Autor Wątek: Jaki aparat?  (Przeczytany 115007 razy)

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
Odp: Jaki aparat?
« 29 Maj 2017, 22:47 »
Dziękuję, Wojtek, jesteś z wszystkim na bieżąco??? :D

Jak zwykle. Wymyślam coś, czego potem szukam i szukam...

Ten TG-5 by mi się podobał... ale jeszcze nie do kupienia... może jeszcze poczekam...

bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 30 Maj 2017, 07:42 »
jesteś z wszystkim na bieżąco???
Na bieżąco jest tylko tg-5, reszta to raczej starocie, dlatego sporadycznie obecne na półkach ;)

łatwiej się w tym zorientować, niż w nowych napędach i systemach mocowania kół ;)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 20 Cze 2017, 18:35 »
Ten TG-5 by mi się podobał... ale jeszcze nie do kupienia... może jeszcze poczekam...
Ten TG-5 kosztuje 2200 złotych w przedsprzedaży, kolejna informacja z cyklu "Taniej już było".

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
« 20 Cze 2017, 18:45 »
Właśnie go rozpakowałam:-)
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Mężczyzna M-kwadrat

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 31.07.2012
« 20 Lip 2017, 22:59 »
To może i mi podpowiecie?
Pentax *ist-Ds którego mam już jakiś czas coraz mocniej nie domaga (wprowadzanie nastaw kółkiem jest praktycznie niemożliwe) a i możliwości matrycy trochę nie przystają do dzisiejszych oczekiwań. Pojawiła się propozycja sfinansowania w prezencie nowego aparatu lub jego części więc chętnie bym skorzystał ale jako, że nie interesowałem się sprzętem od dobrych kilku lat w ogóle nie wiem co wybrać / co jest dostępne / jakie skutki niosą poszczególne wybory.

Nadal sporą sympatią darzę Pentaksa, mam oprócz *ist-Ds kilka analogowych korpusów oraz co ważniejsze szkieł do nich - z AF tylko 24-90 mm, kilka stałek od 20 do 85 mm, manualny zoom 70-210 mm oraz starą lampę Pentaksa 280T. To powoduje, że początkowo kieruję wzrok ku produktom tej firmy.
Chciałbym aby aparat dawał dobrą jakość obrazu i zapewniał przyjemną obsługę (lubię pokrętła sprzed lat o wiele bardziej niż menu na ekranie) stąd myślałem o lustrzance lub bezlusterkowcu. 12 megapikseli zapewne by mi wystarczyło, 16 właściwie na pewno, wszystko powyżej ewentualnie pozwoli kadrować. Zdecydowanie wolę światło zastane niż błyskowe więc znośne wyniki przy wyższych ISO są pożądane a stabilizacja wymagana. Aparat ma mieć wizjer (optyczny lub z wyświetlaczem) poza ekranem LCD. Chciałbym aby zestaw umożliwiał nie przejmowanie się zbytnio deszczem. Z dodatkowych funkcji odchylany/obrotowy ekran czasem może się przydać, GPS to fajny ale nie konieczny bajer, nie mam pojęcia na ile praktyczne są możliwości sterowania przez Wi-Fi. Nie planuję zaangażowania w kręcenie filmów.
Fajnie by było móc wykorzystać posiadane szkła, co do zakupów kolejnych to nie przewiduję wychodzenia poza zakres 20 - 200 mm (dla filmu 35 mm) ale fajnie jakby w tym zakresie był jakiś wybór może nie wymagający sprzedania nerki.

Z Pentaksa do wyboru jest właściwie K-70, K-3II i K-P. Z czego ten pierwszy fajny choć wydaje się trochę "plastikowy" i okrojony z możliwości obsługi poza menu, drugi trochę starszy, bez uchylnego ekranu i nie wiem czy się zmieści w budżecie, trzeci raczej za drogi. Bezlusterkowce to jak rozumiem w tej chwili tylko seria Q z małą matrycą i innym mocowaniem. Niestety coś się nadal nie zmieniło w tej marce - nie da się jej praktycznie znaleźć w sklepach aby się przymierzyć.

Z innych firm wstępnie podobają mi się Fuji X-T20 (ciut drogi), X-T10 (ten model ma dużo przyjaźniejszą cenę) i może też X-E2s. Z mniejszą matrycą Olympusy OM-D E-M10 Mark II i O-MD E-M5 mark II (ten drugi trochę drogi - poziom K-3II) ale nie wiem ile tracę wybierając rozmiar 4/3. Mam awersję do kupienia Canona choć jestem świadom jej zupełnej nieracjonalności.

Aparat będę pewnie chciał wozić również rowerem. Dopuszczam w przyszłości uzupełnienie torby jakimś kompaktem który mógłby przejąć najtrudniejsze warunki.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 20 Lip 2017, 23:35 »
A stare szkła są kompatybilne z nowymi aparatami? W sensie przenoszą dane, czy można je traktować wyłącznie manualnie? Pytam, bo kontakt z Pentaxem straciłem w czasach analogowych i nie bardzo się orientuję.

Co do wożenia aparatu rowerem, to raczej wiesz, że trza myśleć o ciężarze, prawda? Ostatnio, na wyjeździe sakwiarskim załatwiłem ciężarem swojej lustrzanki i zapasowego obiektywu aluminiowe wzmocnienia w torbie na kierownicy. Wydawałoby się, że skoro przetrwała lot z Makowskiej, to nic jej nie pokona, a tu proszę, parenaście kilometrów bruków w lubuskim i pozamiatane.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 21 Lip 2017, 04:22 »
A stare szkła są kompatybilne z nowymi aparatami? ...
Pentax nadal utrzymuje kompatybilność wsteczną (w takim zakresie, na jaki pozwala konstrukcja obiektywu), za co, między innym, go tak lubię. Nie trafia, nie zdąża, a ja go wciąż lubię  ;)

W moim przypadku lenistwo jest jednym z głównych powodów tracenia okazji na fotkę. Jak aparat jest głębiej schowany, to nie chce mi się grzebać w tobołkach, a na wierzchu zwykle nie mam możliwości go zainstalować, bo na kierownicy mam karimatę i jakieś drobiazgi. Dlatego z lustrem prawie nie jeżdżę na rowerze.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 21 Lip 2017, 07:23 »
Na amazonie bywają K-S2 w dobrej cenie (2500 złotych z obiektywem 18-50), K-3 (pierwsze) można kupić za ~3000.
Jeśli chcesz się pobawić plastikowym pentaksem, to możemy się kiedyś umówić - przywiozę - mam k-30, to taka sama kultura pracy, jak k-50/70 (no dobra, nie mam poziomicy w wizjerze). Mam też fuja i adapter z bagnetu PK na FX, ale raczej taniego. X-E2s czy X-T10 to zupełnie inna kultura pracy; tylko ten drugi ma gibany ekranik.

« 24 Lip 2017, 01:25 »
Znalazłem sklep w Poznaniu gdzie mają wszystkie aktualne lustrzanki Pentaksa więc problem pomacania rozwiązał się. K-3II kusił ale jako, że nie jest po prostu droższy i w każdym aspekcie lepszy to najpewniej stanie na rozsądnym połączeniu budżetu i możliwości w postaci K-70. Zmiana systemu na razie mnie przytłoczyła więc zostanę z bagnetem K.

Elizium co za torba i co za zestaw foto? Wydawało mi się, że Ortlieby nie mają problemu z przewożeniem lustrzanki.
Aparatu będę używał nie tylko na wyjazdach rowerowych, do różnych prywatnych projektów więc jakieś minimum funkcjonalności i jakości jest wymagane choć wiem co to znaczy dźwiganie sprzętu.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 24 Lip 2017, 12:52 »
Co do wożenia aparatu rowerem, to raczej wiesz, że trza myśleć o ciężarze, prawda? Ostatnio, na wyjeździe sakwiarskim załatwiłem ciężarem swojej lustrzanki i zapasowego obiektywu aluminiowe wzmocnienia w torbie na kierownicy. Wydawałoby się, że skoro przetrwała lot z Makowskiej, to nic jej nie pokona, a tu proszę, parenaście kilometrów bruków w lubuskim i pozamiatane.
W jakim modelu torby? Moja torba (Classic L) przetrwała islandzkie i szkockie kamienie z lustrzanką i trzema obiektywami (plus stosem innych rzeczy).

• Użytkownik forum
« 24 Lip 2017, 14:56 »
Topeak Tourguide Handlebar Bag DX.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 24 Lip 2017, 15:40 »
Aha, założyłam, że ortlieb...

• Użytkownik forum
« 24 Lip 2017, 23:04 »
Tak myślałem. Niestety, torbę kupiłem zanim trafiłem na to forum i dowiedziałem się, że ortlieb to ortlieb. I teraz jakoś muszę z tym żyć. Ale na marginesie - te pęknięte elementy się udało wymienić i torba jest git. Choć nie wiem, czy nie zacznę wozić na sakwiarskie wyjazdy mniejszego aparatu...
Absurdalny Eli

Offline Mężczyzna rmk

• Na forum od: 12.01.2013
« 18 Wrz 2017, 10:41 »
Znalazłem sklep w Poznaniu gdzie mają wszystkie aktualne lustrzanki Pentaksa więc problem pomacania rozwiązał się. K-3II kusił ale jako, że nie jest po prostu droższy i w każdym aspekcie lepszy to najpewniej stanie na rozsądnym połączeniu budżetu i możliwości w postaci K-70. Zmiana systemu na razie mnie przytłoczyła więc zostanę z bagnetem K.
Gdzie jest ten sklep?
Mój stary, poczciwy K-x dokonał żywota upadając mi z dużej wysokości. Padł wyświetlacz, zdjęcia robi ale czuję się tak jakbym z analogiem chodził. Koszt naprawy równa się jego wartości więc czas na zmianę.

Budżet 4tys, nie jestem na bieżąco z nowymi body, więc nie wiem co jest teraz na topie i w co warto zainwestować. Zostając w systemie zerkam na K3II, ktoś z Was może go używa i chce się pochwalić opinią?
Mam sigmę 17-50 i kita 18-55.

Po głowie chodzą mi bezlusterkowce ale właściwie sam nie wiem dlaczego. Waga ani rozmiar lustrzanki nie są dla mnie problemem.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

« 18 Wrz 2017, 11:30 »
Foto Joker w Posnanii miał wszystkie lustrzanki Pentaksa wtedy gdy szukałem. Na topie z APS jest teraz chyba KP, najnowsza konstrukcja więc w paru aspektach przewyższa K-3II ale jak chodzi o pozycjonowanie to jest to trochę zagmatwane (te półki Pentaksa są po prostu jakieś krzywe). Jednak na KP to chyba budżet nie starczy. Muszę zobaczyć czy mam jeszcze w domu notatki czym się poszczególne modele różniły ale nie było tam tak prosto, że droższy jest we wszystkim lepszy - trzeba wybierać między wyższym ISO a górnym wyświetlaczem, między wbudowaną lampą a wbudowanym GPS itd.
W ogóle topowy jest K-1 z pełną klatką.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum