Autor Wątek: Osłabienie pleców i brzucha, ćwiczonka  (Przeczytany 2488 razy)

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
Witojcie rowerzyści!
Jeśli nie trafiłam w dział, upomnijcie i przenieście temacik;d

Po dłuższym rowerowaniu stwierdziłam, że mam tak jakby zesztywniałe plecy, i słaby brzuch. Zauważyłam problemy ze schylaniem/wstawaniem.

Stąd moje pytania, czy to w ogóle jest normalne? Jestem ciekawa czy wykonujecie jakieś ćwiczenia wzmacniające plecy, brzuch? Czy są jakieś powerćwiczonka przeznaczone specjalnie dla rowerzystów?:>

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Też tak mam jak się nie rozciągam :)

My home is where my bike is.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
od czasu jak się regularnie gimnastykuję i to niewiele bo 10 minut, ewentualnie 15 minut na siłowni na świeżym powietrzu takiej, w parku, to moje samopoczucie ogólne oraz sprawność na rowerze jest lepsza. Właśnie to schylanie i wstawanie stało się lekkie. No Jelona, 40 brzuszków na początek...  :D

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Z brzuszkami bym uważał, to raczej nie jest zbyt zdrowie ćwiczenie, szczególnie jak ktoś jeździ dużo albo siedzi przy biurku.

Ja bym poszedł np w kierunku jogi. Rok temu po dłuższej wyprawie też byłem zesztywniały, miałem problem żeby podnieść nogę i założyć skarpetkę. Pomogły różne ćwiczenia rozciągające.

http://sw.gov.pl/Data/Files/kunickim/mpibhp/broszury/b_cwiczeniajoga.pdf

Offline EASYRIDER77

miki ja właśnie siedzę dużo bo muszę. Do ćwiczeń  trzeba podejść tak, że bez szaleństw i z  umiarem to na pewno nie zaszkodzi. Brzuszki wzmacniają nie tylko brzuch ale także plecy. Ogólnie chodzi o to, aby ciało w miarę całe (oczywiście niedosłownie) było trochę rozciągnięte i rozruszane. Więc i na brzuszki jest miejsce.  I kupa innych nieprzesadzonych  ilościowo ćwiczeń.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Jeśli joga to polecam zajęcia z instruktorem, pokaże co i jak.
Ja dziś mam ćwiczenia instruktażowe z fizjoterapeutą na plecy. Niestety nie lubię ćwiczeń na brzuch i plecy ogólnie. Mam nadzieję że mi basen pomoże.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Mówie na podstawie własnych doświadczeń. Rowerzyści mają bardzo mocne zginacze bioder, a brzuszki je jeszcze bardziej wzmacniają. Dodaj do tego dużo siedzenia i człowiek zaczyna się zginać na stałe w biodrach, a lędźwia wypinają się bardziej żeby utrzymać pozycję pionową. Właśnie w zeszłym roku robiłem sobie dużo brzuszków bo naszła mnie ochota na "kaloryfer" i potem miałem koszmarne bóle wszystkich mięśni w okół bioder, ledwo chodziłem. Na szczęście okazało się, że mój brat miał kiedyś to samo od siłowni i mi pokazał jak się porozciągać.

Ogólnie lepiej ćwiczyć brzuch w pozycji wyprostowanej, na przykład tak jak przy pompkach tylko że na łokciach. Wytrzymaj tak minutę, to poczujesz wszystkie mięśnie. Można też robić to samo bokiem i na plecach. Tu jest cały zestaw ćwiczeń:
http://nagor.pl/journal/4/Druga+%C3%93semka+-+Akrobatyczna

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Zamiast głupich ćwiczeń pracuję na działce jako operator koparki ręcznej a latem również kosiarki ekologicznej.

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
Ja od pół roku nie chodzę, ale basen dobrze prostuje kręgiel. Do tego kilka ćwiczeń rozciągających przy drabinkach do wchodzenia, lub krawędzi basenu. Do tego woda ma to do siebie, że po wyjściu zmęczenie basenowe zamienia się w zastrzyk adrenalinowy więc mamy więcej pozytywnej energii na resztę dnia.
Jak wrócę po sześciodniówce świątecznej to będę się musiał znowu przemóc, bo daleko to nie mam :(
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline EASYRIDER77

hm, miki, muszę przejrzeć i sobie sprawdzić ćwicząc, bo nie mam zdania. Dzięki.

jendrzych

• Gość
Jeżeli celem jest wzmocnienie brzucha to polecam szóstkę wiedera (A6W) - ćwiczenia poprawiają wytrzymałość mięśni brzucha i redukują tkankę tłuszczową. Jakiś miesiąc temu ukończyłem cały program A6W i zauważyłem, że wzmacniając mięśnie skośne wewnętrzne  brzucha, sięgające powięzi piersiowo-lędźwiowej, zniknęły bóle przy zginaniu tułowia. Efekty w postaci endorfin, dobrego wyglądu i większej wytrzymałości sprawiły, że znowu zacząłem A6W. To uzależnia :D
Ponownie polecę też pływalnię i praktykowanie stylu wolnego (kraula), z tym że należałoby się skupić na poprawnej technice, tak aby pływać całym ciałem (np. technika total immersion).
Wymienione wyżej ćwiczenia core stability też są świetne, a co niekiedy ważne, nie zajmują wiele czasu.

EDIT:
Opcja czynnego użytkowania urządzeń w stylu kosy czy łopaty jest nie mniej efektywna!

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
miki ja właśnie siedzę dużo bo muszę. Do ćwiczeń  trzeba podejść tak, że bez szaleństw i z  umiarem to na pewno nie zaszkodzi. Brzuszki wzmacniają nie tylko brzuch ale także plecy.
Ale też cholernie obciążają lędźwiowy odcinek kręgosłupa.
Jeśli ma się z tym jakikolwiek problem to od brzuszków trzeba się trzymać bardzo daleko!

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Opcja czynnego użytkowania urządzeń w stylu kosy czy łopaty jest nie mniej efektywna!
Tylko, że tej zimy nie był śniegu i łopata kurzyła się w piwnicy.

Marek

jendrzych

• Gość
@Memorek
Są też inne łopaty - vide propozycja Menela :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum