Autor Wątek: Jaki aparat?  (Przeczytany 115005 razy)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Odp: Jaki aparat?
« 3 Lis 2016, 09:02 »
Zgadzam się i polecam  fuji x30 - ok 1700 nowy chyba kosztuje.
i do tego oldschoolowy wygląd  8)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 3 Lis 2016, 10:09 »
koniecznie dokup drugą oryginalną.
Albo pięć bez nadruku fuji ;)
Klicki są już tak długo na rynku, że można znaleźć tanie i dobre bez nadruku kodak czy fuji ;)

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 3 Lis 2016, 10:31 »
Fuji x30 mam i też polecam, na baterii ok 500 zdjęć.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 3 Lis 2016, 11:00 »
Pytanie do znawców. Potrzebuję lepszy aparat niż ten w moim Zenfone 2, czy podbierany rodzicom Canon A590. Lustrzanka jest nieco ( ) za duża i zbyt kłopotliwa na rowerze, więc interesowały mnie tzw. "bezlusterkowy". Za ile można kupić sensowny UŻYWANY aparat tego typu? Linki miło widziane.

„Najlepszy aparat to ten, który masz przy sobie" (CHASE JARVIS) - czyli kup komórkę z lepszym aparatem :)

Moim zdaniem, każdy aparat wymagający torby, czy pokrowca, czy w ogóle jakiegokolwiek specjalnego traktowania jest zbyt kłopotliwy na rowerze jeśli twoim priorytetem jest jazda.

Jeśli priorytetem są zdjęcia to i lustrzankę z baterią obiektywów można wozić...

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 3 Lis 2016, 13:30 »
„Najlepszy aparat to ten, który masz przy sobie" (CHASE JARVIS) - czyli kup komórkę z lepszym aparatem :)

Moim zdaniem, każdy aparat wymagający torby, czy pokrowca, czy w ogóle jakiegokolwiek specjalnego traktowania jest zbyt kłopotliwy na rowerze jeśli twoim priorytetem jest jazda.
Mam dokładnie takie same poglądy na życie. W telefonie aparat mam bardzo dobry, czyli znośny, dla mnie największy mankamentem w użytkowaniu wyprawowym jest żywotność baterii. Nie zastanawiałbym się pewnie nad aparatem gdybym nie chciał go używać do robienia zdjęć produktów itp. Jestem skłonny trochę utracić na komforcie użytku (lustrzanka się tu nie załapuje), jeśli dzięki temu uzyskam znaczną poprawę jakości zdjęć.

Dzięki za odpowiedzi, poczytam o proponowanych aparatach. Prawdopodobnie będzie zależało mi na możliwości nagrywania wideo w Full HD o czym nie wspominałem.

Wieczorem wpadałem na artykuł o aparatach. Wychodzi, że aparaty z serii Panasaonic Lumix GF lub Sony NEX (chyba sensowne) można nabyć od 350 do 500 zł. Do tego należałoby dokupić obiektyw. Moje wątpliwości:
- da się kupić dosyć uniwersalny używany obiektyw Micro 4/3 za ~150 zł?
- obiektyw z aliexpress za $22 nadaje się do użytku? :D
- najgłupsze pytanie - czy można używać w jakikolwiek sensowny sposób używać samego body bez obiektywu?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 3 Lis 2016, 13:56 »
- da się kupić dosyć uniwersalny używany obiektyw Micro 4/3 za ~150 zł?
- obiektyw z aliexpress za $22 nadaje się do użytku? :D
- najgłupsze pytanie - czy można używać w jakikolwiek sensowny sposób używać samego body bez obiektywu?
- pomnóż kwotę razy dwa albo kup od razu zestaw, wychodzi taniej niż zakupy osobno korpusu i obiektywu,
- chodzi o FUJIAN 25mm f/1.4 c? Artystyczne szkło ;) - http://lenscraze.blogspot.com/2013/12/tv-lens-25-mm-114-aka-fujian-c-mount.html
- poza funkcją przycisku do papieru to nie bardzo, fotografia otworkowa to średni pomysł,

Jak chcesz z full hd, to z tanich jest jeszcze olympus e-pl3.

Offline Mężczyzna alt

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 22.03.2014
« 3 Lis 2016, 14:32 »

camera obscura - fotografia otworkowa :)

« 3 Lis 2016, 15:01 »
Taki obiektyw do czegoś się nadaje? http://allegro.pl/obiektyw-schneider-xenoplan-1-4-23mm-z-filtrem-ir-i6586137118.html

lub

http://allegro.pl/tamron-bbar-multi-c-28-2-8-i6586927516.html#thumb/3

aparat + 300 zł za obiektyw + karta pamięci brzmi już dla mnie nieco przerażająco
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Tysek

• Najważniejsza jest podróż...
  • Na forum od: 16.05.2016
« 3 Lis 2016, 15:31 »
Taki obiektyw do czegoś się nadaje? http://allegro.pl/obiektyw-schneider-xenoplan-1-4-23mm-z-filtrem-ir-i6586137118.html

Fajne szkło, bardzo jasne ale ustawianie ostrości może być prawdziwym wyzwaniem, szczególnie że nie masz lustra :(

http://allegro.pl/tamron-bbar-multi-c-28-2-8-i6586927516.html#thumb/3

aparat + 300 zł za obiektyw + karta pamięci brzmi już dla mnie nieco przerażająco

Ten Tamron to fajne szkło, nie będzie aż tak szeroki jak by wydawało się z ogniskowej ale powinno się nim przyjemnie robić zdjęcia.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 3 Lis 2016, 15:43 »
Xenoplan to też cctv, odpuść. Wydaj siedem czy osiem paczek i kup zestaw ze szkłem systemowym; za obiektyw z odpowiednim polem obrazowania i krótką ogniskową zapłcisz minimum stówkę, do tego adapter za jakieś dwie- trzy dychy i dostajesz zabawkę bez autofokusa, która da jakiś  zadowalający efekt, jeśli poświęcisz fotografii czas. Tani obiektyw systemowy z af wybawi cię z konieczności ręcznego ustawiania ostrości i ręcznej kontroli nad przysłoną. Dla mnie zabawa jest przednia, ale na rowerze często brak na nią czasu i dlatego mam obiektywy z af.

http://allegro.pl/aparaty-cyfrowe-kompaktowe-z-wymienna-optyka-110620?a_enum%5B814%5D%5B2%5D=2&buyUsed=1&price_to=800

Dla mnie godne zainteresowania są:
Olki e-pl3 i e-pm2
Canona M
nex 3c
« Ostatnia zmiana: 4 Lis 2016, 07:35 wojtek »

« 4 Lis 2016, 16:08 »
Dzięki wielkie za informacje, strasznie ciemny jestem w temacie. Z tego co widzę trzeba wyłożyć trochę więcej pieniędzy niż bym miał ochotę :P Chwilowo chyba wypożyczę od siostry lustrzankę. Będę się edukował i kupię na spokojnie. Myślałem też, że zyskam sporo jakości przy nagrywaniu wideo - widziałem porównanie lustrzanki z Galaxy S7 (trochę lepszy od mojego Zenfone), o dziwo telefon wypadł lepiej ::)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 4 Lis 2016, 17:05 »
... porównanie lustrzanki z Galaxy S7 (trochę lepszy od mojego Zenfone), o dziwo telefon wypadł lepiej :roll:

Lustrzanka, lustrzance nie równa. Posiadam canony 400D, 5D i 70D i z tych trzech gorzej od telefonu filmuje 400D (znaczy w ogóle nie filmuje)
5D filmuje np tak

70D np tak
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Lis 2016, 17:11 »
do filmowania potrzeba dużej mocy obliczeniowej, a tej w S7 nie brakuje. Stara generacja lustrzanek i aparatów kuleje pod tym względem. Co z tego, że na matrycy mamy dobry obraz, skoro procek w środku nie nadąża za przetwarzaniem tego?

Coś za coś, za to baterie trzymały długo :D

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 4 Lis 2016, 17:39 »
5D filmuje np tak
Dokładniej 5D mark II i dalej, 5D używam - nawet z ML nie da się nim filmować.

Offline Mężczyzna lunatyk

• Na forum od: 20.03.2012
« 4 Lis 2016, 18:41 »
Ja się bawiłem ml w moim starym 50d który nie miał jeszcze opcji filmowania. Daje rade. Teraz ponoć w ml dodali opcje filmowania raw, ale wymaga super karty i stare aparaty się grzeja;)
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum