Autor Wątek: Bagażnik Crosso vs Tubus Cargo  (Przeczytany 3318 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Bagażnik Crosso vs Tubus Cargo
« 12 Kwi 2014, 23:26 »
Są na forum osoby które używały obu tych bagażników? Czy Tubus czymś góruje nad Crosso (pomijam ładowność)? Szczególnie interesuje mnie ew. różnica w sztywności.
Ciekawi mnie też czym się kierowaliście zmieniając Crosso na rzecz Tubusa (odwrotnych przypadków się nie spodziewam ;) ).
Na pierwszy rzut oka wygląda jakby Cargo miał dłuższą platformę, pozwalając założyć sakwy 'bardziej z tyłu'. Z drugiej strony dla posiadaczy Ortliebów, raczej nie powinno mieć to znaczenia, bo mocowanie można tak ustawić, by sakwy były bardzo wysunięte do tyłu i wtedy nie ma mowy o zahaczaniu piętą o sakwy.
Pokusi się ktoś o porównanie bagażników?
Dziękuję, dobranoc.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Bagażnik Crosso vs Tubus Cargo
« 12 Kwi 2014, 23:29 »
mam crosso i logo, liczy się?

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Robert

« 12 Kwi 2014, 23:53 »
A poza konstrukcją są jakieś różnice? Ja akurat wolę typ Cargo, bo planuję na platformie wozić karimatę i na nią narzucać rackpacka.

• blog podróżniczy
« 13 Kwi 2014, 00:07 »
logo ma niższą półeczkę na sakwy, po powieszeniu na nich sakw msx robi się duża przestrzeń po środku na worek. W konstrukcji crosso miałem pustą przestrzeń pod workiem i wyżej powieszony ciężar.
Sztywność dobrze zamontowanego crosso do tubusa jest podobna. W przypadku dużego załadunku to cały tylny trójkąt pływa, a nie tylko bagażnik, na ramie stalowej z cienkich rurek bywało to denerwujące.

Offline Mężczyzna Robert

« 13 Kwi 2014, 00:11 »
Ja akurat tę przestrzeń mam czym wypełnić.

W przypadku dużego załadunku to cały tylny trójkąt pływa, a nie tylko bagażnik, na ramie stalowej z cienkich rurek bywało to denerwujące.
Dokładnie! Miałem okazję przejechać się kilka dni z ortliebami i rackpackiem założonymi na swój rower (właśnie crmo z cienkich rurek) i stawanie na pedałach nie wchodziło w grę. Byłbym bardzo zadowolony gdyby na ramie aluminiowej ten efekt byłby słabszy.

Sztywność dobrze zamontowanego crosso...
Co masz na myśli?

• blog podróżniczy
« 13 Kwi 2014, 00:16 »
górne mocowanie można zamontować na kilka sposobów, ale generalnie im szerszy rozstaw prętów na górze, tym sztywniej. Po drugie pod śrubki podkładki sprężynujące, a gwinty posmarować klejem do gwintów. Zdarzało mi się luzować i gubić śrubki na dołach, wtedy nie jest zbyt sztywno ;)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 13 Kwi 2014, 12:03 »
Przy Rackpacku jest dobrze podwiesić sakwy niżej, w Crosso to nie wyjdzie, chyba, że czymś wypełnisz wolną przestrzeń.
No i Crosso  dosyć szybko się wyciera, przeciera, nie wiem czy tylko u mnie? Przez większość czasu jazdy nie posiadam błotników i poruszam się w terenie. Przetarłem sakwami na wylot rurki Crosso po dwóch latach :)  Sakwy Ortlieby i Crosso jeździły zamiennie.
Edit:
"Przetarłem na wylot" może trochę źle określiłem, ale przetarłem jedną ściankę rurki, że powstały dziury.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwi 2014, 14:35 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Robert

« 13 Kwi 2014, 13:40 »
Nawet przy jeździe na stojąco nie pływał tył?

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Robert

« 13 Kwi 2014, 13:47 »
Ku chwale aluminium!

A teraz wróćmy do porównania bagażników ;)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 13 Kwi 2014, 16:45 »
No i Crosso  dosyć szybko się wyciera, przeciera, nie wiem czy tylko u mnie?
Nie, to chyba norma przy aluminiowych rurkach. Równie ochoczo przecierają się bagażniki topeak.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 13 Kwi 2014, 17:37 »
potwierdzam spostrzeżenia dotyczące bagażnika Topeak. Po ośmiu miesiącach użytkowania z sakwami, głównie dojazdy do pracy i jednodniówki, ścianki rurek poprzecierane. Kolejny bagażnik będzie stalowy, tylko czy jest jakaś tańsza alternatywa dla Tubusa?
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 13 Kwi 2014, 17:49 »
Miałem Crosso,ale wybór padł w zeszłym roku na Tubus Logo do sakw Ortlieb jakoś wszystko lepiej leży,a Rack Pack wkładałem wzdłuż pomiędzy sakwy.W Logo właśnie jest to że możesz je powiesić niżej.A teraz  w Hostoxa rowerze też wisi drugi Tubus Logo.Jak Cię nie pili to poczekaj do Zlotu i sobie obczaisz.A wybór i tak należy do Ciebie.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 13 Kwi 2014, 19:54 »
Jam logo i ramę stalową i nic mi nie gibie, a na stojaka często jeżdżę. Zresztą jeżdżąc tak nie należy za bardzo rowerem na boki majtać :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum