Autor Wątek: Jaki aparat?  (Przeczytany 114981 razy)

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Odp: Jaki aparat?
« 20 Lis 2020, 14:12 »
RX10 to super sprzęt

Brak zoomowania normalnym, mechanicznym pierścieniem na obiektywie. Obiektyw olbrzymi, zakres jeszcze większy i przejechanie wszystkiego za pomocą powolnego silniczka trwa wieki. Jak zobaczyłem specyfikację, to napaliłem się na niego jak szczerbaty na suchary. Jak wziąłem go do ręki, to więcej już na niego nie spojrzałem.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 20 Lis 2020, 18:58 »
Nie wskazując żadnej marki / modelu śmiało mogę powiedzieć , że dla mnie na wyjazdy
rowerowe najlepszy aparat fotograficzny to lekki kompakt , z dużym zoomem optycznym , jasnym
obiektywem i co najważniejsze z gwarancją przedłużoną do 5 lat - to się po prostu opłaca .

To taki święty graal istnieje? Bo jakoś kłóci mi się kompaktowy rozmiar, duży zoom optyczny i wysoka jasność w jednym. Ale chciałbym taki mieć 😉
« Ostatnia zmiana: 20 Lis 2020, 19:05 kawerna »
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 20 Lis 2020, 19:39 »
Ale chciałbym taki mieć 😉
Nie Ty jeden.
Znaczy mi wystarczy w przeliczniku 24-70 i F2,8 ale małe gabaryty, duża matryca i niska cena  :lol:
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
« 20 Lis 2020, 19:45 »
Jeśli duża matryca, to i duże obiektywy, więc też się trochę kłóci. Aha, jeszcze niska cena, no tak... :wink:

Simply_R

• Gość
« 20 Lis 2020, 19:45 »
Też bym chciał taki mieć ale cena takich aparatów jest na tyle wysoka , że moja ultra-oszczędność nie pozwala mi na to .
Np :   Leica C-Lux
Albo : Sony DSC-RX100 VII

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 20 Lis 2020, 20:02 »
Leica C-Lux
Panasonic Lumix DC-TZ200 bywa o 2000 tańszy.

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
« 20 Lis 2020, 20:11 »
Ale to wszystko calówki, za wcale niemałą kasę.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 20 Lis 2020, 21:01 »
Znaczy mi wystarczy w przeliczniku 24-70 i F2,8 ale małe gabaryty, duża matryca i niska cena

Panasonic LX100?

Offline Mężczyzna MichałD

• Miasto: Jura Krakowsko-Częstochowska
  • Na forum od: 27.11.2013
    • Między Wartą, Pilicą i Nidą
« 20 Lis 2020, 21:38 »
Przez pewien czas o nim myślałem, ale:
- zoom wolę manualny na pierścieniu;
- dekielek na obiektyw;
- gabaryty nie takie małe...

Chyba bym jednak w takim układzie zdecydował się na jakiegoś bezlusterkowca, albo zaparł się i dalej woził lustro.

Moje wymarzone  cudeńko musiało by mieć:
- matrycę aps-c,
- 2 rolki + koniecznie korektę ekspozycji na osobnej rolce/przyciskach,
- ze 3 programowalne przyciski + wybierak 4 kierunkowy
- niewielki gabarytowo obiektyw 24-70, jakośc troszkę lepsza niż kitowa starczy
- całość lekka i niewielka jak np Ricoh GR powiększony o obiektyw,
- szybki start.

Brak wodotrysków, brak dotykowego/gibanego ekranu, jak najmniej "myślenia" po stronie oprogramowania. Filozofia - ustawiasz (szybko i intuicyjnie!), przyciskasz i masz zdjęcie które sobie później już w domu możesz obrobić jak wola i fantazja.

Tak niejako przy okazji - na jednej z ostatnich wycieczek aktualnie wykorzystywane FUJI XF10 doprowadzało mnie do ... ustawicznie zmieniając proporcje zdjęcia. Nie mogłem dojść co jak i skąd, dopiero w domu doczytałem (pierwszy aparat do instrukcji którego sięgam co jakiś czas a nie tylko raz/dwa na początku) okazało się że obsługuje gesty i operując w rękawiczkach akurat często interpretował jako ruch celowy. Innym problemem jest kretyńska lokalizacja przełącznika trybu AF na dotykowy ekranie + kilka innych mniejszych upierdliwości. Im prostsza konstrukcja tym do zastosowań rowerowych/kajakowych/... lepiej.
Kajakiem, pieszo, rowerem między Wartą, Nidą i Pilicą - blog wycieczkowy.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 20 Lis 2020, 22:02 »
No ja po latach zdołałem przywyknąć do układu przycisków w canonach i w sumie obsługuje się to w sposób 'bezmyślny', tak jakby zmieniać biegi na przerzutce.

Ale przypominała mi się jeszcze jedna wada bezlusterkowców - są niewygodne, jeśli trzymamy za grip. Dla mnie to sumie nie byłaby aż taka przeszkoda, bo zwykle wpinam body na głowicę i niosę za statyw, no ale jednak. Czym większe łapy, tym trudniej to dzierżyć...

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
« 20 Lis 2020, 22:24 »
Ale przypominała mi się jeszcze jedna wada bezlusterkowców - są niewygodne, jeśli trzymamy za grip.
Ściemnia coś kolega. Mam rozumieć, że cała seria R Canona, cała seria Z Nikona, czy choćby cała seria S Panasia też jest niewygodna?

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 21 Lis 2020, 15:32 »
Jeździłem z Sony RX100m3, ale teraz mi się nie chce, jeżdżę z komórką i też jest ok. I tak mało kto moje zdjęcia oglądał ;)

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
« 24 Lis 2020, 02:44 »
Może trzeba było je komuś pokazać? :wink:

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 14 Mar 2021, 21:12 »
Sony po prostu je obcina.
Canon też :)
G7x

Offline Mężczyzna zolw

• Miasto:
  • Na forum od: 05.02.2018
« 26 Mar 2021, 18:50 »
Mam pytanie do osób będących na bieżąco. Mam akumulatorki AA czarne Eneloop Sanyo 2400 mAh ale mają już 12 lat i po pełnym naładowaniu trzeba je pocierać w rękach żeby zrobić zdjęcie (w temp pokojowej). Dosyć to niewygodne :) Co teraz jest aktualnie dobrym produktem? Słyszałem, ale też parę lat temu, że białe eneloop zrobili lepsze. Ale może to tylko plotka? A może są zupełnie inne "bateryje"? Z góry dzięki za pomoc.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum