Ja kupiłem D90 ze względu na dobre recenzje i uniwersalność.[...]
Co do techniki wykonywania zdjęć, to każdy aparat obecnie ustawia lepiej ekspozycję i ostrość od człowieka
Raczej mało z Was przyzna się do tego, że ekspozycję i ostrość ustawia w aparacie bez polegania na jego wskazaniach, nawet w trybie manualnym ustawiamy albo jaśniej albo ciemniej od wyboru aparatu a nie w wartościach bezwzględnych (bo taka pora roku, dnia i stopień zachmurzenia itd...)
Ale najważniejsze - jaki by aparat nie był i tak głównym miernikiem jakości zdjęcia jest to jaki kadr wybierzemy
Co to oznacza ze kazdy aparat ustawia lepiej ekspozycję? W aparacie jest miernik światła i na podstawie jego wyników ustawia on przesłonę i czas naświetlania (również względem iso). Choć bez miernika też można sie obyć, np gdy tradycyjnych aparatach wysiadało zasilanie... nie słyszałeś o "słonecznej f16" albo "exposure value", do konkretnych warunków oświetlenia masz ustalone orientacyjne wartości ekspozycji.
boskimm, Mamiya średni format? Szacun, że chce Ci się to wozić do tego to ja bym się bał o takie cacko