Autor Wątek: Jaki aparat?  (Przeczytany 115035 razy)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Odp: Jaki aparat?
« 2 Maj 2018, 16:23 »

A.. aktualnie jednak jestem bardziej przekonany do 25 mm, bo jestem zbyt niski (mam mniej niż 2,5 m) żeby robić zdjęcia od góry obiektywem 35 mm ;)

Zawsze jeszcze można zainwestować w drabinę ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 2 Maj 2018, 23:32 »
Przeliczyłem, że jednak taniej będzie dołożyć do krótszej ogniskowej ;) $50 i pozostaje czekać na paczkę.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 3 Maj 2018, 10:49 »
Na drabinie mógłbyś rozbijać hamak  :)

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 3 Maj 2018, 11:13 »
Przeliczyłem, że jednak taniej będzie dołożyć do krótszej ogniskowej ;) $50 i pozostaje czekać na paczkę.

Dość lekkie podejście do ogniskowej prezentujesz...
Rama 60 cm nie wchodzi mi do bagażnika samochodu, to kupię 54 cm. Zawsze to taniej, niż zmienić auto :P.

« 22 Maj 2018, 20:35 »
Obiektyw przyszedł, ale zacznę od ostrzeżenia.. Jeśli używacie standardowego programu do przeglądania zdjęć w Windows 10 i chcecie kasować zdjęcie, nie przeskakujcie po potwierdzeniu usunięcia do kolejnego zdjęcia. Skasuje się nie to co trzeba!!! :o Chwilę mi zajęło zorientowanie co się odwala. Irfan View już pobrane.

Ostrzenie wbrew obawom bardzo proste. Kilka przykładowych zdjęć z maksymalnie otwartą przesłoną.

Ogniskowa 25 mm zdaje się być optymalna. Chyba będę używał zamiast zooma :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 23 Maj 2018, 07:04 »
Przecież na tych zdjęciach ostrość jest nie trafiona... a przynajmniej na ostatnim ostrość jest na rogu kuchni po lewej, na pierwszym być może też lekki front focus

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
« 23 Maj 2018, 08:46 »
Przecież na tych zdjęciach ostrość jest nie trafiona... a przynajmniej na ostatnim ostrość jest na rogu kuchni po lewej, na pierwszym być może też lekki front focus

A już się bałem, że to ja coś mam z oczami  :)

« 23 Maj 2018, 12:42 »
Dobra, to ostatnie całkiem źle wyostrzyłem. Włączyła mi się lupa i całkiem straciłem orientację co robię.

Łatwość polega na tym, że pierścień ma spory zakres, a samo ostrzenie nie trwa długo. Focus peaking ułatwia identyfikację punktu ostrości. Inna sprawa to doświadczenie w wyborze miejsca - np. ostrzenie zewnętrznej części obiektu nie musi być najlepszą opcją..

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 23 Maj 2018, 14:30 »
Ach, gdyby tak ktoś wymyślił system który ustawia ostrość automatycznie...  :D

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 23 Maj 2018, 15:59 »
Cytat: suchyy, 2 października 1964, 14:30
Jeszcze kilka dni i będzie :)
Dajcie się workowi nacieszyć i nauczyć ręcznego ostrzenia.

« 23 Maj 2018, 23:59 »
Testowałem obiektyw pełnoklatkowy f1.1 z AF i odnoszę wrażenie, że szybkość i celność w moim przypadku była bardzo podobna ;)

Jeszcze kilka dni i będzie :)
Dajcie się workowi nacieszyć i nauczyć ręcznego ostrzenia.
;)
Dziękuję za inspirację do kupna! Pewnie za kilka dni zacznę przeklinać brak AF, ale teraz trzeba kręcić i się cieszyć.

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 24 Maj 2018, 01:19 »
Ja to zrozumiałem tak, że za kilka dni zmontujesz własny silnik AF :)

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 24 Maj 2018, 01:55 »
Ja bym aż tak nie przesadzał, w bezlusterkowcach bardzo wygodnie się ostrzy ręcznie. Może nie przy pstrykaniu setek widoczków, ale worek ma chyba inne zastosowania obiektywu w głowie.

Offline maku

• Miasto:
  • Na forum od: 08.06.2013
« 5 Maj 2019, 14:07 »
Hej. Jaki niewielki aparat ze sporym zoomem polecacie jako alternatywę dla telefonu? Najchętniej taki, który zmieści się do większej kieszonki na plecach. Z tego co widzę na sieci, dobre opinie zbierają Panasonic TZ200 i Sony RX100. Czy ktoś takowego używa na wyjazdach i coś poradzi? A może inne propozycje? Ogólnie podstawowe kryterium to wymiary i zoom.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 5 Maj 2019, 17:03 »
Używam rx100m3, kupiony wiele lat temu. Mały, dobre zdjęcia, duże możliwości. Zoom niewielki, ale lepsze to niż nic. Większy zoom to zazwyczaj większy aparat i/lub gorsza jakość zdjęć. Łatwo przewozić w małej torbie albo w futerale przymocowanym do plecaka.

Gdybym teraz miał kupować, brałbym go znów pod uwagę. Ale ma kilku konkurentów, z podobnym albo trochę większym zoomem, podobnego rozmiaru, podobnej jakości zdjęć.

Dwie alternatywy:

1. komórka huawei p30 pro (chyba nie ma obecnie konkurentów) - 5x zoom optyczny, podobno świetne zdjęcia. Przypuszczam, że w większości przypadków nie gorszy niż rx100, a może nawet lepszy. Dodatkowa zaleta - komórkę ma się zawsze, nie trzeba dodatkowego aparatu.

2.  mam od niedawno fuji x-t2. Znacznie większy w porównaniu do rx100, zdjęcia powinny być lepsze. Nie brałem go jeszcze na wyprawy. Jakbym naprawdę zależało mi na jakości zdjęć brałbym go (albo co podobnego) zamiast rx100. Ale nie zależy więc pewnie nic z tego ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum