Autor Wątek: wystarczający zestaw ciuchów  (Przeczytany 6068 razy)

Offline Kobieta mareda

• Miasto:
  • Na forum od: 06.09.2013
    • blog nie do końca rowerowy
wystarczający zestaw ciuchów
« 13 Kwi 2014, 13:32 »
Dziewczyny, ile i jakie ciuchy bierzeci na np. 2-tygodniową wyprawkę w cywilizowane miejsca?
Czy Wam czegoś nie brakowało ;-) ,a może coś okazało się zbędne :o . Facetom wystarczą dwie bluzki, spodenki rowerowe i jedne slipy. Jakie są Wasze doświadczenia?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: wystarczający zestaw ciuchów
« 13 Kwi 2014, 13:45 »
A kobietom nie wystarczą? ;-)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 13 Kwi 2014, 14:48 »
To zależy w jakie rejony jedziesz i w jakim sezonie. Ja dwutygodniówki robię latem i jak do tej pory zawsze w krajach, gdzie w sierpniu i lipcu jest gorąco. Lista rzeczy (malejąca z roku na rok ku radości mojego męża :D):
3 koszulki na szelkach (żeby sobie ładnie ramiona i dekolt opalić)
1 podkoszulek "normalny" (jak już sobie te ramiona spalę to muszę je chronić...)
1 koszulka rowerowa z forum podrozerowerowe.info
bluza z kapturem na wieczór i chłodniejsze dni
kurtka przeciwdeszczowa
getry długie rowerowe
getry krótkie rowerowe (mam takie śmieszne ze spódniczką)
lekkie krótkie spodenki
zestaw do spania (dres spodnie długie, podkoszulek)
bielizna - 3 biustonosze (bez fiszbinów i kolorowe, w razie gdyby się wesoła szelka uwolniła z koszulki w czasie jazdy nie wygląda haniebnie jak biała z koronka :P, ja zawsze biorę jeden sportowy), majtki wygodne i kolorowe, żeby się ładnie prezentowały na sakwie kiedy je wiozę wyprane i suszę w czasie jazdy (stringi tylko dla prawdziwych hardcorowców!) - bielizna ma byc wygodna, dobrej jakości, a dla mnie dodatkowo liczy się też w jakim jest kolorze; 3 - 4 pary skarpet (biorę 2 pary krótkich treningówek białych i jedną cieplejszą na noc)
opaska na uszy (cierpię na chroniczne zapalenie uszu, dla mnie to podstawa np przy długich zjazdach)
chustka na głowę przeciwko słońcu
kostium kąpielowy
kamizelka odblaskowa na ewentualną jazdę nocą
sandały Teva, w których jadę, chodzę pod prysznic, brodzę po wodach
buty sportowe lekkie (nie tenisówki) całe

Na pierwszą wyprawę zabrałam też spódniczkę i ładną bluzkę no i oczywiście przewiozłam to bez wyciągania. Szkoda zachodu. Jeśli spodenki będziesz miała niezbyt krótkie (tuż nad kolana) to do każdego zabytku sakralnego w nich wejdziesz. Podkoszulek z normalnym rękawek przydaje się w tym samym celu.

A gdzie się wybierasz?

Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Kobieta kate_riddle

• Miasto: Gryfice
  • Na forum od: 14.10.2013
« 13 Kwi 2014, 17:40 »
wersja na 3-tygodniowy wypad latem:
- 2x koszulka rowerowa
- bluza termoaktywna
- kurtka wiatrówka
- 2x top sportowy
- 2x pampers krótki
- pampers długi/ legginsy
- rękawice rowerowe
- chusta na głowę
- 2xbiustonosz
- 4xskarpetki
- 4xgacie
- koszulka 'normalna'
- strój kąpielowy
- krótkie spodenki
- adidasy
- sandały
- kask

W zeszłym roku zabrałam ze 4 koszulki 'normalne' i coś tam jeszcze na ew. wypady po mieście. Potem okazało się, że wcale nie chciało się w to przebierać.
Podczas jazdy w słońcu zamiast koszulki był tylko top sportowy/góra od stroju kąpielowego, więc na koszulkach się oszczędza ;)

Offline Kobieta mareda

• Miasto:
« 13 Kwi 2014, 20:36 »
Dziewczyny dzięki. Wybieram się prawdopodobnie przez Austrię do północnych Włoch. Te kolorowe biustonosze i figi ważna sprawa. Nie brakowało Wam cywilnych długich spodni? A może latem to rzeczywiście zbędne. Dziewczyny, czy tylko Hindianie spódniczka i bluzeczka zaległa na dnie sakwy? Czy rzeczywiście po dłuższej jeździe  trochę zmienia się styl ubierania (zmęczenie, inna optyka itp)? Jedna koszulka "normalna" wystarczy  :o ? Na wakacje samochodem miałam pół bagażnika  :wink: .

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 13 Kwi 2014, 20:47 »
Ja zabieram same "normalne" koszulki (z krótkim rękawkiem albo na ramiączkach) oraz krótkie bawełniane spodenki i legginsy. Koszulek biorę z sześć, siedem, bo nie lubię ciągle nosić tego samego, poza tym nie wszędzie da się zrobić pranie.

Na ostatniej wyprawie kupiłam też sobie tani kapelusz, żeby mieć coś na głowę na piesze wycieczki (na rowerze zawsze jeżdzę w kasku).

Offline Kobieta mareda

• Miasto:
« 13 Kwi 2014, 20:47 »

Obawiam się, że nie  :P

Offline Kobieta kate_riddle

• Miasto: Gryfice
  • Na forum od: 14.10.2013
« 13 Kwi 2014, 20:48 »
Jeśli zamierzasz dużo zwiedzać bez roweru to może jakiś zestaw cywilny więcej się przyda.
Nie ma sensu wożenia miliona ubrań na takie wyprawy. Zbędny ciężar zajmujący miejsce. A tę parę którą masz przecież możesz po dniu wyprać i mieć gotową na kolejny wypad do zwiedzania. No chyba że nie zdzierżysz chodzenia wiecznie w tym samym ;) dla mnie to nie ma znaczenia.
No i po cóż spodnie w takie rejony? Legginsy weź - mało miejsca zajmują i w razie 'W' od chłodu ochronią.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 13 Kwi 2014, 22:06 »
Zakochałem się w niej! ;D

Offline Kobieta mareda

• Miasto:
« 13 Kwi 2014, 22:24 »

Obawiam się, że nie  :P

Guzik prawda, tutaj masz dziewczynę, która w 6-miesięcznej podróży po Ameryce Środkowej z ubrań miała w plecaku 4 rzeczy :wink:
http://travelfashiongirl.com/packing-light-ultimate-minimalist-travel/

:o :o :o

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 13 Kwi 2014, 22:26 »
cywilnych długich spodni?

Mozesz spróbować dorwać jakieś nieobcisłe, ale turystyczne spodnie, które mogą robić od biedy za cywilki (chyba że Ci zależy na elegancji)
Ja jeździłam w takich leciutkich spodniach north face, czarnych, o kroju powiedzmy bojówek, z mozliwościa podwijania i podpinania nogawek. Super wygodne. Po wypraniu schną błyskawicznie.

Jedna koszulka "normalna" wystarczy   ? Na wakacje samochodem miałam pół bagażnika   .
Ja bym nawet jednej nie brała chyba. Jak będziesz miała potrzebę pochodzenia w cywilnych koszulkach, to normalną koszulkę sobie po prostu wybierzesz na jakimś bazarze i kupisz, skoro masz zamiar zwiedzać jakieś miasta.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwi 2014, 22:32 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 13 Kwi 2014, 22:52 »
Kupiłam ostatnio takie spodnie, o jakich pisze Martwa, w Lidlu. Nie maja opcji odpinania nogawek, ale są ultra lekkie. Na razie sprawdzają mi się kiepsko, bo w Irlandii wiosna ciągle niemrawa i trochę mi w nich zimno, ale na lato będą jak znalazł. W moim zestawie jest 5 koszulek, na dwa tygodnie wystarcza mi taka różnorodność, poza tym ja piorę wszystko kiedy tylko się da. We Włoszech w ubiegłym roku prałam naprawdę często i wszystko schło w ekspresowym tempie w ciągu dnia.

Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Kobieta mareda

• Miasto:
« 13 Kwi 2014, 23:04 »
cywilnych długich spodni?

Ja jeździłam w takich leciutkich spodniach north face, czarnych, o kroju powiedzmy bojówek, z mozliwościa podwijania i podpinania nogawek. Super wygodne. Po wypraniu schną błyskawicznie.

I takich sobie poszukam

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 13 Kwi 2014, 23:10 »
Nie maja opcji odpinania nogawek, ale są ultra lekkie.

Moje tez nie mają odpinanych nogawek, tylko mozna je podwinąć i podpiać (zrobić opcje 3/4).
Na 2 miesiące brałam 2 koszulki sportowe z decathlonu+jedną sportową bez rekawkow (której jak sie okazało, mogłabym nie brać) Starczało.
Gatki wazne żeby szybko schły. Moimi ulubionymi na wyjazdy wcale nie są sportowe gatki, a jakies wygrzebane w tk maxie siateczkowe i jakies tam inne dwie pary, którymi wystarczy pomachać, żeby wyschły:)  w zupełności stykają 3 pary na wyjeździe. Skarpetki - do ciepłego kraju wzięłabym 2- maksymalnie 3 pary.
To naprawdę zależy od kraju. W zeszłym roku musieliśmy przemyśleć jak najbardziej ograniczone zestawy odzieżowe, ale uwzględniające rozstrzał temperatur od -3,-4 do +40 i cżęste deszcze jak również możliwość zalegającego śniegu:)

Jeżeli jedziesz do kraju gdzie będzie upalnie to oczywiście koniecznie weź coś lekkiego i jasnego z długim rękawem, niektórzy lubią jeździć w rozpinanych koszulach, ja akurat nie znoszę. Czasem fajnym rozwiązaniem są same białe rękawki, które można założyć i ochronić ręce przed spaleniem. Nie wyglądaja jakoś fajnie, za to zajmują minimum miejsca.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwi 2014, 23:21 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum