustrzankę w naprawdę super ofercie.

Ale nie o tym.

Jak ktoś pisał w powyższym wątku, a szybko sam do tego doszedłem, tego typu zoom nie będzie ci w ogóle potrzebny. Na początku się pobawisz i tyle. Już nie mówiąc o tym, że nie ustabilizujesz obrazu przy nawet zbliżonym do maxa powiększeniu. A statywu raczej wozić nie będziesz. Poza tym za te pieniądze nie da się raczej zrobić porządnej optyki. Jeżeli o mnie chodzi popatrzyłbym za czymś co ma max kilkunastokrotne powiększenie (a nawet mniejsze), bo im mniej wpakujesz w taki bajer, tym większa szansa, że w środku będzie coś lepszego. Zwróć też uwagę, że wśród aparatów z dużym zoomem Fuji jest chyba zdecydowanie najtańszy. A to niekoniecznie dobrze wróży. Nie jestem teraz na bieżąco, jak te dwa lata temu, więc konkretnego modelu ci nie podpowiem, ale testów jest mnóstwo i coś na pewno znajdziesz. Tylko pamiętaj, rozmiar nie jest najważniejszy! :P

Offline Mężczyzna menel

« 9 Maj 2015, 00:31 »
Wcześniej miałem dosyć budżetową małpkę Panasonic i w Fuji wszystko działało wolniej i jakoś tak gorzej, szczególnie ręczne ustawienia czasu i przysłony. Oczywiście połowa zoomów nadaje się tylko do kosza. Do tego jest dosyć duży.
W warunkach wyprawowych taki uszczelniany na pewno posłuży dłużej więc może warto dołożyć, ewentualnie jakąś starszą wersję jeszcze pod firmą Pentax.

Offline Kobieta Ann88

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 27.08.2014
« 9 Maj 2015, 01:14 »
Te najnowsze ultrazoomy od Fuji to raczej nic dobrego (tylko gigantyczny zoom i napakowane piksele). Nie znam tego modelu, ale z tego co widzę to szukałabym jednak czegoś innego, bo:

- nie posiada wizjera (wizjera to może nie mieć mały kompakt. W takiej hybrydzie powinien być)
- brak obsługi plików RAW
- mechaniczna zmiana ogniskowej (mnie osobiście na dłuższą metę irytuje - preferuję ręczną zmianę)
- zakres ogniskowej (za duży)

Dwa pytania:
1) Czy aparat ma być hybrydą (takim właśnie ultrazoomem)?
2) Czy aparat może być używany (z uwagi na okrojony budżet)?

• We are infinite
    • Awesome Nomad
« 9 Maj 2015, 06:15 »
Dwa pytania:
1) Czy aparat ma być hybrydą (takim właśnie ultrazoomem)?
2) Czy aparat może być używany (z uwagi na okrojony budżet)?
1.) Nie musi być to żadna hybryda, zadowole się kompaktem, na lustrzankę jestem za słaby raczej  :)
2.) Co do używanych, to wolę jednak dołożyć trochę pieniążków, no może do 800 - 900 zł max.

Offline Kobieta mareda

• Miasto:
  • Na forum od: 06.09.2013
    • blog nie do końca rowerowy
« 9 Maj 2015, 09:28 »
canon s200, czy inne wersja S, te małe kieszonkowe. Canony wersja G, olympus wersja chyba xz czy zx? Poczytaj o nich na optycznych. Do krajobrazów szukaj aparatu z zoomem max 5.Z wcześniejszą wersją tego FUJI miałam do czynienia i odczucia mam podobne do poprzedników, takie niezbyt ostre, wyprane i stalowe zdjęcia.
Sprawdziłam, olympus wersja xz, ja mam xz1 i jestem bardzo zadowolona. Drugi raz też bym kupiła z tej wersji. Kieszonkowy, dobry auto, manual, rawy, można się bawić.
tutaj o nowszej xz2:
http://www.optyczne.pl/1638-Olympus_Stylus_XZ-2-specyfikacja_aparatu.html
« Ostatnia zmiana: 9 Maj 2015, 09:38 mareda »

Offline Kobieta Ann88

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 27.08.2014
« 9 Maj 2015, 13:44 »
mareda dobrze radzi :)
Dzisiaj, jakbym miała kupować zaawansowany kompakt, to brałabym Olympusa xz-2 :icon_exclaim:
Widziałam trochę zdjęć z niego - naprawdę daje spore możliwości (np. zdjęcia makro, bo ma też uchylny ekran). Jest poręczny i - jak na kompakt - ma bardzo jasny obiektyw.
W tym wątku jest sporo zdjęć z tego aparatu. Autor zakupił tego Olka, żeby nie wozić ciężkiej lustrzanki po Kampinosie. Z tego co wiem był bardzo zadowolony. Choć chyba wspominał, że akumulator mógłby być bardziej wydajny.
http://forum.fujiklub.pl/viewtopic.php?f=50&t=13946&start=150

Tylko nie wiem czy dostaniesz jeszcze gdzieś nową sztukę (jest już chyba wycofany ze sprzedaży). No i cena chyba przekracza założony budżet. Przemyśl sprawę, bo może warto rozejrzeć się za używanym.

• We are infinite
    • Awesome Nomad
« 9 Maj 2015, 20:40 »
Biorąc pod uwagę ceny na allegro musiałbym zwiększyć limit do około 1500 zł :)
patrząc na takie ceny to widziałem też PANASONIC LUMIX DMC-FZ200 - link, nieco tańszy :) patrząc jako laik i porównując tylko numerki specyfikacji nie jest najgorzej - porównanie

Offline Mężczyzna BRC

• Miasto: Śrem
  • Na forum od: 21.08.2011
« 9 Maj 2015, 22:12 »
@czerkaw ja zastanawiałem się nad Olympusem xz-2 i ...wziąłem mniejszego brata czyli xz-10. Aparat jest świetny. Ma solidną budowę, bardzo jasny obiektyw i sporo możliwości. Jako, że jest całkowicie płaski mieści się w każdej kieszeni i można go zawsze mieć przy sobie:). Za nówkę dałem 600zł. http://www.swiatobrazu.pl/olympus-stylus-xz-10-creator-test-aparatu-kompaktowego-29420.html

• We are infinite
    • Awesome Nomad
« 9 Maj 2015, 22:39 »
Też nie wygląda źle, ale akumulatorek z tego co czytam nie jest wytrzymały ?

Offline Mężczyzna BRC

• Miasto: Śrem
  • Na forum od: 21.08.2011
« 9 Maj 2015, 22:47 »
można go ładować przez usb więc ja w razie potrzeby posiłkuję się powerbankiem.

Offline Mężczyzna menel

« 10 Maj 2015, 11:41 »
Też nie wygląda źle, ale akumulatorek z tego co czytam nie jest wytrzymały ?

Kupujesz ze 3 takie i masz w nosie.

Na szybko: odszumianie widoczne przy 200 ISO bardzo źle
Dobry zakres tonalny - cenna właściwość szczególnie przy wyjazdach na południe.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum