Autor Wątek: Korba a ilość przełożeń  (Przeczytany 1710 razy)

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
Korba a ilość przełożeń
« 14 Kwi 2014, 01:48 »
Cześć! ;)

Przeglądam sobie różne części rowerowe, które w najbliższym czasie będę musiał wymienić i zatrzymałem się na dłuższą chwilę przy temacie mechanizmów korbowych.
Nie rozumiem tych oznaczeń z ilością przełożeń.. Jeśli mam 3x9 to nie mogę wsadzić np. korby z 10 przełożeniami? Dlaczego nie? Bo w takim wypadku nie mam zbyt dużego wyboru.
A może ludzie po prostu piszą bzdury przypisując rzędowość tych korb?

Pozdrawiam  :D

Offline Mężczyzna routen

• Miasto: Dolina Złudzeń
  • Na forum od: 10.02.2014
Odp: Korba a ilość przełożeń
« 14 Kwi 2014, 04:01 »
Korbę z dziesięcioma kołami łańcuchowymi trochę trudno było by wsadzić,bo zdaje się,że jeszcze takich nie wynaleziono.Jak dotąd naliczyłem ich maksymalnie trzy.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 14 Kwi 2014, 09:40 »
akurat nie wiem jak przy 10 rzędowych, ale  do 9 i 8 rzędowych są inne grubości łańcuchy. Mi nie chciała chodzić korba od 8 rzędowego do łańcucha 9 rzędowego.  Może przy 10 też są tego typu problemy.

« 14 Kwi 2014, 09:54 »
Korbę z dziesięcioma kołami łańcuchowymi trochę trudno było by wsadzić,bo zdaje się,że jeszcze takich nie wynaleziono.Jak dotąd naliczyłem ich maksymalnie trzy.

Daruj sobie takie mądrości, chcesz się przed kimś popisać?
Jak nie potrafisz zrozumieć pytania to nie komentuj.

akurat nie wiem jak przy 10 rzędowych, ale  do 9 i 8 rzędowych są inne grubości łańcuchy. Mi nie chciała chodzić korba od 8 rzędowego do łańcucha 9 rzędowego.  Może przy 10 też są tego typu problemy.

Czyli nie ma opcji żeby na 9 rzędowym łańcuchu mieć korbę "przeznaczoną" to większej ilości przełożeń..  :(

Offline EASYRIDER77

« 14 Kwi 2014, 09:58 »
ale do 10 rzędowych to sprawdź, zapytaj, bo akurat nie mam przyjemności używania roweru na napędzie 10 rzędowym. Mam akurat tylko 8 i 9.
Ale korb do 9 rzędowych jest spory wybór. Czegoś konkretnego szukasz?
Pytam, bo ja np. chciałem do 9 rzędowego napędu, korbę na kwadrat do MTB. I znalazłem.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 14 Kwi 2014, 10:01 »
W rowerze żony zainstalowałem korbę 10sp do łańcucha 9sp. Chodzi jak marzenie.

Słyszałem że bywają problemy z łańcuchami 10sp na korbach 8sp (ocieranie itp.), ale jedna generacja w tą czy w tamtą nie powinna robić różnicy.

Offline EASYRIDER77

« 14 Kwi 2014, 10:06 »
o widzisz! da się Hannibal!

« 14 Kwi 2014, 11:13 »
Akurat
ale do 10 rzędowych to sprawdź, zapytaj, bo akurat nie mam przyjemności używania roweru na napędzie 10 rzędowym. Mam akurat tylko 8 i 9.
Ale korb do 9 rzędowych jest spory wybór. Czegoś konkretnego szukasz?
Pytam, bo ja np. chciałem do 9 rzędowego napędu, korbę na kwadrat do MTB. I znalazłem.
Ja szukam dobrej korby do wyprawowca. Aktualnie mam FC-M590, ale są podejrzenia, że mam zajechane zębatki :( muszę to sprawdzić na dniach, a w międzyczasie rozglądam się za jakąś mocną korbą na zakres 48-36-26. Może mógłbyś coś polecić z własnego doświadczenia?  :)

W rowerze żony zainstalowałem korbę 10sp do łańcucha 9sp. Chodzi jak marzenie.

Słyszałem że bywają problemy z łańcuchami 10sp na korbach 8sp (ocieranie itp.), ale jedna generacja w tą czy w tamtą nie powinna robić różnicy.
Alek Rzeczywiście żadnych problemów w pracy napędu? Uszczęśliwiłeś mi dzień! :)
Możesz podać dokładny model tej korby?

o widzisz! da się Hannibal!

EASYRIDER77 Jak widać wszystko jest możliwe! :D

Offline Mężczyzna tuoomek

• Miasto: Zakopane
  • Na forum od: 07.04.2013
« 14 Kwi 2014, 11:45 »
może wymień same zębatki. Przecież nigdzie nie jest napisane że ta korba nie zadziała z zakresem 48/36/26. To raczej kwestia przerzutki przedniej (sprzedają przerzutki na max 44 i max 48z, ale nie wiem co to za różnica).
“Freedom has its life in the hearts, the actions, the spirit of men and so it must be daily earned and refreshed - else like a flower cut from its life-giving roots, it will wither and die.” - Dwight David Eisenhower

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
« 14 Kwi 2014, 12:01 »
Akurat w przypadku korby nie ma to  żadnego znaczenia. Możesz spokojnie pakować korbę 10's do 7,8 i 9 rzędowego układu.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 14 Kwi 2014, 12:02 »
Mam o taką - http://www.chainreactioncycles.com/ie/en/shimano-deore-m590-10-speed-triple-chainset/rp-prod67234

Żadnego problemu z działaniem. Przedni wózek mam dedykowany na blat 42t, więc to może też pomaga.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 14 Kwi 2014, 13:55 »
ehh. Korby pod 8, 9 i 10 rzędów różnią się grubością zębatek. O ile korba 10 rzędowa będzie działała ok z łańcuchem 9-ką, to w drugą stronę może być gorzej.

Po drugie, korby 9 rzędowe pod HT2 można jeszcze normalnie kupić w sprzedaży i nie mieć dylematów.

My home is where my bike is.

« 14 Kwi 2014, 15:24 »
Akurat w przypadku korby nie ma to  żadnego znaczenia. Możesz spokojnie pakować korbę 10's do 7,8 i 9 rzędowego układu.
voit Czyli mam większy wybór teraz :d

Mam o taką - http://www.chainreactioncycles.com/ie/en/shimano-deore-m590-10-speed-triple-chainset/rp-prod67234

Żadnego problemu z działaniem. Przedni wózek mam dedykowany na blat 42t, więc to może też pomaga.
A ja mam tą samą korbę obenie :). Jednak myślę nad czymś mocniejszym i sztywniejszym :p

ehh. Korby pod 8, 9 i 10 rzędów różnią się grubością zębatek. O ile korba 10 rzędowa będzie działała ok z łańcuchem 9-ką, to w drugą stronę może być gorzej.

Po drugie, korby 9 rzędowe pod HT2 można jeszcze normalnie kupić w sprzedaży i nie mieć dylematów.
Jeśli jest tak jak mówisz to super!
Nie bardzo wiem co to HT2 :P, możesz jaśniej? :)

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 14 Kwi 2014, 15:46 »
A ja mam tą samą korbę obenie :). Jednak myślę nad czymś mocniejszym i sztywniejszym :p

Jesli na takiej korbie czujesz ze cos sie gnie, to albo kolo albo rama. Mocniejszym? To juz chyba do downhillu  :o

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 14 Kwi 2014, 17:32 »

To że Tobie akurat działało nie znaczy że w każdym ustawieniu to działa. Wilkowi np 9rz korba z 10rz łańcuchem działać nie chciała...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum