Autor Wątek: Serbia - obowiązek meldunkowy  (Przeczytany 1603 razy)

Offline Mężczyzna Dawid_2248

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.11.2011
    • Moja galeria Picasa
Serbia - obowiązek meldunkowy
« 11 Kwi 2014, 12:29 »
Czy ktoś z Was, podróżując przez Serbię kilka dni, miał problem z meldunkiem przy wyjeździe? Ja byłem w Belgradzie 2 lata temu, ale krótko (przesiadaliśmy się w drodze do Albanii). W tym roku chciałbym znów wyruszyć na Bałkany, jednak skupić sie bardziej na Serbii... Na stronie MSZ znalazłem informację, że istnieje obowiązek meldunkowy i jest skrupulatnie przestrzegany. Chciałbym więc poddać to zagadnienie do weryfikacji na podstawie waszej praktyki :)
www.gdzielosponiesie.pl

"Podróże to jedyna rzecz, na którą wydajemy pieniądze, a stajemy się bogatsi"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Serbia - obowiązek meldunkowy
« 11 Kwi 2014, 13:10 »
Byłem 2 lata temu w Serbii przez jakieś ~10 dni i nigdzie się nie meldowałem. Problemów żadnych nie miałem, a wyjeżdżałem z Serbii przez Kosowo...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna slavy

• Ochlejski Pleban.....
  • Miasto: Ochle
  • Na forum od: 03.03.2012
« 11 Kwi 2014, 13:33 »
Potwierdzam to, co napisał Wax, żadnych problemów. Nam nawet dokumentów nie sprawdzali, tylko kazali jechać dalej
Masz już 45 lat....nie uważasz, że już najwyższy czas dorosnąć??....

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 11 Kwi 2014, 13:44 »
Hmm, ciekawe rzeczy nasze MSZ pisze...

Byłem 2 lata temu przez prawie 2 tygodnie i nikt nic takiego nie wymagał. W ogóle przez ten czas może z 5 razy widziałem auto policyjne, więc nawet za bardzo nie miał kto tego obowiązku sprawdzać. Przy Serbii Polska to niemal państwo policyjne :P

A tak w ogóle to fantastyczny kraj. Jak do tej pory najfajniejszy w jakim byłem.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 11 Kwi 2014, 14:49 »
Południowa Serbia fajna, ale chyba bardziej podobała mi się północna Czarnogóra ;)

A co do kwestii w temacie - kontrola na granicy ale żadnych dodatkowych papierków Przy wyjeździe bez kłopot, nikt nas o nic nie pytał (a byliśmy kilka dni)

Offline Mężczyzna Dawid_2248

• Na forum od: 22.11.2011
    • Moja galeria Picasa
« 11 Kwi 2014, 15:08 »
Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi. Tak myslałem, że turystów (szczególnie rowerowych:D) traktują ulgowo - przekraczając 2 lata temu granicę Bośni z Serbią też załatwili nas ekspresowo. Teraz mam potwierdzenie :)
www.gdzielosponiesie.pl

"Podróże to jedyna rzecz, na którą wydajemy pieniądze, a stajemy się bogatsi"

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 11 Kwi 2014, 16:13 »
Południowa Serbia fajna, ale chyba bardziej podobała mi się północna Czarnogóra ;)
Wojwodina też całkiem fajna ;)

Przy Serbii Polska to niemal państwo policyjne :P
Mam zupełnie inne doświadczenia. Polska to państwo policyjne, ale Serbia jeszcze nas przebija. Na głównych drogach suszenie co chwilę, w zeszłym roku nawet potrafili dwa razy w ciągu jednej nocy zatrzymywać.. i pytać kierowcy "czy dobrze się czuje" (akurat tylko o to chodziło). Słyszałem też, że wlepiają mandaty za zbyt głośne słuchanie muzyki w samochodzie.

Wiadomo jednak, że inaczej wygląda sprawa z kierowcą, którego można złupić i biednym rowerzystą ;)

Problemów z meldunkiem nie miałem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna irbis

• Na forum od: 14.12.2009
    • drezyna
« 11 Kwi 2014, 21:15 »
Przejechałem w 2013 r. Serbie wzdłuż Dunaju, noclegi w namiocie na dziko. Wyjazd z Serbii do Bułgarii - żadnego problemu z meldunkami i z Policją.
"Jeżeli myślisz, że jesteś zbyt mały, by coś zmienić, spróbuj zasnąć z komarem latającym nad uchem."

Offline Kobieta goś

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.11.2011
« 24 Kwi 2014, 17:05 »
Ja byłam przejazdem jesienią ubiegłego roku ok. 10 dni. Nikt nie chciał żadnego meldunku, chociaż zdobyliśmy aż dwa. Podczas jednego noclegu pod dachem poprosiliśmy o meldunek, a potem okazało się, że musieliśmy sobie za niego zapłacić, także tym bardziej nie ma co się ścierać;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum