Autor Wątek: Jaki aparat?  (Przeczytany 114954 razy)

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
Odp: Jaki aparat?
« 18 Cze 2022, 16:19 »
Ponieważ mam powerbank, ale niezbyt pojemny, będę musiał dokupić jakiegoś używanego dziada do użycia raz na rok.

No nieee. Używany (zajechany) powerbank... Takich rzeczy nie kupuje się używanych. Tym bardziej, że nowy często nie kosztuje nawet 100 zł.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 18 Cze 2022, 16:26 »
Od tego jest SMART. Można kupić i sprawdzić ile ma faktycznie pojemności. Jeden dobrej jakości już mam.

W miarę możliwości nie chcę produkować kolejnych elektrośmieci.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 18 Cze 2022, 16:34 »
Ostatnio wyhaczyłem powerbank aukey 10000mAh na a...o za 40 zł. Ma kilka wyjść i QC. Jest w miarę lekki i był akceptowalnie tani. Tej samej firmy można czasami za niewiele więcej wyrwać wersję jeszcze lżejsza i wielkości karty kredytowej.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 18 Cze 2022, 19:08 »
@worek
Aparat tylko z bateriami dedykowanymi Li-Ion. Maja najlepszy stosunek pojemności do wagi. Takie na AA (baterie, czy aku) jeszcze szybciej traca pojemność.
Ja do swojego Soniaka dokupiłem jeszcze dwie dedykowane baterie (żadne zamienniki - oryginały) i nie mam problemu z energią.
Nawet powerbanka nie wożę, a odkąd mam ładowarkę z dynama na USB, to nawet te zapasowe baterie nie są mi potrzebne, zawsze moge podładować aparat, prądu z dynama starcza z zapasem na telefon (jako nawigacja)

Lekkie (i pojemne i tanie) powerbanki to zwykle jest wyrób chiński, a oni traktują wartości  prądu, pojemności dosyć lekko. Zwykle, to nawet połowy dedykowanej pojemności nie mają.

« 18 Cze 2022, 19:25 »
Ostatnio wyhaczyłem powerbank aukey 10000mAh na a...o za 40 zł. Ma kilka wyjść i QC. Jest w miarę lekki i był akceptowalnie tani. Tej samej firmy można czasami za niewiele więcej wyrwać wersję jeszcze lżejsza i wielkości karty kredytowej.
Widzę, że 20000 jest za 60 zł. Poważnie rozważę zakup.

Aparat tylko z bateriami dedykowanymi Li-Ion. Maja najlepszy stosunek pojemności do wagi. Takie na AA (baterie, czy aku) jeszcze szybciej traca pojemność.
Ja do swojego Soniaka dokupiłem jeszcze dwie dedykowane baterie (żadne zamienniki - oryginały) i nie mam problemu z energią.
Słuszna uwaga, u mnie nie byłoby problemu, gdyby nie to, że mój tani Panasonic GF-5 nie obsługuje ładowania z USB. Gdyby nie to byłby niemal idealny na wyprawy, bo wykorzystuje te same baterie co Panasonic GX80. Rozważałbym kupno trzeciego Panasonica na te same baterie, ale bez wymiennego obiektywu. Niestety nie widzę żadnego spełniającego moje wymagania. Pakowanie się w kolejny typ baterii do aparatu, którego z góry planuję prawie nie używać zupełnie mnie nie przekonuje - starzenie się baterii.

Najlepszym rozwiązaniem będzie przeznaczenie zaoszczędzonych pieniędzy na szybszą wymianę telefonu.
« Ostatnia zmiana: 18 Cze 2022, 21:04 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.04.2021
« 18 Cze 2022, 20:30 »

Niedawno sam kupiłem aparat za 100 zł, Olympus Tough-6000. Obrazek daje fatalny, ale w moim przypadku chodziło o cokolwiek, co zabiorę z sobą na kajak i nie będzie mi żal, jak go utopię. Czyli taka wodoszczelna jednorazówka. I te parametry spełnia, ale jakością zdjęć bardzo odstaje od współczesnego telefonu ze średniej półki.

Mam tak samo z ze starym Fuji FinePix XP 30 , ciemny obiektyw, ale bywały wyjazdy, że 3/4 czwarte zdjęć z niego, bo brany na plażę, kajak, deskę itp. bez obaw, że za delikatny, zapiaszczy się lub zmoczy. 

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
« 18 Cze 2022, 22:48 »
mój tani Panasonic GF-5 nie obsługuje ładowania z USB.
Na dzisiaj to chyba mało który z nowoczesnych sprzętów foto obsługuje zasilanie z zewnętrznego źródła - Nikon Z-5 i pewnie coś tam jeszcze. Ale to pieniądze zupełnie inne.
Masz dosyć sprecyzowane wymagania, czyli jak najmniejszy, jak najlżejszy, z jak najlepszym zoomem i jakością obrazka, jak najtańszy i najlepiej jak by go w ogóle nie było... :roll: :wink:

Aparatów kompaktowych produkuje się i sprzedaje coraz mniej, na dziś śladowe ilości. Przegrały ze smartfonami i do okazjonalnej fotografii telefon najczęściej wystarcza.
Myślę, że na Twoje potrzeby to będzie właśnie telefon z dobrej jakości foto.

« 19 Cze 2022, 00:59 »
Na dzisiaj to chyba mało który z nowoczesnych sprzętów foto obsługuje zasilanie z zewnętrznego źródła - Nikon Z-5 i pewnie coś tam jeszcze. Ale to pieniądze zupełnie inne.
Masz dosyć sprecyzowane wymagania, czyli jak najmniejszy, jak najlżejszy, z jak najlepszym zoomem i jakością obrazka, jak najtańszy i najlepiej jak by go w ogóle nie było... :roll: :wink:
Panasonic GX80 / GX85 (ten sam aparat z dwoma oznaczeniami) posiada opcję ładowania przez USB. Byłem przekonany, że to standard we współczesnych aparatach.

Co do wymagań, aż tak wielkich nie mam. Posiadany GF-5 spełniał wszystkie poza ładowaniem przez USB, a kupiłem go ze dwa lata temu bez obiektywu za nieco ponad 200 zł.

Aparatów kompaktowych produkuje się i sprzedaje coraz mniej, na dziś śladowe ilości. Przegrały ze smartfonami i do okazjonalnej fotografii telefon najczęściej wystarcza.
Myślę, że na Twoje potrzeby to będzie właśnie telefon z dobrej jakości foto.
Właśnie kupiłem "powystawowy" OnePlus Nord Ce 12/256 za śmieszną kwotę - przypuszczam, że powystawowość to oszustwo (raczej ładny używany), bo kto by dawał wersję z 12 GB RAM na powystawowy..? :o Bez sensu.

Telefon nie powala jakością zdjęć, ale powinien być pod każdym względem lepszy od OnePlus 5.

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
« 19 Cze 2022, 02:09 »
Panasonic GX80 / GX85 (ten sam aparat z dwoma oznaczeniami) posiada opcję ładowania przez USB. Byłem przekonany, że to standard we współczesnych aparatach.
Wyraziłem się może mało precyzyjnie. Otóż dzisiejsze sprzęty często mogą być ładowane z USB, ale jako wyłączone, nie podczas pracy. Ta druga opcja dopiero wchodzi.

Akurat GX80/85 to jeden z moich faworytów, sam zostawiłem sobie m.in. Lumix G7 z 14-140 i pomimo sporadycznego użytkowania również małego obrazka i też APS-C, tego Panasia podobnego do GX80 bardzo cenię. Dobre foty, mały gabaryt i waga, chociaż obrazkiem na bliskich odległościach może czasem przegrywać z Iphonem najnowszej generacji.
No i właśnie teraz to, na czym Ci zależy - czy ma być jakość obrazka i zakres ogniskowych, czy bardziej kompaktowość i mniejsza kłopotliwość?

« 21 Cze 2022, 11:46 »
Przyszła paczka z OnePlus Nord CE 5G.

Przeprowadziłem pierwsze testy fotograficzne, głównie z balkonu. Tak jak wspominałem używałem do tej pory telefonu OnePlus 5 z 2017, czyli zmiana na telefon o 4 lata nowszy. Można się spodziewać sporych zmian.

Oczywiście przez kilkanaście minut byłem w szoku!!! :O :O :O Co to za syf?! Zdjęcie na pierwszy rzut oka z tego nowszego są zdecydowanie brzydsze - takie sprane i ziarniste. Dopiero po dłuższej chwili doszedłem do wniosku, że należy włączyć "żywe kolory", w tym trybie zdjęcia nabierają przyjemnych kolorów (całkiem naturalnych), mam wrażenie, że krawędzie są zdecydowane bardziej rozmyte. Stary OnePlus 5 ma taką 'mgiełkę' w miejscach, gdzie brakuje już detali, co jest przyjemne dla oka. Wyostrzanie szumów sensora wygląda za to paskudnie.

Jeśli się przyjrzeć to Nord CE jednak ma nieco więcej detali i wypada dużo lepiej w trudniejszych warunkach oświetleniowych. Zwłaszcza zdjęcie pokoju przy otwartych drzwiach balkonowych na nowym wygląda lepiej - widać lepiej i to co w pokoju, i to co ma zewnątrz.

Pozostałe aspekty telefonu poruszę w innym wątku. Nie jest to mój wymarzony telefon, więc nieco waham się nad zwrotem i kupnem czegoś innego.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 21 Cze 2022, 12:36 »
Nie jest to mój wymarzony telefon, więc nieco waham się nad zwrotem i kupnem czegoś innego.

Ja bym upolował na Twoim miejscu jakiegoś pixel'a 2/3 i wyżej - one mają te ziemniakokamery na znośnym poziomie.

A jeszcze mi przeszło przez myśl - jakby tak szukać czegoś nie stricte aparatowego, lecz np. recordery Ricoh czy Canona? Albo nawet DJI?

« 21 Cze 2022, 13:45 »
Coś tam  napisałem w wątku o telefonach, ale mi wywaliło. Teraz tylko tak na szybko i krótko.

Problem w tym, że OnePlus 5 jest na tyle dobrym telefonem, że trudno faktycznie o kupno czegoś jednoznacznie lepszego. Co do Pixeli to musiałbym kupić minimum model Pixel 5 żeby nie mieć gorszych parametrów - mając 8 GB RAM nie chciałbym dopłacać do przesiadki na 6 GB ;) Ja akurat mam głupie nawyki i przy ponad 100 zakładkach telefon potrafi zwolnić (taaak, pora coś pozamykać).

Nord CE ma więcej ramu, więcej pamięci, pojemniejszą baterię, ciut lepszy aparat, zdecydowanie lepsze filmy z sensowną stabilizacją, nowszy system + gwarancja. Sprzedając stary telefon okazuje się, że dopłata to 300 - 400 zł. Za dwa lata rynek z pewnością będzie ciekawszy.

« 21 Cze 2022, 18:24 »
Porobiłem kolejne testy. Poprzeglądałem też zdjęcia z mojej ostatniej wyprawy, które robiłem przy pomocy aparatu Panasonic GF-5 i standardowego obiektywu od Panasonica GX80 (Lumix G Vario 12-32Mm F/3.5-5.6).

Wbrew twierdzeniom jest przepaść jakościowa na korzyć dziesięcioletniego aparatu. Zdjęcia z aparatu robione w kiepskich warunkach są lepsze od zdjęć z aparatu robionych przy dużej ilości światła. Mam tu głównie na myśli ilość detali i brak szumów. Naoglądałem się sporej ilości porównań i szczerze powątpiewam, żeby telefon kosztujący poniżej 2 tys. zł zbliżył się do tego poziomu.

Inna sprawa, że Canon SX160, którego rozważałem wypada akurat kiepsko..

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 21 Cze 2022, 18:31 »
Nie porównj aparatu telefonu z obiektywym wielkości paznokcia i miniaturową matrycą (wielkość, nie piksele), z jakimkolwiek kompaktem.
Obiektyw musi mieć "światło", a telefoniczne aparaty, to tylko w słońcu, i do selfie.
Odszumianie (mała matryca - duże szumy) programowe, to oszukiwanie oka, traci się detale.

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
« 21 Cze 2022, 18:33 »
Porobiłem kolejne testy. Poprzeglądałem też zdjęcia z mojej ostatniej wyprawy, które robiłem przy pomocy aparatu Panasonic GF-5 i standardowego obiektywu od Panasonica GX80 (Lumix G Vario 12-32Mm F/3.5-5.6).

Wbrew twierdzeniom jest przepaść jakościowa na korzyć dziesięcioletniego aparatu. Zdjęcia z aparatu robione w kiepskich warunkach są lepsze od zdjęć z aparatu robionych przy dużej ilości światła. Mam tu głównie na myśli ilość detali i brak szumów. Naoglądałem się sporej ilości porównań i szczerze powątpiewam, żeby telefon kosztujący poniżej 2 tys. zł zbliżył się do tego poziomu.

Inna sprawa, że Canon SX160, którego rozważałem wypada akurat kiepsko..
Nie wiem czy jeszcze dostępne jako nowe, ale pod kątem zdjęć byłem mega zadowolony z Huawei p20pro. Żona posiada aktualnie p30pro i zdjęcia również są bardzo dobre.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum