Autor Wątek: Do Norwegii  (Przeczytany 7126 razy)

Offline JD

• Miasto: Ząbki
  • Na forum od: 03.04.2009
Do Norwegii
« 10 Maj 2009, 20:41 »
Hej.

Stało się, mam bilety, znowu do Norwegii, tym razem bardziej na południe. Miała być Islandia, ale małe problemy logistyczne i finansowe spowodowały małą zmianę. 17.07 wylot do Oslo, powrót 08.08 z Bergen trasa jak najdalej w kierunku Trondheim i do Bergen. Czy jest coś co nie znajdę w przewodniku, lub jest tam mało eksponowane, co warto naprawdę zobaczyć. Poprzednio przy trasie na Nordkapp był cudowny wąwóz Gaedade i droga przez pustkowie. Islandia może za rok.   :wink:

Jarek

Offline Kobieta Natalia

• Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 27.01.2008
    • http://www.na-azymut.pl
Do Norwegii
« 10 Maj 2009, 20:48 »
Polecam Język Trola (Trolltunga) niedaleko Oddy, konkretnie nad tamą w Tyssedal. W przewodnikach pisza o nim w sumie niewiele a na pewno warto przejść się w góry żeby go zobaczyć i stanąć sobie na nim :) Sam płaskowyż Hardangervidda przez który się do niego idzie jest przepiękny :)
<<Fais de ta vie un rêve et de ce rêve une réalité>> Antoine de Saint-Exupéry

Offline JD

Do Norwegii
« 10 Maj 2009, 21:03 »
Piękne  :shock:   :D   :wink:
Aż chce się tam być.

Jarek

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Do Norwegii
« 10 Maj 2009, 21:18 »
na tym jęzorze Ty siedzisz Natalia, bądź ktoś z Twojej paczki?  :shock:

Offline Juliusz

• Miasto: Płock/Poznań
  • Na forum od: 16.03.2008
Do Norwegii
« 10 Maj 2009, 21:21 »
Świetny widok.... :shock: .
Ciekawe czy bym się odważył tam wejść  :mrgreen: .
"Stop fearing. Stop panicking. Turn off your TV. Start thinking." N.B.

Offline Kobieta Natalia

Do Norwegii
« 10 Maj 2009, 21:37 »
Na zdjeciu jestem ja,  ale jęzora wszyscy z nas "zaliczyli " :) W koncu iść tam kilka godzin i nie wejść - niedoczekanie :) a uczucie jest na prawdę niesamowite...
Z tym miejscem wiąże się taka historia. Przed wyjazdem szperajac gdzieś po necie, przypadkiem natrafiłam na takie własnie podobne zdjecie i wiedziałam tylko że jest to Norwegia. Nie mieliśmy pojęcia gdzie się znajduje ta skała, ani jak sie nazywa...więc nazwaliśmy to deską do prasowania i tej deski szukaliśmy przez cały czas trwania podroży :) Czesiula przeczesywał przewodnik, my jakieś informacje turystyczne i w końcu się udało :) W Bergen bodajże... Na wędrówkę na Język Trolla musieliśmy poświęcić cały dzień, a nie mieliśmy tego w planie, ale byliśmy przekonani co do tego ze musimy go zobaczyć i na pewno warto było :)
Swoją drogą gorzej było patrzeć z boku na kogoś z nas na tym jęzorze niż samemu siedzieć na nim. Krawędź języka jest delikatnie pochylona ku górze, także trzeba się porządnie wychylić żeby zerknąć w dół, za to minimalnie pochylona na prawo, w dół, po stronie obserwatora, także zwłaszcza z boku widok przywoływał ciarki

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Do Norwegii
« 10 Maj 2009, 21:48 »
nie przestajesz zadziwiać Natalia!
ja bym się chyba nie odwazył

Offline Kobieta Natalia

Do Norwegii
« 10 Maj 2009, 22:11 »
W Norwegii na pewno też warto zobaczyć:

Lodowce, m.in. Jostedalsbreen, my podjechaliśmy do jęzora Nigardsbreen

Drabinę Trolli (Trollstigen) - zdecydowanie warto ja zobaczyć i podjechac od dołu przez te serpentyny - niezapomniane wrażenia, moze dużo turystów ( choć my natrafilismy na deszczowy dzień wiec pewnie nie było ich tyle co zwykle), ale droga jedzie się zaskakująco przyjemne, ostre podjazdy są tylko na zakrętach, reszta to delikatne pięcie się do góry. Skoro ja podjechałam to podjedzie każdy :) A myślę że szkoda byłoby szybko śmignąc nią w dół zaczynając od drugiej strony.

Żeby tych troli nie było za mało to jeszcze Ściana Trolli - Trollveggen, niedaleko Drabiny, największ ściana wspinaczkowa w Europie bodajże... ludzie wspinaja się na nią przez 14 dni!

Geiranger - pięknie położone miasto nad Geirangerfiordem. Warto się też przejść po okolicznych szlakach, choćby po to, żeby wejść pod wodospad Storseterfossen - jeden z bodajże dwóch takich w Norwegii.

Najwyżej połozona droga asfaltowa w Norwegii i park Jotunheim.

Kurcze bardzo dużo tego jest - cała masa. W sumie podałam na razie takie "przewodnikowe" atrakcje. Jak znajde jeszcze chwilkę to może coś dorzuce. Mam nadzieje ze nie zamęczam fotkami...

Offline Dynuel

• Miasto: Zgierz, York UK
  • Na forum od: 21.12.2008
Do Norwegii
« 10 Maj 2009, 22:21 »
Nie no niesamowite klimaty, az mnie ściska ze musze tutaj teraz siedzieć i robić projekt to szkoły...

a czemu tych zdjęć nie ma na waszej stronie?

Offline Kobieta Natalia

Do Norwegii
« 10 Maj 2009, 22:27 »
Mnie też ściska Dynuel, bo pomimo deszczów i zimna do Norwegii wróciłabym w każdej chwili, tak mnie urzekła...

zdjęcia są na razie tylko w naszej galerii na picassie, do której link jest na stronie. Niestety jeszcze nie wszystkie bo do tej pory nie zdążyłam załadować reszty, ale zabiorę się za to już po sesji.

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Do Norwegii
« 10 Maj 2009, 22:39 »
Właśnie miałem nieśmiało pytać czy ta pani na języku trola to Ty, całość robi piorunujące wrażenie :shock:  Pozostałe zdjęcia też są fantastyczne, zwłaszcza przedostatnie :shock:  Norwegia chyba naprawdę jest najpiękniejszym krajem w Europie, trza będzie tam dotrzeć 8)

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Do Norwegii
« 10 Maj 2009, 23:14 »
Cytat: "Michał Wolff"

To polecam Kubę na skałach Geirangeru o zachodzie słońca:
http://wyprawyrowerowe.neostrada.pl/nordkapp/galeria/zdjecie193.html

Nikt tu jeszcze chyba nie wspomniał o słynnej terenowej trasie Rallarvegen:
http://wyprawyrowerowe.neostrada.pl/nordkapp/galeria/zdjecie37.html

Też mocne 8)  I pomyśleć, że można dotrzeć do Norwegii promem w parę godzin...

Offline Kobieta Natalia

Do Norwegii
« 10 Maj 2009, 23:23 »
W Geiranger jest więcej takich malowniczych skałek. Może uda Wam się dojrzeć Tomfora :) ( przypomina mi się taka bajka "Znajdź Walliego" :))

A jeśli chodzi o Norwegię, nie wiem czy jest to najpiękniejszy kraj w Europie, ale ja chyba rzeczywiście do tej pory piękniejszego nie widziałam... Szkoda tylko że ludzie juz nie są tacy otwarci i gościnni. Ale cóż, coś za coś :)

Offline JD

Do Norwegii
« 11 Maj 2009, 08:56 »
Jeszcze raz dzięki za podane pomysły teraz, zostaje zaznaczyć nz mapie gdie te miejsca i bić się z myślami co zobaczyć, chyba w tej nierównej walce myśli mi dołożą  :wink:

Jeśli byście sobie, jeszcze jakieś miejsca ze środkowej Norwegii przypomniel,i to będę bardzo wdzięczny.

pzdr
Jarek

Offline Kobieta anja

• Miasto: Żory / Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2009
    • http://picasaweb.google.pl/ania.jaskulska
Do Norwegii
« 11 Maj 2009, 09:17 »
Niesamowite widoki ;)

Najwyżej połozona droga asfaltowa w Norwegii i park Jotunheim.

a do jakiej wysokości dochodzi? na zdjęciu wygląda ciekawie :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum