Tzn gorszy niż standardowo wbudowany w aparatach? Generalnie jeśli chcesz nagrywać dźwięk w terenie przy najmniejszym wietrze, to żaden wbudowany mikrofon nie da rady. Niestety wejście na mikrofon mają tylko większe bezlusterkowce, a same mikrofony też małe nie są. Ja po prostu z filmów usuwam dźwięk i daję muzykę
Cytat: worek_foliowy w 10 Lis 2017, 13:06- kiepski autofocus, ponoć kiepski jest w praktycznie wszystkich bezlusterkowcachTo juź dawno nieprawda, we wszystkich nowszych jest bardzo szybki i dużo bardziej precyzyjny niż w lustrzankach.
- kiepski autofocus, ponoć kiepski jest w praktycznie wszystkich bezlusterkowcach
Jeśli mowa o tym naleśniku 14-42 z elektrycznym zoomem to moim zdaniem warto dołożyć. 12-32 chyba nie ma pierścienia ostrości. Nie wiem jak tu wygląda zoom, ale do filmów musi być elektryczny. A przydaje się.
..ja wiem, że wymienna optyka itd ale nie lepiej zatem kupić Panasa LX100? Sam ma podobne dylematy od dawna, ale po wielu za i przeciw wybór stał się jasny ..tak jak szkło tam zamontowane.A przy okazji panasoniców - czy ktoś może potwierdzić podobne odczucia co do ich wizjerów? Paskudnie przekoloryzowane z dużą ziarnistością. Chyba jedyna rzecz jaka mnie hamuje przy tym modelu.
W jakiejś recenzji mówiono, że jest problem przy nagrywaniu filmów, często nie może znaleźć ostrości. Z tego powodu niektórzy nagrywają bez AF.
Nie wiem na ile zoom jest przydatny przy nagrywaniu filmu, bo jeśli nagrywa się z ręki, to im większe przybliżenie, tym bardziej buja obraz.
Jak ze stabilizacją? Znalazłem takie porównanieNie wiem czy to możliwe, ale LX100 wypada lepiej niż GX80/85. Gdyby był nawet na tym samym poziomie, to wybór i tak powinien być jasny..e: tutaj w porównaniu z G85 mającym IBIS wypada już niestety bardzo słabo
Zawsze ustawiam ostrość przed rozpoczęciem nagrywania i w trakcie jej nie zmieniam. Ewentualnie, jeśli się zmienia kadr, czy coś, to jednorazowo aktualizuję ostrość. Wątpię, żeby aparat sobie z tym nie poradził, chyba że coś jest zupełnie zepsute. Wiele zależy też od obiektywu. Używając tego kita, będziesz miał duży zakres ostrości, więc rzadko będziesz miał potrzebę zmiany w trakcie ujęcia.
Jeśli IBIS w GX80 jest podobny do tego co w Olympusach, to spokojnie możesz filmować z ręki przy dużym przybliżeniu. Elektryczny jest potrzebny dlatego, że jest dużo bardziej płynny i możesz go zmieniać nie trzęsąc całym aparatem, jak przy mechanicznym. (tego już IBIS nie zniweluje).
pod warunkiem ze używasz laptopa tylko w nocy. Dla mnie matowa matryca to jeden z ważniejszych kryteriów. Do tego mój kolejny laptop będzie miał matryce IPS lub podobną bo te tanie to jakaś totalna porażka nawet przy zwykłej pracy a co dopiero przy pracy na zdjęciach czy filmach.