Autor Wątek: Jaki aparat?  (Przeczytany 115004 razy)

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Odp: Jaki aparat?
« 5 Lis 2016, 20:52 »
Ja kupiłem w tym roku Panasonic GX7 jak dla mnie ok.A też długo szperałem i czytałem dużo inf z:

www.dpreview.com/

www.optyczne.pl/

oraz korzystałem z wiedzy wojtka ;)
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 25 Lis 2016, 20:29 »
Czy ktoś ma doświadczenia z aparatem sony cybershot wx220 albo ixusem sx285 hs? albo z jakimś innym fajnym ale naprawdę niewielkiego rozmiaru. Szukam czegoś w rozmiarach około 6 x 10 cm, z zoomem w okolicach 10X i szerokim kątem. Na razie znalazłem te dwa i się waham...
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 26 Lis 2016, 20:24 »
Dorzuć jeszcze do puli Lumixa DMC-SZ10, a później wylosuj :)
Patrząc na obrazki na tej niemieckiej stronie sony produkuje obrazki odrobinę lepsze jakościowo.

« 26 Lis 2016, 21:55 »
Skreśliłem IXUSa z powodu niemożności ładowania przez USB. Jutro "obwącham" panasonica...
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

« 30 Lis 2016, 19:09 »
Co to rower robi z człowieka!? Pierwszy raz w życiu kupiłem aparat kierując się zupełnie pozamerytorycznymi cechami.

Canon ixus sx285 hs - nie, bo ma dedykowaną ładowarkę na 220V i nie da się ładować przez USB
Panasonic SZ10 - nie, bo ma specjalny kabel USB, niepasujący do niczego innego.

A sony wx220 ma mikro USB czyli jednym kabelkiem/ładowarka/powerbankiem ładuję wszystko co posiadam. Przy okazji jest najmniejszy i niezłe zdjęcia robi

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 1 Gru 2016, 19:43 »
Ale kabelek do Panasonica ciężki nie jest i dużo miejsca nie zajmuje - moim zdaniem, nie tak dużo żeby to mogło zaważyć na wybór aparatu.
Oczywiście nie znaczy to, że uważam iż SZ10 jest lepszy od Sony. Nie znam tych aparatów.

P.S.
Mogę Ci użyczyć do testów Panasonica TZ40. Ja z niego nie byłem zbyt zadowolony i przesiadłem się na bezlusterkowca. Różnica w zdjęciach jest, ale w masie i objętości aparatu też znaczna. Jakby co daj znać na PW. Ponoć nowy TZ100 jest fajny, ale cena już niemała (ok 3000).

« 1 Gru 2016, 23:50 »
Ale kabelek do Panasonica ciężki nie jest i dużo miejsca nie zajmuje - moim zdaniem, nie tak dużo żeby to mogło zaważyć na wybór aparatu.

No właśnie u mnie zaważył. Choć w niewielkim stopniu. Ale ziarnko do ziarnka...  ;) poważnie to nie chciałem losować, jak doradzał @Wojtek i szukałem wad i zalet istotnych dla mnie. Stąd wybór. Ale pulę miałem już wcześniej wybraną i  mocno ograniczoną.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 2 Gru 2016, 00:03 »
Panasonic SZ10 - nie, bo ma specjalny kabel USB, niepasujący do niczego innego.
Nie do końca. To kiedyś była standardowa końcówka w aparatach fotograficznych (tym samym wtykiem wyprowadzano sygnał video). Ja sobie po prostu zrobiłem przejściówkę z takiego kabla na microusb ;)

My home is where my bike is.

« 2 Gru 2016, 08:38 »
Nie do końca. To kiedyś była standardowa końcówka w aparatach fotograficznych (tym samym wtykiem wyprowadzano sygnał video). Ja sobie po prostu zrobiłem przejściówkę z takiego kabla na microusb :wink:

Moje (uprawiane od 2001 r.) poletko doświadczalne i - koń by się uśmiał ;D ;D ;D - standardy:
1) Olympus camedia 2040 - kabel dedykowany, zasilanie AA
2) Canon 400D - kabel mini USB, ładowarka 230V, akum. dedykowany
4) Panasonic FZ8 - kabel tylko Panasonic, ładowarka 230V, i akumulator dedykowany
5) Samsung ST60 - kabel tylko Samsung, ładowarka USB
6) Canon 5D - kabel mini USB, ładowarka 230V, akumulator LPE6
7) Canon 70D - kabel mini USB, ładowarka j.w., akumulator j.w.

i ostatni:

8) Sony wx220 - kabel micro USB, ładowarka USB

Jak widać mam chyba prawo popaść w niejaką irytację i iść w kierunku unifikacji :) kablowej i ładowarkowej. Przynajmniej na wyjazdach rowerowych.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 4 Gru 2016, 11:57 »
Zawsze wchodzi w grę zakup gripa i używanie Eneloopów czy innych paluszków. Ładowarki są na USB, a pewnie standard i tak w użyciu w nawigacji, także..

Dla złotych rączek też nie problem użyć przetwornicy step-up na 8,4V i zrobić sobie ładowarkę do praktycznie dowolnego dedykowanego aku Canona, Nikona, Pentaxa etc. Zamienniki ładowarek sieciowych można dorwać poniżej 20zł. Do środka mała płytka, wyrąbać dziurę na złącze USB i temat załatwiony ;)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 4 Gru 2016, 13:40 »
Ładowarki zasilane przez port micro usb można kupic na ibeju, mam do dwóch rodzajów baterii. Na takiej ładowarce są większe straty, niż na ładowaniu aku w aparacie.

« 5 Gru 2016, 10:45 »
@
Zawsze wchodzi w grę zakup gripa i używanie Eneloopów czy innych paluszków. Ładowarki są na USB, a pewnie standard i tak w użyciu w nawigacji, także..

Dla złotych rączek też nie problem użyć przetwornicy step-up na 8,4V i zrobić sobie ładowarkę do praktycznie dowolnego dedykowanego aku Canona, Nikona, Pentaxa etc. Zamienniki ładowarek sieciowych można dorwać poniżej 20zł. Do środka mała płytka, wyrąbać dziurę na złącze USB i temat załatwiony :wink:

Ja rozumiem, że tak też można ;) ale moim głównym celem jest upraszczanie oraz ograniczenie wagi i ilości rzeczy a mino to posiadanie aparatu lepszego niż komórka. No i jeszcze robienie czasem zdjęć. Co zawsze stanowiło dla mnie pewien problem - jeśli nie miałem aparatu w kieszeni, nie chciało mi się po niego sięgać. Np. Canon 400D przejechał ze mną trochę km, a znaczenie więcej zdjęć mam robionych komórką. Stąd były moje poszukiwania małego kompaktu. Cel zrealizowałem.

@Wojtek: kupiłem taką ładowarkę (chiński komplet z baterią) i nigdy jej nie użyłem. Bateria jest  nawet spoko (do canona 70d/5d) ale ładowarka (jakaś do d.) bo daje prąd ładowania 0,3 A i ładowanie trwa ruski rok ;)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 5 Gru 2016, 12:21 »
U mnie i w przypadku BP-511A - jakieś cztery i pół godziny (w sumie długo :)), baterie do fuja - jakieś 3 godziny (tą samą ładowarką, przyklejając kawałek drutu, mogę ładować baterie z olympusa Marysi i starego fuja F200).

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
« 28 Maj 2017, 22:19 »
Pomocy!
Kompaktowy aparat mi potrzebny, bo mój staruszek już ledwo zipie...

Im więcej czytam, tym bardziej dochodzę do wniosku, że chyba nie ma tego, co sobie wymyśliłam :D

1. cena - do 2tys
2. jasny obiektyw (f/1.8....)
3. waga do 300 g
4. GPS
5. zoom chociaż 10 x (bo superzoom chyba się wyklucza z superjasnym obiektywem...)
6. dobre makro
5. fajnie byłoby, żeby był na paluszki, ale to chyba już nierealne, więc niech się go da ładować przez usb (z powerbanka albo dynama)

Wojtek!? :D

Moze jest coś podobnego do olympusa XZ-10?

AlboOlympus Tough TG-4 http://www.nokaut.pl/aparaty-cyfrowe/produkt:tough-tg-4.html?pid=1&cid=4591&kid=ad1c2e4a9e82f0e3c347f553f5412b87&gclid=CjsKDwjw6qnJBRDpoonDwLSeZhIkAIpTR8LiWgqlQiemUxSHxuYrGR7nPKATcLmWRmnY0uP8TC8wGgLiNvD_BwE
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 29 Maj 2017, 07:47 »
Do XZ-10 bardziej podobny jest TG-5 - mają tą samą matrycę, niestety, w przypadku TG-5 obowiązuje jeszcze podatek od nowości :)
Bardzo bliski Twoich wymagań mógłby być Casio Exilim EX-100F, niestety Japończycy uznali, że tylko oni są godni tego cacka. Gdyby ktoś Ci mógł to przywieźć z Japonii, to warto rozważyć, jeśli kupować przez internety - dolicz vat... Prawie to samo, ale w brzydszym opakowaniu - Olympus Stylus 1 - sporadycznie jeszcze dostępny. Podobnie pana słonik LF-1.
Drożej i bez problemu z dostępnością - Lumix TZ-100. To w zasadzie wszystko spełniające choć trochę wymagania.
Z mniejszym zakresem ogniskowych wybór jest większy, ale to okolice krotności zooma w okolicach 3x-4x.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum