Autor Wątek: Do Norwegii  (Przeczytany 7127 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Do Norwegii
« 11 Maj 2009, 09:37 »
e tam, brzydko   :twisted:

hmm, jak bardzo zimno i deszczowo jest w norwegii? :) to są bardzo na północ wysunięte rejony ?
dobra, podoba mi sie bardzo, żebyście mnie tu nie bili za ten początek....  :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Do Norwegii
« 11 Maj 2009, 13:35 »
Kurcze, ta drabina niesamowita! Wygląda na jeszcze bardziej stromą niż to (północne zbocza przełęczy Stelvio) :

Ale jak dotąd największą tego typu atrakcję widziałem na zachodnich zobaczach Andów: droga z Santiago de Chile do Mendozy. Niestety jakoś nie mogę znaleźć foty :/
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Kobieta Natalia

• Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 27.01.2008
    • http://www.na-azymut.pl
Do Norwegii
« 11 Maj 2009, 15:49 »
annajot, Droga na Jotunheimie dochodzi do 1434 m.n.p.m...
 Waxmund, jak bardzo zimno i deszczowo? hmm akurat nasza ekipa ma wybitne szczęście do pogody :) więc deszczów mieliśmy w sumie nie mało, za to słyszałam o innej grupie rowerzystów, którzy jechali mniej więcej tyle co my i mieli raptem jeden dzień deszczowy... A temperatury... rzadko kiedy miewaliśmy upały, w sumie większość czasu przejeździliśmy w bluzach albo kurtkach...Wieczorami temperatury spadały nawet do 3 stopni. ale to chyba lepsze wyjście niż chmary gryzacych muszek, które pojawiały się jak tylko nastawał cieplejszy wieczór.
Te miejsca które Wam tutaj pokazywałam to głównie centralna i ewentualnie moze południowa Norwegia, od Trondheim w dół.
aard, wydaje mi się ze ta przełęcz Stelvio może być porównywalna do Trollstigen, tak oceniając jedynie po zdjęciu, jesli chodzi o jakieś cyferki to nie bedę się tutaj wygłupiać, są na tym forum lepsi znawcy :). Drabina Troli ma dodatkowy piękny motyw w postaci wodospadu , który w pewnym momencie wpływa pod most, zaraz przy samej drodze i spieniona woda spada dalej z hukiem, kierując się ku dolinie.
<<Fais de ta vie un rêve et de ce rêve une réalité>> Antoine de Saint-Exupéry

Offline peptek

• Miasto: Włocławek
  • Na forum od: 04.01.2008
    • http://nakole.pl.tl
Do Norwegii
« 6 Lip 2009, 23:39 »
jak sie nazywa i gdzie jest dokładnie ten kamień wbity między dwie skały? dzieki

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Do Norwegii
« 7 Lip 2009, 06:37 »
Kamień nazywa się kjeragbolten, a znajduje się nad Lysefjordem (nad tym samym nad którym wznosi się półka skalna Prekestolen) niedaleko Stavanger
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline peptek

Do Norwegii
« 7 Lip 2009, 09:36 »
no to fajnie bo nie trzeba duzo ganiać żeby zaliczyc dwie atrakcje na raz. W przyszłym roku planuję zrobic Norwegię część drugą

Offline peptek

Do Norwegii
« 7 Lip 2009, 09:42 »
Żeby tam się dostać trzeba pewnie dopłynąć promem. Może macie jakieś podpowiedzi jak to najlepiej zrobić żeby zdobyć i kjeragbolten i preikestolen tracąc najmniej czasu

Offline JD

• Miasto: Ząbki
  • Na forum od: 03.04.2009
Do Norwegii
« 7 Lip 2009, 11:30 »
Cytat: "peptek"
Żeby tam się dostać trzeba pewnie dopłynąć promem. Może macie jakieś podpowiedzi jak to najlepiej zrobić żeby zdobyć i kjeragbolten i preikestolen tracąc najmniej czasu

Ja za dziesięć dni lecę norwegianem do Oslo i wracam po trzech tygodniach z Bergen też samolotem koszt całości to ok 500 pln za mnie + 300 NOK za rower w jedna stronę calość zamknie się w około 800 PLN.  :mrgreen:

pzdr Jarek

Offline peptek

Do Norwegii
« 7 Lip 2009, 22:32 »
miałem na myśli dostac się do Lyseboten promem. :D  Wiem że do Norwegii najlepiej dostac się Norwegianem, bo już to przerabiałem. Mnie to wyniosło jeszcze taniej 300+200

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Odp: Do Norwegii
« 17 Cze 2012, 16:52 »
Cytat: Michał Wolff

To polecam Kubę na skałach Geirangeru o zachodzie słońca:
http://wyprawyrowerowe.neostrada.pl/nordkapp/galeria/zdjecie193.html

Piękne miejsce. Gdzie to dokładnie jest?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Freud

« 17 Cze 2012, 17:18 »
Jest, że na skałach Geirangeru - pytam bardziej czy na skały te jest jakaś klasyczna droga czy może jest to jakaś nazwijmy to "boczna" ? :)
Skały to tam są naokoło :)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Freud

« 17 Cze 2012, 17:56 »
Dziękuję.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 17 Cze 2012, 19:00 »
Dziękuję.

Czyli jedziecie? :)

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Freud

« 17 Cze 2012, 19:17 »
Tak. Trasa gotowa ;) Bilety są. Brakuje kilku gadżetów ubraniowych.
Już się doczekać nie mogę. Może by tak jakiś meeting w Gdańsku dzień wcześniej?

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 17 Cze 2012, 19:23 »
A, to śpicie tu przed lotem?

Może chcesz mi auto zostawić pod domem? :]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy