Korbę z dziesięcioma kołami łańcuchowymi trochę trudno było by wsadzić,bo zdaje się,że jeszcze takich nie wynaleziono.Jak dotąd naliczyłem ich maksymalnie trzy.
akurat nie wiem jak przy 10 rzędowych, ale do 9 i 8 rzędowych są inne grubości łańcuchy. Mi nie chciała chodzić korba od 8 rzędowego do łańcucha 9 rzędowego. Może przy 10 też są tego typu problemy.
ale do 10 rzędowych to sprawdź, zapytaj, bo akurat nie mam przyjemności używania roweru na napędzie 10 rzędowym. Mam akurat tylko 8 i 9.Ale korb do 9 rzędowych jest spory wybór. Czegoś konkretnego szukasz?Pytam, bo ja np. chciałem do 9 rzędowego napędu, korbę na kwadrat do MTB. I znalazłem.
W rowerze żony zainstalowałem korbę 10sp do łańcucha 9sp. Chodzi jak marzenie. Słyszałem że bywają problemy z łańcuchami 10sp na korbach 8sp (ocieranie itp.), ale jedna generacja w tą czy w tamtą nie powinna robić różnicy.
o widzisz! da się Hannibal!
Akurat w przypadku korby nie ma to żadnego znaczenia. Możesz spokojnie pakować korbę 10's do 7,8 i 9 rzędowego układu.
Mam o taką - http://www.chainreactioncycles.com/ie/en/shimano-deore-m590-10-speed-triple-chainset/rp-prod67234Żadnego problemu z działaniem. Przedni wózek mam dedykowany na blat 42t, więc to może też pomaga.
ehh. Korby pod 8, 9 i 10 rzędów różnią się grubością zębatek. O ile korba 10 rzędowa będzie działała ok z łańcuchem 9-ką, to w drugą stronę może być gorzej.Po drugie, korby 9 rzędowe pod HT2 można jeszcze normalnie kupić w sprzedaży i nie mieć dylematów.
A ja mam tą samą korbę obenie . Jednak myślę nad czymś mocniejszym i sztywniejszym :p