Autor Wątek: Jaki aparat?  (Przeczytany 114984 razy)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Odp: Jaki aparat?
« 26 Cze 2020, 08:32 »
Świeża informacja - olympus sprzedaje nierentowny dział aparatów (do funduszu restrukturyzacyjnego czy czegoś w tym rodzaju).
https://edition.cnn.com/2020/06/24/tech/olympus-camera-trnd/index.html

Czy może będą fajne aparaty taniej ale z ryzykiem braku wsparcia :)
VAIO przytulił kiedyś Minoltę i dziś "każdy" chciałby mieć aparat Sony.
Liczę, że to samo zrobią z Olympusem.
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 26 Cze 2020, 09:20 »
Czy ktoś mi przystępnie wyłuszczy, jakie funkcje powinien mieć aparat kompaktowy, żeby po zrzuceniu zdjęć (choćby na dysk Google) widniały miejsca ich robienia? To się chyba nazywa geolokalizacja czy jakoś tak. Z komórką nie ma z tym problemu, nawet jakość zdjęć jest do przełknięcia ale czasem chciałoby się użyć zooma lub jakoś fajniej fotkę skadrować. Która wersja RX100 tym dysponuje?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 26 Cze 2020, 09:23 »
Czy ktoś mi przystępnie wyłuszczy, jakie funkcje powinien mieć aparat kompaktowy, żeby po zrzuceniu zdjęć (choćby na dysk Google) widniały miejsca ich robienia?
Dowolny, jeśli masz track z GPS. Synchronizujesz czas zrobienia zdjęcia z GPS i masz lokalizację.

My home is where my bike is.

« 26 Cze 2020, 09:43 »
Czy ktoś mi przystępnie wyłuszczy, jakie funkcje powinien mieć aparat kompaktowy, żeby po zrzuceniu zdjęć (choćby na dysk Google) widniały miejsca ich robienia?
Dowolny, jeśli masz track z GPS. Synchronizujesz czas zrobienia zdjęcia z GPS i masz lokalizację.
Ale track mam z komórki (konkretnie Endomondo), do tej synchronizacji to są jakieś sztuczki informatyczne potrzebne? Chciałbym mieć coś takiego przy przeglądaniu (znacznik na mapie):

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 26 Cze 2020, 09:50 »
potrzebujesz śladu w postaci pliku gpx/kml/whatever
Taguje wiele programów, pewnie jakieś lightroomy itp dziadostwa, ale też jest geotag http://geotag.sourceforge.net/
dla chętnych też exiftool.

Musisz najpierw ustalić pozycję jednego zdjęcia ręcznie (by zobaczyć, jak bardzo źle miałeś ustawiony datownik w aparacie). Wtedy wklepujesz tą różnicę czasu do wszystkich zdjęć w programie. No i pamiętać o strefie czasowej, bo GPS ma jedyny słuszny czas UTC (i tak samo radzę ustawiać zegar w aparacie, gdy zamierzacie przekraczać strefy czasowe).

Na długich, paromiesięcznych wyprawach, dryft czasowy zegara w aparacie jest już na tyle duży, że trzeba przesuwać czas zdjęć z różnymi wartościami (to bywa po parę minut różnicy). Jest do tego skrypt z wykorzystaniem exiftool

My home is where my bike is.

« 26 Cze 2020, 10:09 »
Trochę zabawy z tym by było, jak się okazuje. A czy jakieś aparaty mają moduły GPS lub synchronizację online z GPSem komórki (przez Bloototh, NFC) i zapisują lokalizację od razu w pliku EXIF?

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 26 Cze 2020, 10:15 »
Dawniej udawało mi się (teraz nie wiem jak to zrobiłem) na mapie ze śladem wczytać zdjęcia na odpowiednich pozycjach. Nie wiem czy jeszcze google oferuje taką możliwość?

Kiedyś też sports-tracker ładnie pozycjonował zdjęcia na rejestrowanym śladzie.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 26 Cze 2020, 10:34 »

Jeszcze kilka lat temu Panasonic Lumix coś (zwykła małpa z zoomem) za tysiąc ileś - póki żył - zdaje się mi tak właśnie robił: wyjmujesz, załączasz, strzelasz, zgrywasz, pokazuje.

(No ale zoom się zatarł.)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 26 Cze 2020, 12:01 »
Świeża informacja - olympus sprzedaje nierentowny dział aparatów (do funduszu restrukturyzacyjnego czy czegoś w tym rodzaju).
https://edition.cnn.com/2020/06/24/tech/olympus-camera-trnd/index.html

Czy może będą fajne aparaty taniej ale z ryzykiem braku wsparcia :)
VAIO przytulił kiedyś Minoltę i dziś "każdy" chciałby mieć aparat Sony.
Liczę, że to samo zrobią z Olympusem.

Chwila chwila, chyba przeczytałeś "po łebkach".

Sony przejęło Minoltę i dzięki temu robi aparaty Sony.
Sony robiło też laptopy pod marką VAIO, ale przestało i jakaś japońska firma "Japan Industrial Partners (JIP)" przejęła markę VAIO w 2014 roku. Na stronie SONY Vaio ostatnie niusy z 2014 roku: https://www.sony.com/electronics/computers/vaio-laptops
Ale ten JIP jakieś laptopy jako VAIO produkuje: https://uk.vaio.com/, niewiele się o nich słyszy, ale możliwe, że znaleźli jakąś niszę i udaje im się wypracować zysk.

Teraz JIP przejmuje Olympusa, może będą kontynuować produkcje, kto wie. Marka na pewno jest sporo warta.

Podobnie jest na przykład z Philipsem. Możesz kupić telewizor z marką Philips, albo słuchawki, ale Philips już ich nie produkuje, prawa kupiła chińska firma TP Vision: https://www.tpvision.com/

Online Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 26 Cze 2020, 13:12 »
Sony robiło aparaty już wcześniej (na przykład R1), potrzebowali marek i patentów Konica-Minolta, by powojować w świecie lustrzanek.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 26 Cze 2020, 13:45 »
No właśnie to trochę zabrzmiało, jakby to nie Sony robił aparaty Sony.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 26 Cze 2020, 14:01 »
Ciekawe, jak po odpadnięciu Olympusa, będzie wyglądała przyszłość formatu micro 4/3.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 26 Cze 2020, 14:39 »
Sony robiło aparaty już wcześniej (na przykład R1), potrzebowali marek i patentów Konica-Minolta, by powojować w świecie lustrzanek.

Racja racja, sam miałem Sony F717. Chodziło mi o to, że jest różnica pomiędzy tym co się stało między Sony a Minoltą, a tym co się stało z Olympusem.

Online Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 26 Cze 2020, 15:25 »
Z Olympusem będzie raczej tak, jak z Kodakiem i Polaroidem, choć oby nie.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 26 Cze 2020, 16:04 »
A czy jakieś aparaty mają moduły GPS lub synchronizację online z GPSem komórki (przez Bloototh, NFC) i zapisują lokalizację od razu w pliku EXIF?

Jak najbardziej, choćby nomen-omen wspomniany Olympus z "pancernej" serii tough:
https://www.olympus.pl/site/pl/c/cameras/tough/tough_cameras/tg_6/index.html

Możesz użyć wyszukiwarki, np.
https://www.dpreview.com/products/search/cameras#criterias=SpecsCoreParams%2CSpecsGPS&paramSpecsCoreParamsBodyType=LargeSensorCompact%2CCompact&paramSpecsGPS=BuiltIn

(GPS w zakładce "connectivity")

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum