Autor Wątek: Jaki aparat?  (Przeczytany 115011 razy)

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
Odp: Jaki aparat?
« 18 Wrz 2017, 16:29 »
Pełna klatka to nie moja bajka. Głównie finansowa  ;D

KP odpada, nie mój budżet. Szkoda, że praktycznie we wszystkich nowych body nie ma zasilania z paluszków. Przyzwyczaiłem się do tego i jest to dla mnie wygodne. Wbudowana lampa mi nie potrzebna, gdy przejrzałem pstryki z ostatnich lat to takich gdzie użyłem lampy było może z pięćdziesiąt sztuk. GPS, wifi i filmowanie są też mi totalnie zbędne. Najbardziej zależy mi na jak najlepszym uszczelnieniu korpusu i ogólnej solidności. Aparat zabieram na rower w każdych warunkach, nie dbam przesadnie o niego.

M-kwadrat - właściwie moje potrzeby pokrywają się z Twoimi, które opisałeś w lipcu - wybrałeś coś nowego? Jak tak to napisz co kupiłeś i czy jesteś zadowolony.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 18 Wrz 2017, 16:54 »
K-70 ma opcję ładowania przez port usb - od biedy można kupić powerbank na baterie AA/R6 i ładować go w ten sposób; patrząc na pliki raw - między KP a K-70 nie ma przepaści, różnicę widać w zasadzie tylko w nasyceniu kolorem, szumy i dynamika pozostają bardzo podobne - https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison?attr18=daylight&attr13_0=pentax_kp&attr13_1=pentax_k70&attr13_2=fujifilm_xm1&attr13_3=pentax_k50&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=6400&attr16_1=6400&attr16_2=6400&attr16_3=6400&attr126_1=1&normalization=full&widget=1&x=0.34698045658687815&y=-0.08682381162366315

Offline Mężczyzna rmk

« 18 Wrz 2017, 17:00 »
Choć wiem, że każdy ma inne potrzeby, spytam tak.
Gdybyście mieli max. 4000pln do wydania na body to co byście wybrali?

Offline Mężczyzna M-kwadrat

• Na forum od: 31.07.2012
« 18 Wrz 2017, 23:08 »
Wybrałem K-70 bo zwyciężył rozsądek i ograniczenia budżetowe. Ma też rzeczy których w K-3II nie ma jak na przykład ruchomy ekranik. Jak pisałem kusiły mnie jeszcze Fuji i Olympus ale jako, że nie śledzę rynku aparatów były to wszystko trochę wybory niemerytoryczne, prawdopodobnie podszyte jakimś niezbadanym sentymentem. Ale zwyciężyła wierność marce lub niechęć do rewolucji.
Recenzji jeszcze żadnej nie przedstawię bo w międzyczasie wyjechaliśmy na wakacje z sakwami - po raz pierwszy w życiu i lustrzanka padła ofiarą redukcji bagażu jako rzecz nie będąca niezbędną. Tym samy nie miałem niestety za dużo czasu aby się nim porządnie pobawić...

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 20 Wrz 2017, 08:39 »
Za kwotę 4000 wybieram K-70 i 0-GPS :)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 20 Wrz 2017, 11:38 »
...
Budżet 4tys
...
Mam sigmę 17-50 i kita 18-55.
...
 Waga ani rozmiar lustrzanki nie są dla mnie problemem.

Ja bym chyba wolał część budżetu włożyć w jakieś fajniejsze szkło. A przynajmniej o innym zakresie, bo to co masz, to właściwie się pokrywa.
Uwielbiam pentaksową FA35/2 i Tamrona 90/2,8.

Offline Mężczyzna rmk

« 20 Wrz 2017, 15:56 »
Wojtek - to nie lepiej już K3II z astrotracer? Bo ten moduł GPS chyba do tego się przydaje, tak?

RS - tak też chyba zrobię. Znalałem k5II za +- 2200zł (dodatkowo 50-200 WR pentaxa) lub k-70 za 2300 samo body. Obie używki ale to mi nie przeszkadza. Zaoszczędzoną kasę chciałbym właśnie przeznaczyć na dłuższą portretówkę lub zoom ~70-200 lub coś w tym zakresie.

Offline Mężczyzna sskoczek

• Miasto: Suwałki/Białystok
  • Na forum od: 15.03.2016
« 20 Wrz 2017, 18:44 »
My polecamy samsung NX500 - lekki,  APS-C, ładowany po USB, wymienna optyka, ładnie ostrzy, cena obiektywów nie zabija :)

Offline Mężczyzna rmk

« 25 Wrz 2017, 10:04 »
Kupiłem używane body K5II w stanie idealnym, cena również przyjazna portfelowi więc teraz nic tylko znaleźć chwilę wolnego czasu i pstryknąć kilka ujęć :)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 25 Wrz 2017, 10:28 »
Wojtek - to nie lepiej już K3II z astrotracer? Bo ten moduł GPS chyba do tego się przydaje, tak?

O to chodzi, ale pomimo gorszego zasilania i głośnego lustra w K-70 postawiłbym właśnie na niego - przy długich i wysokich czułościach czasach sprawuje się lepiej, niż K-3.

K-5II - świetny sprzęt. Matryca ma już ponad 7 lat i wciąż daje radę :)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 18 Paź 2017, 15:41 »
Co sądzicie o zakupie Canon PowerShot G9 X do turystyki i całkiem amatorskiego - dokumentacyjnego, cykania zdjęć.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
« 18 Paź 2017, 17:23 »
W rękach Podjazdów to całkiem zacne narzędzie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 10 Lis 2017, 13:06 »
Pora i na mnie.

Potrzebuję aparatu do robienia zdjęć i nagrywania filmów. Robiłem poważnie rozpoznanie rynku i w zasadzie zdecydowany jestem na Panasonic GX80 / GX85 (nazwa różni się w zależności od rejonu, w Japonii jest jeszcze inna..).

Zalety tego modelu:
- stabilizacja w obiektywie i w body, dzięki czemu można od biedy nagrywać wideo i z ręki
- nie przegrzewa się po 15-20 minutach jak Sony. Nawet w 4K można nagrywać bez specjalnych ograniczeń czasowych
- mały i lekki

Wady:
- brak złącza jack - Panasonic G7 ma, ale i tak ponoć dźwięk jest bardzo mocno skompresowany
- tragicznie beznadziejny mikrofon
- nie da się odgiąć ekraniku i używać jako lustra ;)
- kiepski autofocus, ponoć kiepski jest w praktycznie wszystkich bezlusterkowcach

Prawdopodobnie decydowałbym się na obiektyw 12-32, taki zestaw kosztuje 2650 zł. Jest jeszcze 14-42 za ~250 zł więcej, ale chyba bardziej przydatny będzie szeroki kadr od dużego przybliżenia - często można podejść, a do nagrywana filmów zoom i tak jest raczej mało przydatny.

Czy stabilizacji IBIS nie szkodzi jazda na rowerze? Ktoś pisał, że coś się w środku rusza i klekocze.

Jakie filtry należałoby dokupić?

Chętnie posłucham opinii, ewentualnie może ktoś poleci jeszcze inny model.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 10 Lis 2017, 13:27 »
Używałem starszego modelu GX, generalnie porządny sprzęt, mogę polecić.

- tragicznie beznadziejny mikrofon

Tzn gorszy niż standardowo wbudowany w aparatach? Generalnie jeśli chcesz nagrywać dźwięk w terenie przy najmniejszym wietrze, to żaden wbudowany mikrofon nie da rady. Niestety wejście na mikrofon mają tylko większe bezlusterkowce, a same mikrofony też małe nie są. Ja po prostu z filmów usuwam dźwięk i daję muzykę :)

- kiepski autofocus, ponoć kiepski jest w praktycznie wszystkich bezlusterkowcach

To juź dawno nieprawda, we wszystkich nowszych jest bardzo szybki i dużo bardziej precyzyjny niż w lustrzankach.

Jest jeszcze 14-42 za ~250 zł więcej

Jeśli mowa o tym naleśniku 14-42 z elektrycznym zoomem to moim zdaniem warto dołożyć. 12-32 chyba nie ma pierścienia ostrości. Nie wiem jak tu wygląda zoom, ale do filmów musi być elektryczny. A przydaje się.

Jeśli chodzi o te większe modele 14-42 to moim zdaniem nie warto.

Czy stabilizacji IBIS nie szkodzi jazda na rowerze?

Mi się rozwalił Olympus z IBIS na rowerze (po prostu padł podczas wycieczki, bez żadnych upadków), ale w serwisie mówili coś o płycie głównej, a nie o stabilizacji. Możliwe, że jakieś ryzyko tu jest. Ale IBIS to tak rewelacyjny wynalazek, szczególnie do filmów, że moim warto zaryzykować.

Offline Mężczyzna anarchy

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 09.09.2015
« 10 Lis 2017, 13:35 »
..ja wiem, że wymienna optyka itd ale nie lepiej zatem kupić Panasa LX100? Sam ma podobne dylematy od dawna, ale po wielu za i przeciw wybór stał się jasny ..tak jak szkło tam zamontowane.
A przy okazji panasoniców - czy ktoś może potwierdzić podobne odczucia co do ich wizjerów? Paskudnie przekoloryzowane  z dużą ziarnistością. Chyba jedyna rzecz jaka mnie hamuje przy tym modelu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum