Autor Wątek: Jaki aparat?  (Przeczytany 114980 razy)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Odp: Jaki aparat?
« 27 Mar 2021, 05:55 »
Przydatność admina w marcu +1
+2, bo zniknęły też odnośniki do stylowych kuft.

Offline Mężczyzna zolw

• Miasto:
  • Na forum od: 05.02.2018
« 27 Mar 2021, 07:05 »
Dzięki za wyręczenie. Z jednej strony stopka to moja odrębna prywatna sprawa, z drugiej regulamin rzecz święta.

Czy jakaś inna forma informacyjna, o możliwości wynajmu busa choćby na jakiś podjazd zlotowy w przypadku gdyby właściciel kajaków nie miał transportu. Albo na samodzielnie zorganizowanie wyprawy rowerowo-busowej? Wiem, że takie też niektórzy organizują. Pamiętam podróże Remigiusza z rodziną i znajomymi. Choć z wielkim żalem pisał, że wynajmowali busiki. Chyba któryś Kaukaski kraj.

Pozostaną oczywiście ci którzy wolą tylko za autobusem/TIRem rozwijać prędkości. Jest to też rodzaj symbiozy.

Jakiś skromniejszy podpis bez linka. Albo odpowiedni post w odpowiednim dziale. Jest dozwolony a może wskazany?

Bardziej chodzi o znalezienie sobie zajęcia w COVIDowych czasach niż o jakąś komercję czy zyski.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 17 Cze 2022, 00:22 »
Podczas ostatniej dwutygodniowej wyprawy na Ukrainę okazało się, że mój dziadowy Panasonic rozładował niemal trzy baterie. Aparat jest stary i nie ma jeszcze możliwości ładowania przez USB :( Brać ładowarki do gniazdka też nie chcę.

Mam też lepszy na te same akumulatory, ale jest cięższy i zbyt drogi żeby  ryzykować zniszczenie np. przez wstrząsy.

Chciałbym kupić coś równie dziadowskiego, choć rozbity ekran nie jest konieczny To akurat mogę zrobić sam. Chcę za to żeby był na baterie AA. Aparat ma służyć wyłącznie podczas wyjazdów i wielkich cudów nie oczekuję. Akumulatory tracą z czasem pojemność, więc wolę używać standardowych AA.

Znalazłem opinie, że Canon PowerShot 160 IS jest niezły. Ma nawet zoom 16 i bywa poniżej 100 zł.

Brać? A może coś innego?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
« 17 Cze 2022, 00:58 »
Jakieś pojęcie o foto mam i może coś bym doradził, ale sorry Worek, mnie to przypomina dywagacje typu - jaki rower za 100 zł?

Albo inaczej - może trafisz na aukcjach coś za lekko_pół_śmieszne pieniądze, to daj znać. To się powie - tak czy nie, bo może akurat będzie warto.

« 17 Cze 2022, 02:03 »
Inaczej. Wpisałem w Google "best aa battery camera" i ten aparat był na liście - najbardziej przypadł mi do gustu spośród wymienionych

Cena to nie dywagacje. Aparat ma 10 lat i regularnie zaczyna kosztować śmieszne pieniądze. Przypuszczam, że praktycznie wszystkie aparaty na takie baterie będą w podobnym przedziale cenowym ze względu na wiek. Kilku setek, czy tysięcy złotych nie mam zamiaru wydawać na aparat, bo w takim przypadku wolałbym kupić lepszy telefon i nie wozić dwóch urządzeń - mniej gramów bagażu.

Warto go brać? Czy jest cokolwiek lepszego na AA?

Konkretnie ten mam w obserwowanych
https://allegro.pl/oferta/canon-powershot-sx160-is-12196322717
Można taniej, ale ten jest fajny, bo czerwony ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna lepiotrek

• Więcej uczy cudza głupota niż własny rozsądek
  • Miasto: Sochaczew
  • Na forum od: 23.04.2014
« 17 Cze 2022, 09:18 »
Bardzo się nie znam ale ...kup coś z jaśniejszym szkłem.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 17 Cze 2022, 10:13 »
Pierwsza myśl - kupić lustro z gripem mieszczącym 6xAA, ale chyba nie zmieścisz się w kosztach no i wstrząsy szkodzą...
Zdaje się, że jakiś Pentax K-X też był bezpośrednio na AA zasilany, więc nawet bez gripa by się obyło ;) No i wtedy masz znośną jakość i wygodną obsługę
@Edit, widzę, że Pentax K 100d też na AA i nawet po 300 chodzi ;)

Ale... za dziecka miałem minoltę (ja miałem Z1), lecz były również wyższe modele z zoomem i właśnie na paluchy - choć to już ma bardziej 15, niż 10 lat ;P

Pytanie czy na pewno chcesz mieć aparat na AA, czy może energooszczędny na akumulator? Mój rekord na LP-E6 to 4100 zdjęć za dnia na jednym łądowaniu przy temperaturach jesienych ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Cze 2022, 10:20 qbotcenko »

Offline Mężczyzna rmk

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 12.01.2013
« 17 Cze 2022, 10:40 »
K-x to genialny aparat jakość/cena i pisze to z pełną świadomością. Mam jeden z uszkodzonym wyświetlaczem, jak chcesz oddam za darmo. Samo body, bez szkła. Foty robi ale nie wyświetla  ;D A tak to podpisuje się pod tym co napisał liggy.
Nie odkładaj marzeń. Odkładaj na marzenia.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 17 Cze 2022, 10:58 »
Pentaxy miały miejsce na koszyk z czterema bateriami AA do modelu K-50.

Tego canona ludzie chdk zmusili do zapisu plików raw dng, bez tego ten aparat produkuje zdjęcia gorsze, niż komórka za czterysta złotych.

Do większości baterii dedykowanych można kupić u Chińczyków ładowarkę USB, tu przykład ładowarki do baterii z najstarszych, bezlusterkowych lumiksów - https://pl.aliexpress.com/i/32969665702.html

P.S. Jak chcesz, to mam do oddania Ricoha Caplio 500G Wide za koszt paczkomatu.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 17 Cze 2022, 11:43 »
kup sobie ładowarkę do akku na USB od chińczyka i jeden dodatkowy na zamianę. Kluczem jest to, żeby akumulator trzymać z zakrytymi stykami (jak będzie leżał w ładowarce, to sam się rozładuje).

K-x miał to do siebie, że te AA to najlepiej działały litowe. Na alkaicznych to tak średnio. Będzie to cięższe i krócej działające niż jeden akumulator na zapas.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 17 Cze 2022, 12:17 »
Konkretnie ten mam w obserwowanych
https://allegro.pl/oferta/canon-powershot-sx160-is-12196322717
Można taniej, ale ten jest fajny, bo czerwony
Kilka opinii z neta:
"bateria się wyczerpuje z prędkością światła"
"baterie łyka jak 4 litrowy silnik benzyne to tyle"
"Jego główną zaleta jest to, że udało mi się go sprzedać i to z ogromnym trudem"
To chyba nie jest aparat dla Ciebie. Nie bój się dedykowanych baterii, bo brzmisz jak konserwatyści z 2000 roku. Poradzę Ci tak, jak przedmówcy: poszukaj małej ładowarki na USB i zwiększ trochę budżet na aparat.

Niedawno sam kupiłem aparat za 100 zł, Olympus Tough-6000. Obrazek daje fatalny, ale w moim przypadku chodziło o cokolwiek, co zabiorę z sobą na kajak i nie będzie mi żal, jak go utopię. Czyli taka wodoszczelna jednorazówka. I te parametry spełnia, ale jakością zdjęć bardzo odstaje od współczesnego telefonu ze średniej półki.

« 17 Cze 2022, 14:30 »
Dzień za propozycje, mam jedynie problem z ich masą.. ponad 600 g bez obiektywu??!! Lustrzanki odpadają, bo są zbyt ciężkie i nie zmieszczą się w torbie na ramę. Aparat ma być konieczne szybko dostępny.

Wspomniany Canon SX160 waży minimalnie ponad 300 g i uznaję to za górny limit wagowy. Z powodu wagi chętnie zrezygnowałbym z aparatu, ale bateria w moim telefonie nie jest zbyt pojemna i wolę go wyłączać. W przypadku Canona przekonuje mnie tylko mocny zoom - skoro mam brać aparat, to niech przynajmniej będzie wyraźnie lepszy od aparatu w telefonie..

Pośród polecabych pojawił się też Nikon A10
https://www.olx.pl/d/oferta/aparat-fotograficzny-nikon-coolpix-a10-CID99-IDPmysQ.html

Jest dwa razy lżejszy od Canona SX160.

Mój problem polega na tym, że nawet jeśli będę czytał recenzje, to są one napisane np. 10 lat temu i trudno mi oceniać jak to się ma do współczesnych czasów.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 17 Cze 2022, 17:13 »
Kup szybko ładującego się powerbanka i ogarniesz problem wyczerpującej się baterii w telefonie.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 18 Cze 2022, 11:20 »
Wydaje mi się, że obecnie smartfony zrobią nie gorsze zdjęcia, nie lepiej pójść w tą stronę?

« 18 Cze 2022, 15:58 »
Kup szybko ładującego się powerbanka i ogarniesz problem wyczerpującej się baterii w telefonie.
Wydaje mi się, że obecnie smartfony zrobią nie gorsze zdjęcia, nie lepiej pójść w tą stronę?
Dzięki, tak pewnie zrobię.

Poradziłem się jeszcze jednego kolegi forumowicza i chyba faktycznie dam się przekonać. Mój telefon nie to OnePlus 5 - jak sama nazwa wskazuje ma już 5 lat 8) Aparat nie robi super zdjęć, tylko najwyżej przyzwoite. Inny mankament to brak szybkiego ładowania przy 99% powerbanków - powerbank musi obsługiwać VOOC.

Ponieważ mam powerbank, ale niezbyt pojemny, będę musiał dokupić jakiegoś używanego dziada do użycia raz na rok.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum